Στo Ellada δυστυχώς κουμάντο στον ΕΟΦ και το "Υπουργείο Υγείας" κάνουν οι Οζονο-Φικιώρηδες!
Ένας αγώνας που κράτησε χρόνια, μια αντίσταση που ΄φερε τους καρπούς της, φαίνεται να φθάνει στο τέλος της.Τα εναλλακτικά φάρμακα και οι κατασκευαστές τους θα πρέπει να πληροφορούν, εκ προοιμίου, τους καταναλωτές ότι δεν έχουν περάσει από δοκιμές. Να φέρουν δηλαδή ταμπελίτσες που θα διευκρινίζουν αυτή τη «λεπτομέρεια». Θα αναγράφεται η λέξη «untested», προκειμένου να γνωρίζει ο καταναλωτής τι ...
ακριβώς αγοράζει.
Η κίνηση αυτή η οποία θα ισχύει και για τα κινέζικα βότανα, βρίσκει σκληρή αντίσταση από την ισχυρή βιομηχανία εναλλακτικών φαρμάκων, ακολουθεί δε τον αγώνα έξι χρόνων αποτυχημένων προσπαθειών για την ανάπτυξη ενός σχεδίου που θα επιβάλλει όλα τα εναλλακτικά φάρμακα να φέρουν αποδείξεις των θεραπευτικών ιδιοτήτων τους.
Να σημειωθεί ότι η Υπηρεσία Θεραπευτικών Αγαθών (Therapeutic Goods Administration), δήλωσε ότι το θέμα της διευκρινιστικής ταμπελίτσας εξετάζεται σοβαρά. Πολλοί Αυστραλοί –λανθασμένα– πιστεύουν ότι όλα τα εναλλακτικά φάρμακα έχουν περάσει και έχουν δοκιμαστεί στα εργαστήρια της ΥΘΑ. Αυτό ευσταθεί για έναν πολύ μικρό αριθμό από τις 10.000 προϊόντα του είδους στην αυστραλιανή αγορά.
Η απόφαση αυτή της ΥΘΑ, είναι αποτέλεσμα σκληρής κριτικής που δέχτηκε ο οργανισμός από το Αυστραλιανό Γραφείο Ελέγχου που, μεταξύ άλλων ,αποκαλύπτει ότι ‘η Υπηρεσία Θεραπευτικών Αγαθών για σειρά ετών δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει επιτυχώς την διαρκώς διευρυνόμενη και παραπλανητική διαφήμιση αναφορικά με τα εναλλακτικά φάρμακα και τις ιδιότητές τους. Προσθέτει επίσης ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2005 είχε ανακοινώσει μια πολιτική που επέβαλε τη δημοσιοποίηση απόδειξης για τις υποτιθέμενες ευεργετικές ιδιότητες των εναλλακτικών σκευασμάτων και φαρμάκων.
Ωστόσο, η Υπηρεσία Φαρμακευτικών Αγαθών, δεν κινήθηκε στην κατεύθυνση της εφαρμογής της κυβερνητικής απόφασης μέχρι τώρα, διατείνεται το Γραφείο Ελέγχου, προσθέτοντας εντούτοις ότι «το να παρουσιάσεις αποδείξεις της αποτελεσματικότητας των σκευασμάτων αυτών δεν είναι εύκολη υπόθεση».
Ενώ τα περισσότερα εναλλακτικά φάρμακα είναι ασφαλή και συχνά αναποτελεσματικά, αυστραλιανή έρευνα πέρυσι ανακάλυψε 38 περιπτώσεις όπου τα φάρμακα αυτά προκάλεσαν δυσάρεστες επιπλοκές, μεταξύ των οποίων και τέσσερις θανάτους τα τελευταία δύο χρόνια. Από τα σοβαρότερα ακόμη προβλήματα το ότι οι ασθενείς σταματούν να παίρνουν τα φάρμακα που τους πρότεινε ο γιατρός ή τα παίρνουν σε συνδυασμό με τα εναλλακτικά, με αποτέλεσμα να διατρέχουν διάφορους κινδύνους, όπως ταχυπαλμία, πρήξιμο, γαστροεντερικές ανωμαλίες.
Για παράδειγμα, σκευάσματα όπως το St. John’s Wort και το ginkgo σε συνδυασμό με κανονικά φάρμακα ενδέχεται να προκαλέσουν κυκλοφοριακά προβλήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου