Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Πλειοδότης για το γεωθερμικό πεδίο Νενήτων Χίου - έργο ύψους 31 εκ. ΕΥΡΩ

http://www.chiosnews.com
Κατακυρώθηκαν, με απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, τα αποτελέσματα των δημόσιων διεθνών πλειοδοτικών διαγωνισμών για την πενταετή Εκμίσθωση του Δικαιώματος Έρευνας Γεωθερμικού Δυναμικού σε τέσσερεις περιοχές της Ελλάδας και συγκεκριμένα σε ...
Δέλτα ποταμού Νέστου, Δέλτα Έβρου, Σαμοθράκη και νότια Χίο.
 Πλειοδότης ανακηρύσσεται η Κοινοπραξία ΙΤΑ Α.Ε – ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ, ύστερα από την αξιολόγηση της τεχνικής και οικονομικής προσφοράς που υπέβαλλε για κάθε μια από τις τέσσερεις περιοχές.
Το ύψος των δαπανών για τη διενέργεια ερευνών ανέρχεται στο συνολικό ποσό των περίπου 190 ΕΥΡΩ (189.642.008 €) και ειδικά για τη Χίο στο ποσό των 31.175.088    €
 Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, σχετικά με το θέμα έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 «Αποκτά ιδιαίτερη, ουσιαστική και συμβολική αξία το γεγονός ότι σε μια περίοδο επενδυτικής άπνοιας, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, προωθείται στη χώρα μας ένα πρόγραμμα κατά την πρώτη φάση του οποίου θα επενδυθούν περίπου 190 εκατ. ευρώ. Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι να αξιοποιηθεί επιτέλους και στη χώρα μας η πιο παραμελημένη μορφή πράσινης ενέργειας, με μηδενικό αποτύπωμα CO2, ώστε η Γεωθερμία να ενταχθεί ουσιαστικά και με σημαντικό ποσοστό στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Αν ο ορυκτός μας πλούτος αξιοποιηθεί με αειφορία και σεβασμό στο περιβάλλον, μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας».


Την ικανοποίησή του εκφράζει με σχετική ανακοίνωση και ο Βουλευτής της ΝΔ νομού Χίου Κωστής Μουσουρούλης, αφού όπως σημειώνει με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την έρευνα γεωθερμικού πεδίου υψηλής θερμοκρασίας στη Νότια Χίο και σε άλλες περιοχές της χώρας, ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη αξιοποίηση του ανανεώσιμου αυτού ενεργειακού πόρου που διαθέτει η Χίος.

Στη συνέχεια παραθέτουμε ολόκληρο το δελτίο τύπου του κ. Μουσουρούλη:
 « Η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την έρευνα γεωθερμικού πεδίου υψηλής θερμοκρασίας στη Νότια Χίο και σε άλλες περιοχές της χώρας, η οποία ακολούθησε την προ μηνών εκχώρηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του αντίστοιχου πεδίου χαμηλής θερμοκρασίας στα Νένητα, ανοίγει το δρόμο για την πλήρη αξιοποίηση του ανανεώσιμου αυτού ενεργειακού πόρου που διαθέτει το νησί μας.
Για το πεδίο χαμηλής θερμοκρασίας Νενήτων, βεβαιωμένο και πιθανό, το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει έργα άνω του 1 εκατ. Ευρώ, ενώ οι δαπάνες του κατακυρωθέντος πλειοδότη των ερευνών για την υψηλή θερμοκρασία, προγραμματίζεται να υπερβούν τα 31 εκατ. Ευρώ, εντός της πενταετούς διάρκειας της εκμίσθωσης του δικαιώματος.
Αποτελεί ιδιαίτερη ηθική ικανοποίηση το γεγονός πως ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις, αν και ‘σε περίοδο επενδυτικής άπνοιας’, όπως παραδέχεται το ίδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), χάρη στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που είχε προωθήσει η Νέα Δημοκρατία, το 2009, στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Η αξιοποίηση μίας από τις καθαρότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, της γεωθερμίας, γίνεται πραγματικότητα, μετά τη συνέχιση των διαδικασιών από την παρούσα κυβέρνηση, που -τουλάχιστον σε αυτό το ζήτημα- ευτυχώς αντιλήφθηκε το σημαντικό προκύπτον κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος.
Η εκμετάλλευση της γεωθερμίας βοηθά στην ανάπτυξη της εθνικής και των τοπικών οικονομιών, προσφέροντας φθηνότερα ενεργειακά προϊόντα και μειώνοντας το κόστος παραγωγής σε πολλούς τομείς, όπως π.χ. ο αγροτικός, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και βεβαίως, οι επενδύσεις που προκύπτουν, αποτελούν αναπτυξιακό πυλώνα εκεί ακριβώς, όπου χρειάζονται περισσότερο, στην παραμελημένη ελληνική περιφέρεια.
Η αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων της Χίου αποδεικνύει στην πράξη ότι ο σωστός και έγκαιρος θεσμικός και επιχειρησιακός σχεδιασμός για την προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς αιχμής, είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει συντεταγμένα η χώρα μας. Για τη Χίο και τα νησιά μας στο Βόρειο Αιγαίο, δίνεται η ευκαιρία να εκμεταλλευθούν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, να αποκτήσουν νέα τεχνογνωσία και να θέσουν θεμέλια ανάπτυξης και των συναφών κλάδων, αποδίδοντας, το συντομότερο δυνατό, απτά αποτελέσματα για τη Χιακή κοινωνία ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου