Με μοναδικό αίτημα την ανεύρεση δουλειάς, ένα ζευγάρι ξεκίνησε από την Παρασκευή απεργία πείνας στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας της Καβάλας. Ο 60χρονος Λάζαρος Παπαδόπουλος και η 40χρονη σύζυγός του, Φρειδερίκη Τόκα, την Παρασκευή το πρωί έστησαν μια σκηνή σε μια άκρη της πλατείας και σήκωσαν ένα πανό, με το οποίο κάνουν γνωστό ότι...
άρχισαν απεργία πείνας από τις 11 Μαρτίου, με αίτημα την ανεύρεση δουλειάς.
Η σκηνή απομακρύνθηκε το πανό κατασχέθηκε λίγη ώρα αργότερα μετά από εισαγγελική παρέμβαση, ενώ το ζευγάρι σύρθηκε καροτσάκι στην αστυνομία, όπου έγινε αναγνώριση στοιχείων δακτυλικών αποτυπωμάτων και πολλών φωτογραφιών ύστερα από μεγάλη ταλαιπωρία και διαμαρτυρίες των οικείων αφέθηκε ελεύθερο.
Ωστόσο, σε άλλο χώρο συνεχίζουν την απεργία πείνας για τέταρτη συνεχόμενη μέρα, καταγγέλλοντας τη στάση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας, καθώς, όπως λένε, οι αστυνομικοί τούς έσυραν στην υπηρεσία, τους φωτογράφισαν και τους πήραν δακτυλικά αποτυπώματα σαν να ήταν εγκληματίες.
Tο μεσήλικο ζευγάρι δεν το έβαλε κάτω. Ζήτησε ανάλογη συμπαράσταση από το Εργατικό Κέντρο Καβάλας το ΠΑΜΕ, και «αντιρατσιστικών» οργανώσεων και τις πολιτείας να έχουν ανάλογη συμπαράσταση και μεταχείριση των 300 λαθρομεταναστών και ακόμη περιμένει το ζευγάρι των Ελλήνων την απάντηση από όλους τους, και με πίκρα αναρωτιούνται με τον κόσμο που συζητούν το γιατί τους αντιμετωπίζουν με δυο μέτρα και δυο σταθμά.
Το μεσήλικο ζευγάρι συνεχίζει μόνο του τον αγώνα του και από την Παρασκευή κοιμάται κάτω από τις κερκίδες του ανοιχτού θεάτρου στην πλατεία Ελευθερίας και δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω, αν ο δήμος ή οποιοσδήποτε άλλος φορέας δεν τους δώσει δουλειά.
Ο 60χρονος άντρας και η 40χρονη γυναίκα δηλώνουν πως βρίσκονται σε απόγνωση, αφού και οι δύο είναι περισσότερα από τέσσερα χρόνια άνεργοι, η ΔΕΗ έκοψε το ηλεκτρικό, ενώ πριν από λίγες μέρες ο ιδιοκτήτης του σπιτιού όπου διαμένουν τους γνωστοποίησε πως θα τους κάνει έξωση, αν δεν καταβάλουν τα επτά νοίκια που του χρωστούν.
Ο κ. Παπαδόπουλος εργάστηκε με ολιγόμηνες συμβάσεις έργου ως οδηγός στον Δήμο Καβάλας μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2009, έκτοτε όμως παραμένει άνεργος παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις προς τον δήμο. Η κα Τόκα είναι βοηθός μάγειρα και, όπως υποστηρίζει, είναι άνεργη τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Η ίδια επισημαίνει πως, λόγω της ηλικίας τους, δύσκολα μπορούν να βρουν δουλειά οι εργοδότες προτιμούν τους νέους και φτηνούς λαθρομετανάστες και ότι όλο αυτό το διάστημα απευθύνθηκαν τόσο στον δήμαρχο όσο και τους βουλευτές, ώστε να βρουν δουλειά και να μπορέσουν τουλάχιστον να πληρώσουν τα νοίκια, για να μην τους γίνει έξωση, και στο διάστημα που δεν έχουν δουλειά να τους χορηγηθεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
Ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου δήλωσε ότι αναγνωρίζει την άσχημη κατάσταση των δύο συμπολιτών του, αλλά ο δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να απασχολήσει άλλο προσωπικό λόγο έλλειψης χρημάτων. Όσο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου αλλά της πολιτείας.
Σημειωτέον πως ο Δήμος έχει παραχωρήσει αρκετές από τις δραστηριότητες του, σε ιδιώτες εργολάβους οι οποίοι κατ' αποκλειστικότητα έχουν στην εκδούλευση τους νέους και φτηνούς αλλοδαπούς.
Αν αυτή είναι η συμπαράσταση του Δήμου προς τους δημότες του, τότε τύφλα νάχει ο καιάδας.
patari.org
Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου