Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Σε λίγο θα εισάγουμε (ως αγροτικά προιόντα) από την Γερμανία , Ήλιο και Θάλασσα.




Ο Σκανδαλίδης θα μιλήσει για το νέο σκάνδαλο του ελαιολάδου?
Ξαφνικά από το πουθενά εμφανίστηκε η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ,η οποία σύμφωνα  με την εγκαταλειμμένη από το 2006 εφημερίδα  και ιστοσελίδα της κλικ ΕΔΩ , ένα μέλος της (όχι ο Πρόεδρος) ο Γ. Γωνιωτάκης με δηλώσεις του στο Skai εκτίμησε πως το Ελαιόλαδο από την Γερμανία, αξίας 1,5 εκατομμυρίων ευρώ που εισήγαγε το 2010 η χώρα μας, ενδεχομένως να είναι ελληνοποιημένο. Μίλησε ΓΕΝΙΚΑ & ΑΟΡΙΣΤΑ για μαφίες και Καρτέλ ελαιολάδου, που χειραγωγούν τις τιμές και στάθηκε ιδιαίτερα στην εισαγωγή υποβαθμισμένων ελαιόλαδων από την Ισπανία και άλλες χώρες, και την χρησιμοποίηση συστημάτων...
απόσμησης για τη μηχανική τους βελτίωση, και στη συνέχεια την προώθησή τους στην Ελληνική αλλά και όχι μόνο αγορά.
Το adena-gr απορεί αν οι πρόσφατες  "αναταράξεις" έχουν σχέση με τις Διώξεις που είχαν ξεκινήσει (αλλά ποτέ δεν μάθαμε το αποτέλεσμα) στην Κρήτη με πρωταγωνιστή την Πολυεθνική Lind. Διαβάστε την τότε αναρτηση:    Γερμανικές "Λαδιές" του Lidl made in Greece.
Ερευνα για ελληνοποίηση ελαιολάδων που πωλούνται ως κρητικό «εξαιρετικό παρθένο» και κρητικό «παρθένο ελαιόλαδο» σε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, πραγματοποιεί το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.
Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι ίδιες ποσότητες, που ανέρχονται σε εκατοντάδες τόνους,  να διακινούνται με πλασματικές τιμές ή και εντελώς εικονικά, ώστε κάποιοι επιτήδειοι να εισπράττουν παράνομα την επιστροφή ΦΠΑ.
Όλα άρχισαν όταν διαπιστώθηκε ότι στο συσκευασμένο ελαιόλαδο «Κρητών Γεύσεις» και «Ελαιόλαδο ΕΛΟΜΑΣ» δεν... αναγράφονταν πού έγινε η τυποποίηση, ούτε και ο αλφαριθμητικός αριθμός αναγνώρισης (EL).

Επίσης διαπιστώθηκε ότι στην εταιρεία KRETA FOOD ΕΠΕ, που δραστηριοποιείται στην τυποποίηση ελαιολάδων, με την ονομασία «Αρχαϊκά» και τον χαρακτηρισμό «Εxtra Παρθένο ελαιόλαδο ελληνικής προέλευσης», γίνονταν αγορές ιδιαίτερα μεγάλων ποσοτήτων ελαιολάδου, δυσανάλογων, σύμφωνα με την Περιφέρεια, για τη δυναμικότητα της περιοχής.




Η έρευνα οδήγησε στο ελαιοτριβείο της Αθανασίας Μυλωνάκη στα Τοπόλια Κισσάμου, όπου διαπιστώθηκε η αγορά 1.077.995 κιλών ελαιολάδου, μίας ποσότητας που, βάσει του εγγράφου, δεν μπορεί να επεξεργαστεί η μονάδα, αλλά ούτε και να παραχθεί στη γύρω περιοχή.




Στο έγγραφο του αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απόστολου Βουλγαράκη, που απεστάλη στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αναφέρεται ότι η ποσότητα αυτή, είχε πληρωθεί στους παραγωγούς με τιμή 2,92 έως 2,95 ευρώ το κιλό, την εποχή που οι τιμές κυμαίνονταν από 1,80 έως 2.20 το κιλό, δηλαδή στα τέλη του 2010 και στις αρχές του 2011. Δηλαδή, το ελαιοτριβείο πλήρωνε τους παραγωγούς έως και 1,20 ευρώ το κιλό περισσότερο από την τρέχουσα τιμή. Το ίδιο λάδι, συσκευασμένο κατέληγε στα ράφια της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Lidl, όπου η τιμή του δεν ξεπερνούσε τα 3,80 ευρώ το λίτρο.


Στην έκθεση της επιτροπής που διενήργησε την έρευνα, εκφράζονται αμφιβολίες αν οι ποσότητες που αναφέρονται είναι αληθινές και εκφράζονται υποψίες, είτε για παράνομη επιστροφή ΦΠΑ, είτε για παράνομη ελληνοποίηση ελαιολάδου το οποίο είναι άγνωστης προέλευσης. Επίσης διαπιστώθηκε ότι τα δελτία αποστολής δεν είχαν τιμολογηθεί καθώς και έλλειμμα 53 τόνων στις αποθήκες της εταιρείας.


Στην υπόθεση και σε ρόλο διακινητή εμπλέκονται και άλλες εταιρείες εμπορίας τροφίμων.


Σημειώνεται ότι η ελληνοποίηση ελαιολάδων που προέρχονται από τρίτες χώρες, εκτός του ότι εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών, είναι ένα θέμα κρίσιμο για την Οικονομία της χώρας, σε μία εποχή που το αγροτικό εισόδημα πλήττεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου