Συνάντηση στο υπουργείο επιδιώκουν περιφερειάρχης και δήμαρχοι
Οι φόβοι των φορέων και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, για
απένταξη του έργου της Κάρλας, λόγω αντιδράσεων εκ μέρους των κατοίκων,
επιβεβαιώθηκαν, όπως ανακοινώθηκε σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα
Μαγνησίας, μετά από σύσκεψη, με τη συμμετοχή των δημάρχων Βόλου και Ρ.
Φεραίου, ενώ τώρα οι φορείς επιδιώκουν συνάντηση στο υπουργείο,
προκειμένου το έργο να συνεχιστεί και η Κάρλα να λειτουργήσει και να μη
μείνει λίμνη - φάντασμα!Όπως... ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, μετά τις αιτήσεις διάλυσης που κατέθεσε στο υπουργείο ο ανάδοχος, το έργο ύδρευσης διαλύθηκε στις 18 Ιουνίου, ενώ σύντομα πρόκειται να διαλυθεί και η δεύτερη εργολαβία άρδευσης, ενώ κινδυνεύει και η εργολαβία σκούπα, καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία και την εκτέλεση των έργων (απαλλοτριώσεις, εμπλοκή της Αρχαιολογίας κλπ.).
«Σε περίπτωση που δεν γίνει το έργοτο κράτος θα αναγκαστεί να γυρίσει πίσω περίπου 200 εκ. €, ενώ τα υπόλοιπα 50εκ. €, δεν θα πέσουν στην τοπική κοινωνία, θα σταματήσουν να δουλεύουν άνθρωποι και το σημαντικότερο περιβαλλοντικό έργο δε θα ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα να έχουμε μία Κάρλα που θα είναι μόνιμα σε ασθένεια», δήλωσε ο περιφερειάρχης. Εκτίμησε δε ότι χρειάζεται κοινωνική συμμαχία και σωστή ενημέρωση. Όπως ανέφερε, ο ίδιος προσπαθεί να βρει λύση, που θα θεραπευτεί το έργο και έχει επικοινωνήσει με το Υπουργείο, προκειμένου να βρεθεί λύση.
Επανέλαβε δε ότι δεν θα δοθεί νερό ύδρευσης σε Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο, αν δεν ολοκληρωθεί το έργο άρδευσης, τονίζοντας ότι «οι κάτοικοι δίκαια αντιδρούν γιατί δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο κράτος. Υποστηρίζουν ότι θα τους πάρουν το νερό και δε θα υπάρχει νερό για ύδρευση αλλά εμείς διασφαλίζουμε τη μη λειτουργία των υδρευτικών γεωτρήσεων αν δεν ολοκληρωθεί το αρδευτικό έργο».
Λυπηρό χαρακτήρισε το γεγονός ότι ένα έργο, που η τοπική κοινωνία επένδυσε τόσα, να καταλήγει σε ναυάγιο, ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, που έκρουσε τον κώδωνα για δημιουργία βούρκου και μιας άρρωστης λίμνης Κάρλας. Τόνισε δε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες διότι στην πρώτη φάση αν προχωρούσε το αρδευτικό έργο, ίσως να χαλάρωνε τις αντιδράσεις για το έργο της ύδρευσης. «Είχε εξασφαλισμένη πίστωση γιατί ήταν από εθνικούς πόρους οι οποίοι δίνονταν με το σταγονόμετρο με αποτέλεσμα να πηγαίνει πίσω η εργολαβία, τώρα έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση γιατί εντάχθηκε στο Μπαλτατζής αλλά πλέον είναι αργά», δήλωσε ο δήμαρχος Βόλου.
Ο κ. Σκοτινιώτης δήλωσε ότι «κάποιοι εκ των κατοίκων ενδεχομένως αντιδρούν γιατί δεν έχουν εμπιστοσύνη στο κράτος, αλλά υπάρχουν κι επιτήδειοι» και συνέστησε στους κατοίκους ότι όσο αντιμετωπίζουν το έργο με επιφύλαξη κι εχθρότητα κάνουν λάθος και βλάπτουν τα δικά τους συμφέροντα, αλλά και των παιδιών τους βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Τόνισε δε ότι ο Δήμος Βόλο θα αναλάβει συνδράμει στην όποια προσπάθεια, διότι θα είναι τραγωδία, αν ναυαγήσει αυτό το έργο.
Τέλος, η δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Ελένη Λαΐτσου τόνισε ότι η κοινωνία αντιδρά με το δίκιο της, με την κατασκευή σε πρώτη φάση 33 υδρευτικών γεωτρήσεων και 50 σε δεύτερη φάση, σε μία περιοχή που είναι ήδη περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη και ζήτησε να μην υλοποιηθεί στη μορφή που έχει σχεδιαστεί. Η περιοχή, ανέφερε, έχει κακής ποιότητας νερά, ενώ η τοπική κοινωνία διαφωνεί με τον σχεδιασμό που προβλέπει να γίνουν αυτές οι 50 γεωτρήσεις σε πολύ μικρές αποστάσεις μεταξύ τους, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει ολοκληρωθεί το αρδευτικό δίκτυο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου