Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Βγάζουν έξω την ουρά τους


Σε λιγότερο από δύο χρόνια το κράτος μοίρασε σε κόμματα και οργανώσεις που πρόσκεινται σε αυτά 13.5 εκατ. Ευρώ.
Κανένα από αυτά δεν αρνήθηκε τις χορηγίες και τα επιδόματα ένεκα της
κρίσης
 
Γράφει η Κάτια Σάββα
Εφημ. ΠΟΛΙΤΗΣ
29.11.2011

 
Δάσκαλοι που δίδασκαν και λόγο δεν κρατούσαν αποδεικνύονται τα ...πολιτικά κόμματα, τα οποία λαμβάνουν χορηγίες εκατ. ευρώ από το κράτος την ώρα που οι ηγεσίες τους καλούν τους δημοσίους υπαλλήλους να νερώσουν το κρασί τους, ούτως ώστε το κράτος να βγει από την οικονομική κρίση.
Την ώρα δε που φωνάζουν για τα πλουσιοπάροχα επιδόματα υψηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων ουδείς εξ αυτών διανοείται να εισηγηθεί τη μείωση της κρατικής χορηγίας που λαμβάνουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, και η οποία αυξάνεται κάθε χρονιά που διεξάγονται εκλογές. Ούτε να περικόψουν χορηγίες σε οργανώσεις τους, κάποιες εκ των οποίων λίγα έχουν να προσφέρουν.
Και μάλιστα την ώρα που ακόμα και αυτός ο οικονομικός έλεγχος τους πάσχει, αφού παρά το γεγονός ότι ψήφισαν νομοθεσία που διέπει τα οικονομικά των κομμάτων δεν έχουν ακόμη εγκρίνει κανονισμούς για να μπορεί να εφαρμοστεί. Μάλιστα η γενική ελέγκτρια έχει ήδη επισημάνει σε παρεμβάσεις της στη Βουλή ότι ο εν λόγω νόμος είναι ανεφάρμοστος λόγω ασαφειών και παραλείψεων.
 
Η γυναίκα του Καίσαρα
Επειδή λοιπόν η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι αλλά και να φαίνεται τίμια, η επιτροπή Οικονομικών ζήτησε στο πλαίσιο της εξέτασης του κρατικού προϋπολογισμού το ύψος των χορηγιών που λαμβάνουν οι οργανώσεις των κομμάτων. Αφού δεν την ικανοποίησε η πρώτη επιστολή στην οποία εμφανίζονταν κάποιες χιλιάδες που δόθηκαν σε ΕΔΟΝ και ΝΕΔΗΣΥ, απαίτησε περισσότερα  στοιχεία και έτσι το Γενικό Λογιστήριο τής απέστειλε χθες ενδελεχή κατάλογο για όλες τις πληρωμές που καταβλήθηκαν από ταμεία του κράτους και στα κόμματα και στις οργανώσεις που πρόσκεινται σε αυτά. Πληρωμές που δεν μένουν μόνο στην κρατική χορηγία αλλά και σε πολλές άλλες υποχρεώσεις των κομμάτων, όπως τις γραμματειακές υπηρεσίες που έχουν στη Βουλή, τα επιδόματα για οδηγό σε Οικολόγους και ΕΔΕΚ, για συνέδρια, ακόμη και για αεροπορικά εισιτήρια και διαμονή για το συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών! Το συνολικό ύψος των πληρωμών προς τα κόμματα και τις οργανώσεις τους από την 1/1/2010 μέχρι 24/11/2011 ανήλθε στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 13.529.155 ευρώ. Σε αυτό περιλαμβάνεται πάντως και ένα μικρό κονδύλι για την επιστροφή των παραβόλων γιο τους επιτυχόντες βουλευτές.

Άξιον απορίας
Εισφορά από ξένη τσέπη;
Στα περίεργα που χορηγούνται στα κόμματα από διάφορα κονδύλια του κράτους εντοπίσαμε και 40 ευρώ που δόθηκαν στο ΕΥΡΩΚΟ από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με το αιτιολογικό "Εισφορά για Telethon". Το ποσό καταβλήθηκε στο εν λόγω κόμμα στις 2 Ιουλίου 2010. Ποσό προφανώς μηδαμινό, ωστόσο αν είναι σωστά τα στοιχεία, και διπλά προσβλητικό για ένα κόμμα το οποίο εμφανίζεται να συνεισφέρει σε εράνους με χρήματα του κράτους από τη μια, και από την άλλη να αιτείται την επιστροφή τους από τη Βουλή!

 Η χορηγία
Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό κάθε χρόνο το κράτος δίδει στα κοινοβουλευτικά κόμματα χορηγία αναλόγως της πολιτικής τους δύναμης. Το 2010 τους μοίρασε περίπου 4,5 εκατ. ευρώ, φέτος ένεκα των εκλογών οι οποίες αυξάνουν τα έξοδα τους (τα οποία ουδείς ελέγχει) τους μοίρασε περίπου 7 εκατ. ευρώ ενώ το 2012 θα τους μοιράσει εκ νέου 4,5 εκατ. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι για το 2011 τα κόμματα αναλογικά έλαβαν τις εξής χορηγίες: ΑΚΕΑ 2,13 εκατ. ευρώ, ΔΗΣΥ 2,08 εκατ., ΔΗΚΟ 1,29 εκατ., ΕΔΕΚ 716 χιλιάδες, ΕΥΡΩΚΟ 543 χιλιάδες και Οικολόγοι 298 χιλιάδες.
Στα στοιχεία που κατέθεσε το Γενικό Λογιστήριο εμφανίζονται και πληρωμές προς το κόμμα των Ενωμένων Δημοκρατών. Το 2010 από κονδύλια των εξωτερικών υπηρεσιών καταβλήθηκαν στο εξωκοινοβουλευτικό κόμμα 2.649 ευρώ και άλλα 7.353 ευρώ το 2011 από το Γενικό Λογιστήριο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις διάφορες χορηγίες που δίνονται στις γυναικείες οργανώσεις των κομμάτων απουσιάζει η γυναικεία οργάνωση του ΑΚΕΑ, η ΠΟΓΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου