Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Ξυνή η τιμή του τραχανά στο Σέσκλο!



Το Κράτος ενισχύει και επιδοτεί  τους λεγόμενους  " Γυναικείους Συνεταιρισμούς Παραδοσιακών προϊόντων  & Υπηρεσιών" και καλά κάνει.
Μερικές όμως από αυτές τις Businesswoman την έχουν δεί πολύ πονηρά- κερδοσκοπικά την υπόθεση.
Βλέπω λοιπόν μια  γιαγιά  Βλάχα (με την πραγματική έννοια) που κατάγεται από το Σέσκλο του Δήμου Αισωνίας (του Νομού Μαγνησίας), να διπλαρώνει τις συνομήλικες  γριούλες  του ΚΑΠΗ, και να τους πασάρει σακούλες του κιλού με τον "αγνό" τραχανά του συνεταιρισμού.
Από ντροπή οι περισσότερες ενέδωσαν στην επιμονή  της κυραΛένης , όμως κόντεψαν να πάθουν το 3ο (και φαρμακερό) εγκεφαλικό όταν άκουσαν ότι ...
πάει 10 ευρώ το κιλό.
Βρήκαμε το Blog (κλικ) της επιχείρησης που λέγεται "ΦΤΑΣMA" και τηλεφωνικά  επιβεβαίωσαν την  αλμυρή τιμή και του ξυνού, και του γλυκού ΤΡΑΧΑΝΑ.
Τελικά αποδείχθηκε πως όλες οι τιμές των προϊόντων  του Φτάσματος, είναι (κωλοπιάσματος) σχεδόν τριπλάσιες  από 'οτι κοστίζουν στη πιάτσα του Βόλου τα  παραδοσιακά τους προϊόντα.
Σαν πολύ δεν πονήρεψαν οι Βλάχοι (με την (καλή) έννοια της καταγωγής?
10 ευρώ ο τραχανάς  είναι η ημερίσια σύνταξη των γιαγιάδων. Για συνέλθετε.
Στο Βερόπουλο τον  βρήκαμε 3,46 το κιλό κι ο παραγωγός πληρώνει ΙΚΑ φόρους μεταφορικά , και πολλά άλλα νταβατσιλίκια και πάλι βγαίνει. Εσείς  πως την είδατε?

3 σχόλια:

  1. Συμπτωματικα εγω σε παρομοιο συνεταιρισμο γυναικων στο Θεσπρωτικο Πρεβεζης ο τραχανας ειχε αν θυμαμαι καλα 5,5 ευρο με αποδειξη και ωραια συσκευασια.Αυτα πριν απο 7 μερες.Παντως η προσπαθεια που γινεται σε πολλους τετοιους συνετ.ειναι αξιοθαυμαστη και πρεπει να τους υποστηριζουμε.Οχι βεβαια τους κλεφτες βλαχους που μολις βλεπουν Αθηναιους τους γδερνουν στα ισα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η τιμη 3,46 ειναι πολυ καλη και η συσκευασια επισης, για τα τα υλικα που εχει μεσα δεν ξερω γιατι απο οσο ξερω η διαδικασια για την παραγωγη του τραχανα ειναι μεγαλη και τα υλικα πολλα.
    Και για το τελος εχω να πω οτι οσες φορες και αν εχω παει στο Σεσκλο καμια κυραΛένη δεν με εχει διπλαρώσει να μου πασαρει τραχανα.
    ΕΠΙΣΗΣ Ο ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΦΘΗΝΑ ΚΡΕΑΤΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προφανώς η τιμή 10€ το κιλό είναι πολλά. ειδικά εάν παίρνεις επιδότηση για το είδος που παράγεις. Αλλά τουλάχιστον ότι αφορά τον τραχανά -και το γνωρίζω καλά από πρώτο χέρι- παίζει μεγάλη σημασία τα υλικά και εάν είναι χειροποίητος ή μηχανής.Γενικώς οι τιμές για τον χειροποίητο ξινό τραχανά παίζουν περίπου 6-7€ το κιλό, ανάλογα με την συνταγή, τον τύπο του γάλατος(αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο) και φυσικά τον τρόπο παραγωγής του(συνάρτηση της εκάστοτε συνταγής). Όσο για την σύγκριση με τον Βερόπουλο, νομίζω πως είναι ατυχής και ανόμοια τα μεγέθη για να συγκριθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή