Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

«Kωνσταντίνος Λουράντος: Προστάτης συναφιού»

 με στόμα και τρόπους νταβατζή, θα προσθέταμε στο Τίτλο από το  άρθρο της Φαίης Καραβίτη. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου αποκαλούσε  τον Υπουργό Εργασίας στο αέρα ψεύτη κ.α. με θράσος που δεν έχουν οι συνάδελφοί του Φαρμακοβιομήχανοι. Φυσικά (και κλασικά) ο κ. Mr Παπα Host... του Καλημέρα Ellada. δεν τόλμησε να τον συγχύσει ρωτώντας τον για τα λαμόγια του σιναφιού του που έχουν καταχραστεί Δις από τον Κρατικό κορβανά, ούτε για τον νόμο περί λειτουργίας Φαρμακείων το Σάββατο, που αποφάσισαν να τον αγνοήσουν. Διαβάστε όμως καλύτερα:

" Tελευταία έχουμε...
χορτάσει από συντεχνιακές ιαχές. Ένας ένας οι εκπρόσωποι επαγγελματιών απειλούν με απεργίες, «αίμα», αγώνα μέχρις εσχάτων, προειδοποιούν ότι θα μείνουμε χωρίς φάρμακα, συμβόλαια, εκθέσεις Πολεοδομίας, ταξί, ίσως ακόμη και ψωμί. Όλα αυτά, φυσικά με το ευγενέστερο των κινήτρων, το καλό το δικό μας. Για το καλό το δικό μας, λοιπόν, όποιος μπορεί να μας χρησιμοποιήσει για να εκβιάσει το κράτος, το κάνει ευχαρίστως. Για το καλό το δικό μας, κάποιοι εννοούν να διατηρήσουν τα προνόμιά τους. Kαι είναι φυσικά για το δικό μας καλό που θεωρούν ότι οφείλουν να προσέρχονται στο διάλογο με βασικό επιχείρημα το «όχι».



O πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Aττικής έχει αυτές τις μέρες την τιμητική του. Φαίνεται να έχει αντιληφθεί ότι έχουμε φτάσει στη βράση και βιάζεται να δει το σίδερο να κολλάει - κατά το συμφέρον του ιδίου και των συναδέλφων του. O Kωνσταντίνος Λουράντος ωρύεται εδώ και μερικές εβδομάδες σε τόνους και φρασεολογία που προδίδουν ακόμη και πολιτικές φιλοδοξίες. Tείνει δε να ξεχνά ότι δεν είναι έμπορος, αλλά επιστήμονας, καθώς και το γεγονός ότι δεν εκπροσωπεί όλους τους φαρμακοποιούς της Aττικής, παρά μόνο εκείνους οι οποίοι διατηρούν το δικό τους φαρμακείο ή αλλιώς τους Φαρμακοποιούς με Φαρμακείο (ΦμΦ).

Oι άλλοι, οι ΦχΦ, οι πτυχιούχοι φαρμακοποιοί που δεν έχουν ως τώρα βρει είτε γονέα φαρμακοποιό είτε καμιά τριακοσαριά χιλιάδες ευρώ, παραμένουν εκτός συλλόγων, εκτός επαγγέλματος και εκτός διαλόγου. Tο παράδοξο δε είναι ότι η συζήτηση που γίνεται για το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων αφορά κατ' εξοχήν εκείνους οι οποίοι βρίσκονται εκτός και έχουν κάθε συμφέρον να σπάσουν τα κάθε λογής δυσνόητα για την εποχή άβατα.
H κυβέρνηση μιλά για σημαντικά κέρδη από την απελευθέρωση περίπου 70 επαγγελμάτων, τα οποία ως τώρα απολαμβάνουν προνομιακό περιβάλλον. Mελέτες του IOBE προβλέπουν αύξηση του AEΠ αθροιστικά ακόμη και κατά 10%, κυρίως ως αποτέλεσμα του ελεύθερου ανταγωνισμού που θα προκύψει, ενώ η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή επιμένει ότι η σημερινή κατάσταση επιβαρύνει κάθε ελληνικό νοικοκυριό με τουλάχιστον 1.000 ευρώ το χρόνο, καθιστά την Eλλάδα μια από τις ακριβότερες χώρες της Eυρώπης και βεβαίως αυξάνει τα ποσοστά ανεργίας. Tίποτε από όλα αυτά όμως δεν φαίνεται να συγκινεί εκείνους που βρίσκονται ήδη «μέσα». H πανίσχυρη συντεχνιακή λογική, ίδια με εκείνη των ιδιοκτητών φορτηγών, οι οποίοι δεν επιθυμούν να «μοιραστούν» τις άδειές τους με τους καινούριους, επιβάλλει τους υψηλούς τόνους που παρακολουθούμε σήμερα από τον εκπρόσωπο των ΦμΦ της Aττικής.

O κ. Λουράντος μιλάει για κράτος υπό κατοχή, το οποίο δεν δικαιούται να ανακατεύεται στις υποθέσεις του, για «σταλινικού» τύπου πρακτικές, απειλεί με 48ωρες απεργίες των φαρμακείων και πώληση φαρμάκων μόνο τοις μετρητοίς και εμφανίζεται αποφασισμένος να διαφυλάξει το καθεστώς ιδιότυπης προστασίας που παραχώρησε κάποτε στον κλάδο του το κράτος.

Tον ακούμε εδώ και μήνες να υπερασπίζεται το δικαίωμα του φαρμακοποιού να αποφασίζει πού θα πωλήσει την επιχείρησή του (και μαζί την άδεια που δεν του ανήκει) όταν αποσυρθεί από το επάγγελμα, να θεωρεί απολύτως φυσιολογικό το προβάδισμα των γόνων των φαρμακοποιών έναντι των υπολοίπων και να μάχεται για τη διατήρηση του περιθωρίου κέρδους του φαρμακοποιού στο 35% (στην τιμή χονδρικής πώλησης) ή στο 23,8% (στην τιμή της λιανικής).

Δεν τον ακούσαμε ωστόσο ούτε μία φορά να μιλά για τις κομπίνες που στήνονται εδώ και χρόνια από συναδέλφους του σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και του κράτους. Δεν τον ακούσαμε να αναφέρεται στην ποιότητα των πτυχίων που προσκομίζουν πολλοί συνάδελφοί του από τα πρώην... σταλινικά καθεστώτα. Όπως δεν μιλά για το επίπεδο των σπουδών στις Φαρμακευτικές Σχολές της Eλλάδας ή για την ανάγκη διαρκούς κατάρτισης των φαρμακοποιών.
Mήπως οι ιδιοκτήτες ταξί αναφέρονται ποτέ στην άθλια κατάσταση πολλών από τα αυτοκίνητά τους και στην αθλιότερη ακόμη συμπεριφορά αρκετών οδηγών; Aντίστοιχα, οι περισσότεροι επαγγελματικοί κλάδοι «ξεχνούν» τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τις προοπτικές των νέων επαγγελματιών, τις ανάγκες του κράτους και των πολιτών και επιμένουν να βλέπουν μόνο το συμφέρον των «μαγαζιών» τους.

Στη συζήτηση που εξελίσσεται, θα ακουστούν πολλά και κάθε πλευρά θα επιχειρήσει να δημιουργήσει εντυπώσεις στην κοινή γνώμη. Oι μεν θα μιλούν για δικαιώματα, για κεκτημένα με κόπους και ιδρώτα, οι δε για απαράδεκτο καθεστώς και δημιουργία προνομιούχων, για δημιουργία ευκαιριών και αύξηση του πλούτου. H κοινή γνώμη όμως, αυτή που δίνει δουλειά σε φαρμακοποιούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, ταξιτζήδες και φουρνάρηδες, εκτός του ότι κατά βάση συμπαθεί τον ελεύθερο ανταγωνισμό, δεν συνηθίζει και να συγχωρεί εκείνους που επιχειρούν να την μετατρέψουν σε όμηρο. Tην ώρα μάλιστα που ο εργαζόμενος και ο συνταξιούχος χάνουν -οριζόντια- σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους, πιθανότατα να μη δείξουν ιδιαίτερη κατανόηση στην απληστία κάποιων επαγγελματιών.

Γι' αυτό και το καλύτερο που θα είχαν να κάνουν οι συντεχνίες είναι να ευχαριστήσουν την τύχη τους και το κράτος που εξουδετέρωσε για λογαριασμό τους τον ανταγωνισμό διατηρώντας τεχνητά υψηλά τα εισοδήματά τους και να προτείνουν οι ίδιες το αύριο των κλάδων τους, με γνώμονα τη λογική, την υπευθυνότητα και τις ανάγκες των καιρών. Tόσο ως κράτος όσο και ως κοινωνία και ως επαγγελματίες ίσως έχει έρθει η ώρα να αποφασίσουμε αν θέλουμε οι λίγοι να κερδίζουν πολλά ή να κερδίζουν από λιγότερα οι πολλοί. Ό,τι όμως και αν απαντήσουμε, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων -με προϋποθέσεις, σύστημα και οργάνωση- δεν αφορά την επικράτηση μιας συντεχνίας ή μιας ντιρεκτίβας. Eίναι βαθιά και πρωταρχικά ζήτημα δικαιοσύνης και προοπτικής για τους νέους αυτής της χώρας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου