Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Κέρδισε τη μάχη η ΑΤΕ, αλλά όχι τον πόλεμο για τη Δωδώνη

http://www.agronews.gr

ImageΣυνέχεια στη δικαστική διελκυστίνδα μεταξύ της ΑΤΕbank και των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών - μετόχων της Δωδώνη δίνει η τελευταία απόφαση του Εφετείου για το ζήτημα του 7,7% της γαλακτοβιομηχανίας που απέκτησε παλαιότερα η τράπεζα. Οι δικαστές απορρίπτουν μεν την ένσταση των συνεταιριστικών Ενώσεων, ωστόσο τους δίνουν τη δυνατότητα να επανέλθουν σε πρωτόδικο βαθμό. Κι αυτό γιατί συμπεραίνουν ότι δεν...
κρίθηκε πρωτόδικα αν δόθηκε η δυνατότητα, δηλαδή αν έγινε πρόταση στις υπόλοιπες Ενώσεις-μετόχους να αγοράσουν τις μετοχές των Ενώσεων - πωλητών. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, τίθεται εν αμφιβόλω κατά πόσο έγινε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διαφυλαχθεί ο συνεταιριστικός χαρακτήρας της εταιρείας, όπως ορίζει το καταστατικό της.
Έτσι, με την απόφαση αυτή η ΑΤΕbank κερδίζει μεν μια δικαστική «μάχη», όχι όμως και τον πόλεμο αφού θεωρείται σίγουρο ότι οι Ενώσεις-μέτοχοι θα συνεχίσουν να κυνηγούν» την υπόθεση. Αυτό προανήγγειλε, άλλωστε, μιλώντας στο Agronews και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων, Χρ. Μπαλτογιάννης τονίζοντας ότι «η απόφαση δεν κρίνει τίποτα επί της ουσίας».
«Ήξεις αφίξεις» χαρακτήρισε από την πλευρά του την απόφαση και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Ηπείρου, Μιχ. Τζίμας προσθέτοντας ότι «το θέμα είναι κατά βάση πολιτικό», ενώ ο πρώην πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων και πρώην επίσης μέλος του Δ.Σ. της Δωδώνη, Θ. Λύτης σημείωσε στο Αgronews ότι η απόφαση δεν λύνει την εκκρεμμοδικία.
Η διαμάχη για το 7,7% της Δωδώνη είναι σημαντική καθώς σε περίπτωση που «επικυρωθεί» στην Αγροτική, η τράπεζα αποκτά πλέον το δικαίωμα να προχωρήσει σε καταστατικές αλλαγές χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων μετόχων. Κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να αλλάξει και το περιβόητο άρθρο 8 της εταιρείας που ορίζει ότι σε περίπτωση που η ΑΤΕ αποφασίσει να αποχωρήσει από τη Δωδώνη θα πρέπει να επιστρέψει τις μετοχές της στους αγροτικούς συνεταιρισμούς με βάση την αξία της εταιρείας που καταγράφεται στους συνεταιρισμούς. Όμως, η Αγροτική επιθυμεί να πουλήσει το ποσοστό της μέσω διεθνούς διαγωνισμού ώστε να εισπράξει τη μέγιστη δυνατή υπεραξία…
 
Συνάντηση Πανταλάκη με τις ΕΑΣ την Πέμπτη 22/9
Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων και επιχειρώντας, πιθανότατα, μια τελευταία απόπειρα προσέγγισης με τους συνεταιριστέ,ς ο διοικητής της ΑΤΕbank, Θ. Πανταλάκης καλεί τους επικεφαλείς των Ενώσεων σε συνάντηση την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου στο γραφείο του, ώρα 11:00 το πρωί.
Όπως προαναφέρθηκε, το ραντεβού «κλείσθηκε» με πρωτοβουλία του ίδιου του κ. Πανταλάκη και δεν αποκλείεται κατά τη διάρκειά του ο διοικητής να ανοίξει τα χαρτιά του για το μέλλον της εταιρείας. Δεδομένου ότι η δικαστική διαμάχη με τις Ενώσεις δημιουργεί προσκόμματα στην προσπάθεια απεμπλοκής από τη Δωδώνη (κι επομένως στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της τράπεζας) με το μεγαλύτερο δυνατό όφελος, δεν αποκλείεται ο κ. Πανταλάκης να προσέλθει στη συνάντηση με κάποια «συμβιβαστική πρόταση».
 
Η ανακοίνωση των Ενώσεων
«Οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας κρίνουν σκόπιμο να ενημερώσουν το κοινό για την έκβαση της δικαστικής διαμάχης με την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. διότι πρόσφατα υπήρξαν ανακριβή δημοσιεύματα στον Τύπο.
Συγκεκριμένα, ελέχθη – μεταξύ άλλων ανακριβειών - ότι η «ΑΤΕ κατοχυρώνει χωρίς αμφισβήτηση την καταστατική πλειοψηφία» στη ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. μετά την έκδοση των αποφάσεων του Εφετείου Ιωαννίνων.
Η διαπίστωση αυτή δεν είναι ορθή. Οι αποφάσεις του Εφετείου Ιωαννίνων – οι οποίες μπορούν σε κάθε περίπτωση να αναιρεθούν – απέρριψαν απλώς τις αγωγές των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών για τυπικούς λόγους. Οι τελευταίες, μπορούν επομένως, να επανέλθουν με νέες αγωγές.
Και το σημαντικότερο: Το Εφετείο Ιωαννίνων εδέχθη την ύπαρξη έγκυρου περιορισμού στη δυνατότητα μεταβίβασης των μετοχών, κρίνοντας επί λέξει τα ακόλουθα: «Σε περίπτωση που κάποια συνεταιριστική οργάνωση θέλει να μεταβιβάσει τις μετοχές της ή μέρος αυτών θα πρέπει πρώτα να προτείνει την μεταβίβαση σε άλλη ή άλλες μετόχους ή μη μετόχους - συνεταιριστικές οργανώσεις. Τούτο για να διαφυλαχθεί ο σκοπός της αρχικής συνθέσεως του μετοχικού κεφαλαίου και να αποφευχθεί η ενίσχυση της θέσεως της Α.Τ.Ε. στην μετοχική σύνθεση, που ούτως ή άλλως είναι δεσπόζουσα». Μόνο εάν δεν υπάρχει επιθυμία ή δυνατότητα απόκτησης των μετοχών από άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις (μετόχους ή μη) είναι δυνατή η μεταβίβαση στην ΑΤΕ. Αυτά έκρινε το Εφετείο Ιωαννίνων.
Κατά συνέπεια, ουδεμία καταστατική πλειοψηφία κατοχύρωσε η ΑΤΕ με την απόκτηση των επίμαχων μετοχικών πακέτων. Το αντίθετο: Η αγορά αυτή είναι αμφιβόλου νομιμότητος, δεδομένης της ανωτέρω κρίσης του Εφετείου Ιωαννίνων».
 
Γιάννης Τσατσάκης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου