Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Οι δημοτικές εκλογές της δεύτερης Κυριακής.

Οι μάσκες έπεσαν μπροστά στα υποσχόμενα κέρδη και οικονομικά οφέλη που θα αποκομίσουν οι επιλεγμένοι ολίγοι…
Μπορεί οι εκλογές που πάνε στη δεύτερη Κυριακή να είναι κουραστικές για όλους τους υποψηφίους αλλά και για τους ετεροδημότες που θα αποφασίσουν να ταξιδέψουν ακόμη μια φορά στο νησί, έχουν... όμως και μια πολύ καλή πλευρά, αυτήν του διαμορφωμένου τελικού δημοτικού συμβουλίου που θα συνοδοιπορήσει με τον κάθε υποψήφιο δήμαρχο. Με αυτόν τον τρόπο, δίδεται η δυνατότητα στο εκλογικό σώμα της δεύτερης Κυριακής να κρίνει και να επιλέξει με ξεκάθαρη ματιά ψηφοδέλτιο, χωρίς εκπλήξεις.
Την πρώτη Κυριακή, εμείς οι ψηφοφόροι είχαμε να επιλέξουμε όχι μόνον μεταξύ τεσσάρων συνδυασμών αλλά και μεταξύ φίλων, γνωστών και συγγενών που βρισκόντουσαν διασκορπισμένοι στα διαφορετικά ψηφοδέλτια. Μεγάλος πονοκέφαλος τι να ψηφίσω. Με τι κριτήρια να έκρινα; Να κοίταζα μόνο δήμαρχο, ψηφοδέλτιο στο σύνολό του, τον φίλο μου που ήταν υποψήφιος στο ένα ψηφοδέλτιο, τον πελάτη που ψωνίζει από το μαγαζί μου και ήταν υποψήφιος στο δεύτερο, την ξαδέλφη μου που ήταν στο τρίτο, τον θείο μου που ήταν στο τέταρτο, το κόμμα του οποίου τις αρχές ασπάζομαι, τον κουμπάρο μου, ή μήπως κάποιον άλλο υποψήφιο που εκτιμούσα ότι πραγματικά άξιζε αλλά δεν είχα καμία σχέση μαζί του; Κι αν αποφάσιζα τον μεν, θα δυσαρεστούσα τους δε. Τι να τους πω; Να πω σε όλους την αλήθεια, ή σε όλους ψέματα; Να πω “Μην με ρωτάτε, η ψήφος είναι ιερή”; Απίστευτος πονοκέφαλος αλήθεια. Το μόνο θετικό είναι ότι με τους τρεις σταυρούς πάνω και τους δύο κάτω, μπορείς να ικανοποιήσεις περισσότερους υποψηφίους. Η πρώτη Κυριακή τελείωσε ομαλά, όπως φάνηκε κατ’ αρχάς. Αναμετρήθηκαν οι δυνάμεις των υποψηφίων συνδυασμών και ο καθένας πήρε όχι μόνον τα ποσοστά του αλλά και τα αντίστοιχα μηνύματα από το εκλογικό σώμα.
Η εβδομάδα όμως μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής ήταν αφ’ ενός θερμή και αφ’ ετέρου σκοτεινή. Θερμή, με συζητήσεις επί συζητήσεων σε σπίτια, σε καφενεία και σε πηγαδάκια. Με αναλύσεις επί αναλύσεων για τα αποτελέσματα δημοτικών και περιφερειακών, κριτικές για λάθη και παραλείψεις, τσακωμούς και ύβρεις μεταξύ αντιπάλων οπαδών. Και μετά, γκάλοπ και νέα προγνωστικά για τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση που μας έρχεται στη συνέχεια. Σκοτεινή, διότι παρατηρήθηκαν φαινόμενα βανδαλισμών από φανατισμένους οπαδούς, πρωτοφανή για τη Σκόπελο και για τον πολιτισμό που εξαγγέλλεται. Επίσης φαινόμενα εκβιασμών, εκφοβισμών, εξαγορών και αφόρητων πιέσεων. Δεν έλειψαν η κινδυνολογία περί διχασμού, τα ψευδοδιλλήματα περί ενότητας, η εσκεμμένη εμπάθεια και οι διαχωριστικές γραμμές. Υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη τρίβουν τα χέρια τους. Πετάνε που και που κι από μια συκοφαντία κι αφήνουν τον κόσμο να τσακώνετε. Αυτούς, όχι μόνο κανείς δεν τους πειράζει, αντιθέτως οι δουλίτσες τους τακτοποιούνται όπως τα έχουν σχεδιάσει. Οι μάσκες έπεσαν μπροστά στα υποσχόμενα κέρδη και οικονομικά οφέλη που θα αποκομίσουν οι επιλεγμένοι ολίγοι. Άνθρωποι γνωστοί μας, αυτοί της διπλανής πόρτας, βγήκαν στους δρόμους προς αναζήτηση περισσότερων ψήφων, μη διστάζοντας να χρησιμοποιήσουν το όποιο ποταπό μέσον. Τι υποβιβασμός αλήθεια της ανθρώπινης υπόστασής τους, της προσωπικότητάς τους! Πως θα μας ξανακοιτάξουν άραγε στα μάτια την επόμενη μέρα οι εκβιαστές μας;
Εμείς όμως, οι απλοί κάτοικοι αυτού του τόπου και βιοπαλαιστές της καθημερινότητας, τι κάνουμε; Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να σοβαρευτούμε και να χειριστούμε τη δική μας ψήφο με ευθύνη. Τα ψέματα, οι υποσχέσεις και η προεκλογική πόλωση τελείωσαν, καθώς και οι υποχρεώσεις σε φίλους, γνωστούς και συγγενείς. Μαζί τους πρέπει να τελειώσουν και όλοι όσοι τόλμησαν να μας εκβιάσουν, να μας εξαγοράσουν, να μας εκφοβίσουν ή έστω και να μας πιέσουν. Μαζί τους πρέπει να τελειώσουν και τα νέα φαινόμενα των βανδαλισμών και του φανατισμού. Σταυρούς δεν βάζουμε τη δεύτερη Κυριακή, ούτε έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ πολλών. Έχουμε δύο ψηφοδέλτια δύο υποψηφίων δημάρχων, με ήδη διαμορφωμένη την τελική σύνθεση των μελλοντικών δημοτικών συμβούλων, αντίστοιχα για τον κάθε συνδυασμό. Να σημειώσουμε εδώ ότι σε ένα ψηφοδέλτιο, επειδή υπάρχει ισοψηφία μεταξύ των δύο τελευταίων υποψηφίων, εκκρεμεί η απόφαση του Πρωτοδικείου, που θα γίνει με κλήρωση σύμφωνα με τον νόμο. Κατά τ’ άλλα, γνωρίζουμε ακριβώς ποιους θα επιλέξουμε, και δήμαρχο και συμβούλους. Δεν περιμένουμε άλλες εκπλήξεις. Αυτοί που εμείς θα ψηφίσουμε, θα μας διοικήσουν τα επόμενα 4 χρόνια, παίρνοντας την τύχη του τόπου μας και κατά συνέπεια και τη δική μας στα χέρια τους.
Αναπόφευκτα, οι ερωτήσεις που προκύπτουν είναι:
- Ποιος δήμαρχος θα αντιμετωπίσει την κρίση με τον καλύτερο τρόπο;
- Ποιό από τα δύο ψηφοδέλτια κρίνουμε το πλέον κατάλληλο;
- Ποιοι μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις των καιρών;
- Ποιοι έχουν γνώσεις και ποιοι είναι πρόθυμοι να διεκδικήσουν;
- Ποιοι μπορούν να προσφέρουν, τι και σε ποιους τομείς;
- Ποιοι θέλουμε να διαχειριστούν τις τύχες μας την επόμενη τετραετία;
- Τι παραδείγματα προς αποφυγήν έχουμε από το παρελθόν;
Αναπόφευκτα, οι σκέψεις που μας έρχονται στο μυαλό είναι:
- Να στηρίξουμε δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο με γνώσεις και ικανότητες.
- Να σταματήσουν τα ψευδοδιλλήματα περί διχασμού ή ενότητας.
- Να στηρίξουμε νέους και άφθαρτους με καινοτόμες ιδέες.
- Να βγει η Σκόπελος από την αφάνεια, την αδράνεια και την απραξία.
- Να σταματήσουν επιτέλους η εμπάθεια και οι διαχωριστικές γραμμές.
- Να ψηφίσουμε δήμαρχο που θα μας νοιάζεται κάθε μέρα, σε όλη τη διάρκεια της θητείας του και όχι μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια.
Σ’ αυτήν τη σημαντική αυτοδιοικητική μάχη του 2010, η ψήφος μας είναι πάνω από όλα ψήφος ευθύνης. Με το χέρι λοιπόν στην καρδιά, χωρίς τα πάσης φύσεως ψεύτικα διλλήματα, ας κοιτάξουμε τι συμφέρει τη ΣΚΟΠΕΛΟ μας και όχι τους ολίγους και τα μεμονωμένα προσωπικά τους συμφέροντα.
αναγνώστης .
http://ekloges-sporades.blogspot.com
φωτό by ZAXOS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου