Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Στην τελική ευθεία το ομόλογο της Διασποράς για τους ομογενείς των ΗΠΑ

Στο τέλος του μηνός ή τις αρχές του Ιουνίου υπολογίζουν στο υπουργείο Οικονομικών να είναι όλα έτοιμα, για την πρώτη έκδοση του ελληνικού ομολόγου της Διασποράς, το οποίο θα απευθύνεται στους ομογενείς των ΗΠΑ και όχι σε θεσμικούς επενδυτές.
Πριν από λίγες ημέρες υπήρξε απάντηση από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγορά (SEC) στο αίτημα που το υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε τον Μάρτιο προκειμένου να...
εκδώσει ειδικό ομόλογο για τους ομογενείς των ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αμερικανικές Αρχές ζήτησαν διευκρινίσεις και τα επικαιροποιημένα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας -τα οποία δημοσιοποιήθηκαν άλλωστε στις 26 Απριλίου από τη EUROSTAT.
Ο απαντητικός φάκελος υπολογίζεται να βρίσκεται στα χέρια των αμερικανικών Αρχών μέσα στις επόμενες ημέρες και (αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις από τις αμερικανικές Αρχές λόγω της δυσπιστίας που υπάρχει για τα ελληνικά στοιχεία) το πρώτο ομόλογο της διασποράς θα είναι έτοιμο έως το τέλος Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου.

Σαν πρώτο βήμα, η Ελλάδα θα επιχειρήσει ένα «soft» δανεισμό, κυρίως με κεφάλαια που θα μπορούσαν να της εμπιστευτούν (ή να εναποθέσουν) Ελληνες του εξωτερικού.
Η αρχή θα γίνει από τους ομογενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενδεχομένως το Μάιο ή Ιούνιο, ενώ θα ακολουθήσουν Καναδάς, Αυστραλία και μετά η Ευρώπη. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε προσχέδιο αίτησης στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) προκειμένου να διαθέσει τα επονομαζόμενα «ομόλογα διασποράς».
Η Ελλάδα ζητά έγκριση για να διαθέσει έως 3 δισ. δολάρια συνολικά (2,15 δισ. ευρώ) στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, στο επενδυτικό κοινό των ΗΠΑ.
Ανάλογα με την πρόοδο του εγχειρήματος, θα υπάρξουν και επόμενες εκδόσεις για να καλυφθεί το όριο (μπορεί χαμηλότερο ή και υψηλότερο) που τελικώς θα εγκρίνει η SEC.
 Απόστολος Παπαποστόλου
http://usa.greekreporter.gr/?p=5215

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου