Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Ο John D. Negroponte (Χιώτικης καταγωγής) μιλά για την Ελλάδα και τον Bin Laden

Του Γιάννη Παπαγιαννίδη
 O πρώην Αναπληρωτής Γραμματέας του κράτους και διευθυντής της Εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών John Negroponte, μίλησε αποκλειστικά στο Greek Reporter για το παρελθόν του, τον Bin Laden και την τρομοκρατία καθώς και για την κρίση στην χώρα μας.
Ο Ελληνο-Αμερικανός John D. Negroponte ήταν πρεσβευτής στην Ονδούρα, το Μεξικό, τις Φιλιππίνες, τα Ηνωμένα Έθνη και το Ιράκ. Στην Ουάσιγκτον διετέλεσε διευθυντής στο Βιετνάμ επί Διοίκησης Νίξον και στη συνέχεια ως...
αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας υπό τον Πρόεδρο Reagan. Επίσης διετέλεσε ως πρώτος διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους.Η πλέον πρόσφατη θέση του στην κυβέρνηση ήταν ως αναπληρωτής γραμματέας του κράτους, όπου υπηρέτησε ως γενικός διευθυντής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. κλικ VIDEO

“ Η οικογένεια του πατέρα μου κατάγεται από την Χίο. Την εγκατέλειψαν το 1822 όταν έγινε η σφαγή. Πήγαν στην Ρωσία, μετά στην Ελβετία και την Αγγλία, όπου το 1939 γεννήθηκα, και την εγκατέλειψαν για την Αμερική όταν ξεκίνησε ο 2ος ΠΠ. Η οικογένεια της μητέρας μου κατάγεται από την Σπάρτη. Η μητέρα μου γεννήθηκε στις Η.Π.Α. Αλλά μεγάλωσε στην Ελλάδα. Έτσι και οι δύο γονείς μου γεννήθηκαν εκτός Ελλάδος, παρόλα αυτά μιλάνε Ελληνικά μεταξύ τους.”
-Πείτε μας για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα χειρίζεται την εικόνα της στο εξωτερικό.
“Η Ελλάδα έχει πολύ καλή ξένη υπηρεσία, είναι εξαίρετοι επαγγελματίες, με μεγάλη καριέρα στην υπηρεσία. Η Ελληνο-Αμερικανική κοινότητα είναι πολύ μεγάλη και γνωστή στην Αμερική. Οι Αμερικανοί είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τον Ελληνικό πολιτισμό και η Ελλάδα είναι πολύ δημοφιλής χώρα.”
-Τί έχετε να πείτε για την θέση πoυ βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα;
“ Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη θέση. Τους ασκείτε μεγάλη πίεση για να περικόψουν τις δαπάνες και τα κόστη τους. Κάτι που δεν είναι εύκολο να γίνει. Και κάθε φορά που πάει να γίνει κάτι γίνονται μεγάλες διαδηλώσεις. Εάν έμαθα κάτι όσο ήμουν Γενικός Σύμβουλος στην Θεσσαλονίκη, είναι πως όταν οι Έλληνες διαδηλώνουν, διαδηλώνουν ιδιαίτερα ενεργητικά. Θυμάμαι μια διαδήλωση της αριστεράς στην Θεσσαλονίκη εναντίον του NATO μπροστά από το γραφείο μου. Οι Έλληνες μπορούν να διαδηλώνουν ιδιαίτερα παθιασμένα.
-Πείτε μας ένα σχόλιο για τον Βin Laden.
“Φυσικά είναι σημαντικό που τον ξεφορτωθήκαμε. Θα είναι αυτό το τέλος της τρομοκρατίας; Όχι. Αλλά είναι ένα σοβαρό πλήγμα για αυτούς.”
-Είχατε καθόλου αναμειχθεί κατά την διάρκεια που υπηρετούσατε ως διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών με την αναζήτησή του;
“ Επέβλεπα τις όλες δραστηριότητες. Δεν είχα ανάμειξη στο επιχειρησιακό κομμάτι. Αλλά έπαιρνα μέρος στις συζητήσεις για το τί θα κάνουμε και στην χάραξη της πολιτικής που θα ακολουθούσαμε.
Νομίζω πως το σημαντικό μήνυμα που λαμβάνεται από την πλευρά της Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι πώς μετά τις 9/11 επανιδρύσαμε τις ικανότητές μας στον τομέα τον πληροφοριών. Και το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στις επενδύσεις που κάναμε στον τομέα αυτό την τελευταία δεκαετία.”
-Ποιά είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; θα θέλατε να επιστρέψετε?
“‘Οχι ιδιαίτερα. Υπηρέτησα 44 χρόνια σε κυβερνητικές θέσεις. Τώρα είμαι στον ιδιωτικό τομέα σε μια
συμβουλευτική εταιρία. Επίσης διδάσκω στο πανεπιστήμιο του Yale. Κανείς δεν μπορεί να πεί ποτέ φυσικά αν μια τέτοια ευκαιρία προκύψει, αλλά δεν είναι στις φιλοδοξίες μου αυτή την στιγμή.”
http://usa.greekreporter.gr/?p=5374

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου