Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Αυξάνεται η παραγωγή ελαιολάδου...

ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Από: Γιώργος Γεωργακάκης

Ιδιαίτερα αυξημένη αναμένεται τη φετινή ελαιοκομική περίοδο η παραγωγή ελαιολάδου σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς αναμένεται να φτάσει τα 3,1 εκατομμύρια τόνους, με την Ισπανία να διαδραματίζει και πάλι καθοριστικό ρόλο στην αγορά και τις Τουρκία, Τυνησία, Μαρόκο να μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι, όπως επεσήμανε χθες από τα Χανιά ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (Δ.Σ.Ε.), Ζαν Λουίς Μπαριόλ.
Ο...
  κ. Μπαριόλ ήταν εκ των ομιλητών στο 4ο διεθνές συνέδριο «Olivebioteq 2011», που οργανώνει το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου και άλλων ερευνητικών και εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Από τις εργασίες του συνεδρίου, που ξεκίνησαν χθες το πρωί στο ξενοδοχείο «Creta Paradise», στο Γεράνι και θα ολοκληρωθούν στις 4 Νοεμβρίου, έλαμψαν διά της απουσίας τους εκπρόσωποι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Περιφέρειας Κρήτης (Περιφερειακής Ενότητας Χανίων), γεγονός που χαρακτήρισε «λυπηρό» ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Κώστας Χαρτζουλάκης.

ΤΟ Δ.Σ.Ε.
Ο κ. Μπαριόλ επεσήμανε ότι «η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου αυξάνεται και αυτό οφείλεται σε μέτρα που έχουν λάβει διάφορες χώρες ανά τον κόσμο. Πιστεύω ότι αυτό είναι θετικό, γιατί ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται επίσης και αν το ελαιόλαδο θέλει να κρατήσει τη θέση του στην αγορά πρέπει επίσης να αυξηθεί όσον αφορά τις ποσότητες».
Ο κ. Μπαριόλ παραδέχθηκε, πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι «φυσικά μας προβληματίζει το θέμα των τιμών. Αλλά αυτό που κοιτάμε επίσης είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει μόνο μία τιμή. Εννοώ ότι κράτη ή παραγωγοί που επιθυμούν να πουλήσουν υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο, έχουν ακόμα δυνατότητα να το πουλήσουν. Η ανησυχία αφορά κυρίως ότι σε ορισμένες περιοχές η τιμή του ελαιολάδου είναι χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής. Σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει να σκεφθούν να μειώσουν το κόστος και βελτιώνοντας την ποιότητα και να απευθυνθούν σε άλλες αγορές. Φυσικά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία αρκετοί αγρότες απογοητεύονται και εγκαταλείπουν την ελαιοπαραγωγή. Σε μία τέτοια περίπτωση θα έχουμε μείωση της παραγωγής και οι τιμές θα ανέβουν», σημείωσε ο κ. Μπαριόλ.

Η ΝΕΑ Κ.Α.Π.
Στις αλλαγές που θα επιφέρει τα επόμενα χρόνια (2013 - 2020) η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) αναφέρθηκε ο υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Γεωργίας της Ε.Ε., υπεύθυνος για την ΚΑΠ σε θέματα ελιάς και ελαιολάδου, Ρούντι Βαν Ντερ Στάπεν.
Ο κ. Βαν Ντερ Στάπεν σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτό που πρέπει να κάνουν οι αγρότες είναι, κατ' αρχάς, να μελετήσουν τις νέες νομοθετικές προτάσεις. Εκείνο που σίγουρα θα συνεχιστεί είναι οι άμεσες πληρωμές αλλά μέσα σε ένα 'πράσινο' πλαίσιο, το οποίο θέτει ορισμένες περιβαλλοντικές υποχρεώσεις στους αγρότες».

ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΙΑΣ
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων Κώστας Χαρτζουλάκης υπογράμμισε για τη νέα ΚΑΠ ότι «αυτή τη στιγμή, απ’ ό,τι συζητιέται, θα μειωθούν οι απευθείας πληρωμές στους παραγωγούς. Όπως γνωρίζουμε τουλάχιστον μέχρι σήμερα τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μία σχέση με περιβαλλοντικούς όρους για την παραγωγή του ελαιολάδου. Συζητούν πάρα πολύ το ποια θα είναι τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουν, ώστε να προστατεύσουν μεν την ποιότητα, αλλά και να αυξήσουν την παραγωγή. Όλοι παραδέχθηκαν ότι αυτή τη στιγμή όλα αυτά έχουν σχέση με τον μεγαλύτερο παραγωγό είτε σε θέματα παραγωγής είτε σε θέματα εμπορίας, που είναι η Ισπανία»

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Σημειώνεται ότι στο διεθνές συνέδριο θα παρουσιαστούν τα τελευταία αποτελέσματα της έρευνας και της τεχνολογίας σε γενετικό υλικό, καλλιεργητικές τεχνικές και βιοτεχνολογία της ελιάς καθώς και σε θέματα βιολογικής και θρεπτικής αξίας και εμπορίας της βρώσιμης ελιάς και του ελαιόλαδου.
Στόχος του συνεδρίου είναι να προωθήσει την ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και τεχνογνωσίας μεταξύ επιστημόνων, τεχνικών και φοιτητών αλλά και επαγγελματιών, εξαγωγέων και παραγόντων διαμόρφωσης πολιτικής στα θέματα ελαιοκομίας, ποιότητας και προώθησης του ελαιολάδου για ένα ανανεωμένο, αειφόρο και οικονομικά βιώσιμο ελαιοκομικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου οργανώνονται καταστήματα πώλησης για το ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά και τη διαχείριση αποβλήτων ελαιουργείων.
http://www.haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου