Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Είναι το Βιοντήζελ κατάλληλο για τηγάνισμα?

Ξέραμε για ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, πυρηνέλαιο, φοινικέλαιο και άλλα λάδια που η ονομασία τους πληροφορούσε τους καταναλωτές για το προϊόν προέλευσής τους . Τελευταία (χρόνια) εμφανίζονται στα εν Ελλάδι ράφια των Πολυεθνικών Σούπερ μάρκετ, προϊόντα που ονομάζονται λάδια τηγανίσματος. Λογικά (εν αντιθέσει με τα προηγούμενα λάδια) θα πρέπει να συμπεράνουμε μόνοι μας (γιατί δεν αναφέρεται) ότι είναι ακατάλληλα για άλλες χρήσεις όπως μαγειρική, σαλάτες, κ.λ.π. Όσο για τα συστατικά του περίεργου αυτού προϊόντος, θα πρέπει να ανατρέξετε (με μεγενθυτικό φακό) στα ψηλά γράμματα της ετικέτας.
Κάποιο απ΄αυτά όμως, στη χώρα μας χρησιμοποιείται μόνον ως (βιο) καύσιμο οχημάτων, και είναι γνωστό ως ΒΙΟΝΤΗΖΕΛ!!!
Μήπως κανείς (έστω και αναρμόδιος) μπορεί να μας δώσει κάποια καθησυχαστική εξήγηση για το rape seed oil (χορτάρι του βιασμού)? Το εντοπίσατε στα συστατικά(φωτό)?
Σε λίγο κι άλλο παρόμοιο βιοντήζελ.... Εννοούμε λάδι τηγανίσματος..

2 σχόλια:

  1. elementary my dear Watson !
    Canola is one of two cultivars of rapeseed or Brassica campestris (Brassica napus L. and B. campestris L.).[1] Their seeds are used to produce edible oil that is fit for human consumption because it has lower levels of erucic acid than traditional rapeseed oils and to produce livestock feed because it has reduced levels of the toxic glucosinolates
    http://en.wikipedia.org/wiki/Canola

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Rapeseed = Brassica napus = Ελαιοκράμβη

    Οντως το λάδι της είναι εξαιρετικό Βιοκαύσιμο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή