Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Την πόρτα στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα ανοίγει η Ασία

http://www.agronews.gr


ImageΣημαντική πνοή έδωσε στις εμπορικές συνδιαλλαγές της Ε.Ε., στις οποίες συμπεριλαμ- βάνονται και τα αγροτικά προϊόντα, η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Νοτίου Κορέας, που έχει τεθεί σε προσωρινή ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2011. Η έναρξη της συμφωνίας «ανοίγει τα φτερά» των ελληνικών αγροτικών προϊόντων σε μια αγορά, η οποία μέχρι πρότινος μετρούσε πληγές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα...
ελληνικά ροδάκινα, τα οποία έχουν απολέσει μεγάλο μέρος του μεριδίου στην αγορά της Κορέας, λόγω του ανταγωνισμού από φτηνά κινεζικά προϊόντα και της εδώ και χρόνια συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου Κορέας και Χιλής. Ένα άλλο παράδειγμα, είναι η πρώτη θέση των κρασιών της Χιλής στην κορεατική αγορά, λόγω της ΣΕΕ που έχει συνάψει με την Κορέα.
Ιδιαίτερη σημασία στη Συμφωνία έχει η συμπερίληψη των γεωγραφικών ενδείξεων, η οποία προβλέπεται να εμπλουτίζεται και στο μέλλον. Ήδη έχουν αναγνωριστεί 160 ευρωπαϊκές γεωγραφικές ενδείξεις, μεταξύ των οποίων και 6 ελληνικές. Αυτές αφορούν τη φέτα, το ούζο, τη μαστίχα Χίου, την ελιά Καλαμάτας, τη ρετσίνα και το κρασί «Σάμος». Όπως είναι λογικό, με την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας, έχουν μειωθεί ή και σε ορισμένες περιπτώσεις καταργηθεί οι δασμοί που επιβάλλονταν στις εισαγωγές των προϊόντων.
 Αυτή η παράμετρος «αγγίζει» φυσικά και τα ελληνικά προϊόντα, όπου για τα τυριά και το πηγμένο γάλα για τυρί και τη φέτα προβλέπεται η αδασμολόγητη εισαγωγή συγκεκριμένων ποσοτήτων, οι οποίες αρχίζουν από 4560 τόνους για το πρώτο έτος και αυξάνονται σταδιακά. Για τις εισαγόμενες ποσότητες πέραν της ανωτέρω ποσόστωσης, επιβάλλεται ο βασικός δασμός, ο οποίος μειώνεται ετησίως σε 16 ίσες ετήσιες δόσεις από την έναρξη ισχύος της ΣΕΕ.
Από το δέκατο έκτο έτος και μετά μηδενίζονται οι δασμοί και το σύνολο των εισαγωγών γίνεται χωρίς δασμούς. Αδασμολόγητη εισαγωγή συγκεκριμένων ποσοτήτων ισχύει και για το φυσικό μέλι, όπου οι ποσότητες αρχίζουν από 50 τόνους για το πρώτο έτος και αυξάνονται σταδιακά στους 75 τόνους στο δέκατο έκτο έτος και στο εξής παραμένουν σταθερές. Στα υπόλοιπα προϊόντα προβλέπονται μειώσεις των δασμών είτε άμεσα με την έναρξη δηλαδή της Συμφωνίας, είτε μετά από ένα συγκεκριμένο αριθμό ίσων ετήσιων δόσεων για κάθε προϊόν.
Η εν λόγω συμφωνία είναι η πλέον ολοκληρωμένη που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται ότι θα υπερδιπλασιάσει το διμερές εμπόριο σε βάθος μιας εικοσαετίας. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, απέκτησε το χαρακτήρα του επείγοντος, αν ανατρέξουμε στην επιθετική πολιτική της Κορέας στην εποχή μετά το 2004, όπου υπέγραφε ανελλιπώς συνάψεις  Συμφωνιών Ελευθέρου Εμπορίου. Ήδη η Κορέα έχει εν ισχύ ΣΕΕ με τη Χιλή, τη Σιγκαπούρη, την ΕΖΕΣ, την Ινδία και το ΑΣΕΑΝ. Επίσης, έχουν υπογραφθεί αλλά δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί ΣΕΕ με τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσφατα με το Περού. Επιπλέον, η Κορέα προωθεί τη σύναψη ΣΕΕ με τον Καναδά, το Μεξικό, τις χώρες του Κόλπου, την Τουρκία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και άλλους σημαντικούς εμπορικούς εταίρους της. Πολύ δύσκολη αλλά τεράστιας σημασίας είναι η προσπάθεια για σύναψη τριμερούς ΣΕΕ μεταξύ Κορέας, Κίνας και Ιαπωνίας. Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι σε περίπτωση που δεν συνάπτονταν η ΣΕΕ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κορέας, τα ευρωπαϊκά προϊόντα θα βρίσκονταν σε δυσμενή θέση.
Διαβάστε εδώ το σχετικό έγγραφο με τη Διμερή εμπορική συμφωνία ΕΕ με νότια Κορέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου