Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί».

www.kentri.gr
dikaiosiniΟύτε λίγο ούτε πολύ για την κατάσταση που επικρατεί στη δικαιοσύνη φταίνε όλοι εκτός από τους δικαστές. Αυτό υποστηρίχτηκε από την ηγεσία της δικαιοσύνης και τον πρόεδρο της ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων  σήμερα κατά το ετήσιο συνέδριο της Ένωσης.
Κριτική προς την πολιτική εξουσία, καταλογίζοντας διαχρονικές ευθύνες ως προς το νόμο περί ευθύνης υπουργών, έκανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών-Εισαγγελέων Χαράλαμπος Αθανασίου κατά την τοποθέτησή του στην ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης. Μάλιστα ο κ. Αθανασίου εξαπέλυσε και... την κατηγορία για προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης από τους πολιτικούς.
Επίσης τόνισε ότι η μη αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, έχει ως αποτέλεσμα, η κοινωνία να θεωρεί υπεύθυνη τη δικαιοσύνη για την παραγραφή αδικημάτων υπουργών. «Γνωρίζει ο λαός ότι δεν αποφασίζουν αόριστα τα δικαστήρια την παραγραφή, αλλά ο νόμος; Οι δικαστές έφτιαξαν το νόμο περί ευθύνης υπουργών; Ποιός φταίει που παραγράφονται τα αδικήματα των υπουργών πριν καλά - καλά αποκαλυφθούν;», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου.
Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, που στο χαιρετισμό του, μίλησε για το γεγονός ότι όπως ασκείται κριτική για την πολιτική και τους πολιτικούς, μπορεί να υπάρξει κριτική και για τους δικαστικούς λειτουργούς. Για βραδύτητα στις διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης, έκαναν λόγο ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Άρειου Πάγου, λέγοντας ότι ενάμιση εκατομμύριο υποθέσεις έχουν συσσωρευτεί μόνο στο πρωτοδικείο Αθηνών και 100 οι εισαγγελείς που πρέπει να τις διεκπεραιώσουν.
Όπως δήλωσε ο κ. Καστανίδης: «Υπολογίζω ότι όπως ακριβώς μπορεί να διατυπώνεται η κρίση ελευθέρως προς την πολιτική και προς τους λειτουργούς της πολιτικής κατά τον ίδιο τρόπο, σε οριακές περιπτώσεις χωρίς ποτέ να προσωποποιείται η κρίση, ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε στον τρόπο λειτουργίας της δικαιοσύνης μπορούν ασφαλώς να εκφέρονται κρίσεις. Είμαι βέβαιος, ότι πρώτα απ όλα αυτό το δέχονται οι ίδιοι οι δικαστικοί λειτουργοί. Πιστεύω πάντοτε ότι η αυτοκριτική για όλους μας είναι μια καθαρτήρια διαδικασία. Είμαι πρόθυμος διαχρονικά, για λογαριασμό του πολιτικού συστήματος να αναλάβω τις ευθύνες για όσα οφείλαμε να κάνουμε και δεν κάναμε στον τομέα της δικαιοσύνης και της ενίσχυσης των δικαστικών λειτουργών. Δεν έχει σημασία να προσδιορίσει κανείς επιμέρους ευθύνες. Σημασία έχει ότι ισχύει η παρατήρηση πως οφειλόμενα δεν συνέβησαν, παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς έχουν γίνει προσπάθειες οι οποίες και συνεχίζονται».
Και ασφαλώς έχει η πολιτεία τις ευθύνες της και μάλιστα διαχρονικές αλλά προσωπικά και  ο σημερινός υπουργός, ο οποίος θα είχε ήδη απαντήσει στις επικρίσεις του κ. Αθανασίου, αν θα είχε διατάξει, ως όφειλε, έρευνα για τις σε βάρος του καταγγελίες.
Και για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης πως αντιδρά οι δικαιοσύνη σε άλλες χώρες και πως στη χώρα μας, δεν έχουμε παρά αναφέρουμε την άμεση αντίδραση της Εισαγγελίας της Ρώμης σε δημοσιεύματα για το ενδεχόμενο δωροδοκίας βουλευτών.

Όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η εισαγγελία της Ρώμης ξεκίνησε έρευνα για να εξακριβώσει αν βρίσκεται σε εξέλιξη "δωροδοκία βουλευτών", στο ιταλικό κοινοβούλιο. Η κίνηση αυτή των Ιταλών δικαστικών, θεωρήθηκε επιβεβλημένη, μετά την καταγγελία του επικεφαλής του κόμματος "Ιταλία των Αξιών", Antonio di Pietro. Σύμφωνα με τον di Pietro, η κεντροδεξιά κυβέρνηση του "Καβαλιέρε", προσπαθεί να επιβιώσει, δωροδοκώντας εθνοπατέρες, που ανήκουν σε κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πριν τρεις ημέρες, δυο βουλευτές του κόμματος τον di Pietro , εγκατέλειψαν την κοινοβουλευτική του ομάδα, κάνοντας γνωστό ότι πρόκειται να στηρίξουν την κυβέρνηση Berlusconi, κατά την κρίσιμη ψήφο εμπιστοσύνης της ερχόμενης Τρίτης. 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου