Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Νυστέρι στις «μαϊμουδένιες» αναπηρικές συντάξεις.

Νυστέρι στις αναπηρικές συντάξεις Νυστέρι και επανέλεγχος στις αναπηρικές συντάξεις του ΙΚΑ και στο Βόλο. Από τον επανέλεγχο από το νέο Κέντρο που συστήθηκε και το οποίο παράλληλα θα εκδίδει τις νέες συντάξεις αναπηρίας, εκτιμάται ότι τουλάχιστον 2 στους 10 συνταξιούχους αναπηρίας θα βρεθούν εκτός λίστας καθώς οι παθήσεις τους δεν δικαιολογούσαν συνταξιοδότηση.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ
Η Μαγνησία αλλά και η Θεσσαλία σύμφωνα με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έκανε το τελευταίο διάστημα το ΙΚΑ βρίσκονται στις...
πρώτες θέσεις των περιοχών με τους περισσότερους συνταξιούχους αναπηρίας. Το ποσοστό έχει εκτιναχθεί στο 18% του συνόλου των συνταξιούχων με αρκετές από αυτές να χαρακτηρίζονται «μαϊμουδένιες» αφού εγκρίθηκαν με διαγνώσεις γιατρών για πλατυποδία, προβλήματα μέσης και παχυσαρκίας, παθήσεις που φυσικά δεν δικαιολογούν σύνταξη αναπηρίας.
Η μέση ηλικία των συνταξιούχων αναπηρίας είναι 10 χρόνια κάτω από τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης λόγω γήρατος και μπορεί να «κερδηθεί» με πολύ λίγα ένσημα. Το 30% των συντάξεων έχουν μάλιστα «δεθεί» με λιγότερα από 3.000 ένσημα. Το μέσο καταβαλλόμενο ποσό αναπηρικής σύνταξης είναι 517 ευρώ χωρίς φυσικά να υπολογίζεται το ΕΚΑΣ.
Συνολικά οι συνταξιούχοι αναπηρίας στην Ελλάδα ανέρχονται σε 400.000 άτομα και αντιπροσωπεύουν το 14,5% των συνταξιούχων, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που κυμαίνεται στο 7% έως 8%.
Στο Βόλο έχει φτάσει ήδη στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ η σχετική εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ο επανέλεγχος αρκετών περιπτώσεων, για τις οποίες μάλιστα έχουν γίνει και επώνυμες καταγγελίες για άτομα που πήραν «αναπηρική» χωρίς να τη δικαιούνται εις βάρος πραγματικά αναξιοπαθούντων πολιτών.
Ο επανέλεγχος έχει στόχο να διαπιστωθεί αν πραγματικά οι δικαιούχοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η καταβολή της σύνταξης που πήραν από το ΙΚΑ.
Πριμοδοτούνταν με ποσοστά, ενώ έχαιραν άκρας υγείας
Το πρόβλημα μέχρι έναν βαθμό εντοπίζεται στην ίδια τη νομοθεσία που δίνει το δικαίωμα να πριμοδοτούνται μέχρι και 17% τα αρχικά ποσοστά αναπηρίας που γνωματεύουν οι υγειονομικές επιτροπές. Σε περιπτώσεις ενστάσεων μάλιστα ένας μεγάλος αριθμός των δικαιούχων αναπηρίας κερδίζουν αυτή την πριμοδότηση και από 50% ή 55% που μπορεί να είναι το ποσοστό αναπηρίας με την αρχική γνωμάτευση των γιατρών να γίνεται 67% και άνω ώστε να εκδοθεί η αναπηρική σύνταξη. Τέτοιες περιπτώσεις είναι συχνές σε ασφαλισμένους που αιτούνται αναπηρική σύνταξη για ψυχολογικές παθήσεις, σύμφωνα με επίσημες αναφορές που έχουν υποβληθεί στη διοίκηση του ΙΚΑ.
Αυτό ωστόσο έχει ως αποτέλεσμα να αδικούνται με πενιχρές συντάξεις οι πραγματικά ανάπηροι.

Τι αλλάζει
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για τη λειτουργία των υγειονομικών επιτροπών και του ΚΕΠΑ στο Βόλο τονίζεται ότι το Κέντρο δημιουργήθηκε για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης, όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων.
Ειδικότερα, προβλέπεται ότι πλέον οι Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ είναι αρμόδιες για τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας, το οποίο θα χρησιμοποιείται από τους αιτούντες πολίτες για χορήγηση σύνταξης αναπηρίας, για το χαρακτηρισμό τους ως ΑμεΑ καθώς και για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία.
Το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), του Βόλου υπάγεται πλέον στη ∆ιεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της ∆ιοίκησης ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.
Με τη λειτουργία του ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονοµικής κρίσης όσον αφορά στον καθορισµό του βαθµού αναπηρίας των ασφαλισµένων όλων των φορέων ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΤΕΒΕ, συµπεριλαµβανοµένου και του ∆ηµοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση της αναπηρίας.
Εκτός από τους υπάλληλους της Νομαρχιακής Μονάδας του ΙΚΑ στο Βόλο που έχουν παρακολουθήσει σχετικά σεμινάρια, έχουν ήδη επιμορφωθεί σχετικά δύο γιατροί που θα είναι οι αρμόδιοι στις συνεδριάσεις της Επιτροπής για να ελέγχουν τα δικαιολογητικά των ενδιαφερομένων και να αποφαίνονται σχετικά.
Το ΙΚΑ προκειμένου να μπορέσει να αντεπεξέλθει σε όλη αυτή τη διαδικασία που σημαίνει πολύ όγκο δουλειάς καθώς πλέον στο Ενιαίο Κέντρο εντάσσονται όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, έχει υιοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα και ρυθμίσεις ώστε και οι ασφαλισμένοι να μην ταλαιπωρούνται και οι αιτήσεις να διεκπεραιώνονται εγκαίρως και χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις.
www.taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου