Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

'Οταν τα Διατροφικά συμπληρώματα βαφτίζονται φάρμακα!

Αμερική-Ευρώπη:Διαφορετική νοοτροπία, η εσκεμμένη παραπληροφόρηση?
Ο USA καταναλωτής κάνει shopping σε φαρμακείο-πολυκατάστημα στις ΗΠΑ.
Στο ράφι τραβάει την προσοχή του το Διατροφικό συμπλήρωμα (dietary supplement)400 κάψουλες Concentrated" Fish Oil, το οποίο (όπως γράφει στη συσκευασία) "υποβοηθά" για γερή καρδία,αρθρώσεις μυαλο και δέρμα (supports Helathy Heart Joints,Brain & Skin.
Την ίδια στιγμή ο Έλληνας καταναλωτής επισκέπτεται το γιατρό του Aσφαλιστικού του Ταμείου, γιατί έχει ανεβασμένα Τριγλυκερίδια, κι αυτός εκτός από το τα χάπια, του συνταγογραφεί το ΦΑΡΜΑΚΟ με την εμπορική ονομασία MAXEPA το οποίο περιγράφεται ως Συμπυκνωμένο ιχθυέλαιο 200 καψούλες (μισή ποσότητα από το αντίστοιχο Αμερικάνικο over thε counter προϊόν Kirkland).
Στις ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ (ο Έλληνας "καταναλωτής") διαβάζει πως είναι για χρήση (μόνον)σε ασθενείς στους οποίους είναι επιθυμητή η μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα.
Ο Αμερικάνος προειδοποιείται για παρενέργειες και προφυλάξεις με την ακόλουθη απλή σύντομη και κατανοητή φράση , ακόμα και για κατόχους διπλώματος Αγγλικών Lower. Caution:If you are pregnant or nursing, taking medication, facing surgery, have bleeding problems, or undergoing any other treatment which may affect the ability of blood to clot, consult your physician before taking this product.
Ο Έλληνας (αν και σπάνια ξεδιπλώνει το εσωκλειώμενο φυλλάδιο με τα μικροσκοπικά γράμματα), όταν διαβάζει το δυσνόητο μακροσκελές κατεβατό , τρομάζει από πληροφορίες όπως:H χρήση του Maxepa δεν έχει τεκμηριωθεί στα παιδιά. Δεν...περισσσότερα στο www.adena.gr

1 σχόλιο:

  1. Είμαι σίγουρος ότι αν κάποιος εισαγάγει στην Ελλάδα όλα αυτά που πουλάνε (over the counter supplements)στης Η.Π.Α., έστω και δυο τρία, θα λέγετε φαρμακοποιός, και αν μάλιστα τα προτείνει και στον πελάτη του τότε θα λέγετε και γιατρός!

    Καλή συνέχεια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή