Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Δυσκολία επιβίωσης για 70 νεφροπαθείς…

http://www.magnesianews.gr
Mεγάλη δυσκολία επιβίωσης αντιμετωπίζουν σχεδόν οι μισοί νεφροπαθείς της Μαγνησίας, ενώ το διατροφικό επίδομα που λαμβάνουν από το κράτος κάθε δύο μήνες, χαρακτηρίζεται «ασπιρίνη», καθώς, λόγω των μειώσεων σε μισθούς και εισοδήματα, δύσκολα επιβιώνουν.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που ο... Σύλλογος Νεφροπαθών Μαγνησίας «Οι Άγιοι Ανάργυροι» προσφέρει οικονομική ενίσχυση, και τρόφιμα σε μέλη που βρίσκονται σε δυσχερή θέση, ενώ στην προσπάθεια συνεισφέρει και η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, με την παροχή βασικών ειδών διατροφής, σε ηλικιωμένους νεφροπαθείς που δυσκολεύονται να επιβιώσουν.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Βασίλης Γιαννάκος δήλωσε ότι όταν τα μέλη έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές στις συντάξεις τους και όταν πολλοί βλέπουν κάθε μήνα στον τραπεζικό τους λογαριασμό να μπαίνουν 400 € έχοντας να καλύψουν ενοίκια, φάρμακα και πολλές άλλες υποχρεώσεις, τότε είναι σχεδόν αδύνατο να μπορέσουν να καλύψουν όλες τους τις ανάγκες.

«Περίπου 60-70 μέλη του συλλόγου δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τα φάρμακα τους, καθώς η σύνταξη τους πλέον φτάνει τα 400 € και έτσι τους βοηθάμε με τρόφιμα, αλλά και με κάποιο χρηματικό βοήθημα», τόνισε.

Εξαιρούνται ή όχι;

Επίσης μετά την δημοσίευση στο ΦΕΚ της απόφασης για την μείωση του ποσοστού αναπηρίας από το 80% σε 67% για τους μεταμοσχευμένους, επικρατεί σύγχυση, καθώς δεν γνωρίζουν εάν εντάσσονται στις ομάδες που απαλλάσσονται από την καταβολή του τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ.

Για την αλλαγή αυτή στο ποσοστό αναπηρίας των μεταμοσχευμένων έκδηλη είναι η δυσαρέσκεια για την απόφαση του υπουργείου Υγείας όλων των συλλόγων της χώρας, καθώς θεωρούν ότι αδικούνται κατάφωρα, την στιγμή που το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν τους ακολουθεί για όλο το υπόλοιπο της ζωής τους.

Το επόμενο διάστημα εξάλλου οι νεφροπαθείς θα πρέπει να απευθύνονται στους διευθυντές των μονάδων τεχνητού νεφρού του κάθε νοσοκομείου, για να τους γράφουν τα φάρμακα τους, βάσει της εφαρμογής του ενιαίου συνταγολογίου, ενώ από τις αρχές του 2012 τα ακριβά σκευάσματα θα διατίθενται μόνο από το φαρμακείο του ΙΚΑ, και τα υπόλοιπα κανονικά από τα φαρμακεία της γειτονιάς.

Οι νεφροπαθείς διαμαρτύρονται ακόμα για το γεγονός ότι δεν έχει συσταθεί η υγειονομική επιτροπή από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας του ΙΚΑ, προκειμένου να ελεγχθεί το ποσοστό αναπηρίας κυρίως των μεταμοσχευμένων που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το αποδεικτικό για κάποια συναλλαγή, ή οτιδήποτε άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου