Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Σφίγγα ξανά για το μέλλον της Δωδώνη η ΑΤΕbank


PDF


ImageΣτην επικείμενη γενική συνέλευση της ΑΤΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Απριλίου στην Αθήνα παρέπεμψε κτηνοτρόφους και υπόλοιπους μετόχους η τράπεζα για τις εξελίξεις γύρω από το μέλλον της Δωδώνης.
Στη μαραθώνια γενική συνέλευση της γαλακτοβιομηχανίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Απριλίου, η τράπεζα επέλεξε για άλλη μια φορά να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της και, συνεπώς, να «παίξει» με τα νεύρα των παραγωγών, των Ενώσεων αλλά και όλης της τοπικής κοινωνίας που περίμεναν να...
ακούσουν από το στόμα του εκπροσώπου της Αγροτικής μια σαφή τοποθέτηση αναφορικά με τους σχεδιασμούς της τράπεζας.
Αντ’ αυτού, άκουσαν να διαβάζεται μια παλιά επιστολή του διοικητή της ΑΤΕ, Θ. Πανταλάκη προς τους συνεταιρισμούς και να επαναλαμβάνεται η πάγια θέση της τράπεζας ότι σκοπεύει να απεμπλακεί από όλες τις αγροτοβιομηχανικές θυγατρικές της, χωρίς ωστόσο, σε ό,τι αφορά τη Δωδώνη να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς και πότε ακριβώς θα γίνει αυτό.
ImageΜια πιο ξεκάθαρη εικόνα, πάντως, είναι πολύ πιθανό να προκύψει μετά την ολοκλήρωση της Γ.Σ. της ΑΤΕ που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 29 Απριλίου. Κεντρικό θέμα είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, παράλληλα όμως, όπως τονίστηκε σήμερα, θα παρουσιαστεί και το business plan της τράπεζας. Από αυτό αναμένεται να προκύψει κι ένα σαφέστερο χρονοδιάγραμμα για το «διαζύγιο» με τη Δωδώνη με το πρώτο βήμα να είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η δρομολόγηση της διαδικασίας πρόσληψης συμβούλου.
Η ΑΤΕ δεσμεύθηκε ότι σε κάθε περίπτωση θα ενημερώσει τις Ενώσεις-μετόχους της γαλακτοβιομηχανίας και, βέβαια, την ΕΑΣ Ιωαννίνων (το ποσοστό της ξεπερνάει το 24%) η οποία, άλλωστε, με εξώδικο που απέστειλε τις προηγούμενες εβδομάδες ουσιαστικά «υποχρέωσε» την Αγροτική να συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη της γενικής συνέλευσης της Δωδώνης το ιδιοκτησιακό ζήτημα.
 
Ένταση και υποσχέσεις για τις τιμές
Η Γ.Σ. πραγματοποιήθηκε μέσα σε φορτισμένο κλίμα. Άλλωστε, από νωρίς το πρωί η ατμόσφαιρα μύριζε…μπαρούτι καθώς κτηνοτρόφοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της εταιρείας για να διαμαρτυρηθούν για τις τιμές (ζητούν αυξήσεις της τάξης του 20%) αλλά και να εκφράσουν την ανησυχία τους για το μέλλον της Δωδώνη.
Η διοίκηση, πάντως, δεσμεύθηκε ότι το ζήτημα των τιμών θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. αφήνοντας ανοιχτό το «παράθυρο» αυξήσεων.
 
Διπλασιασμός των κερδών το 2010
ImageΠροτού η συζήτηση φτάσει στα «καυτά» ζητήματα των τιμών και του ιδιοκτησιακού, στο πλαίσιο της Γ.Σ. έγινε και απολογισμός της περασμένης χρονιάς καθώς και παρουσίαση των οικονομικών μεγεθών του 2010.
Όπως ανακοινώθηκε, η Δωδώνη «είδε» την περασμένη χρονιά τα κέρδη της να διπλασιάζονται σχεδόν στα 2,3 εκατ. ευρώ (από 1,2 εκατ. ευρώ το 2009), ενώ βελτιωμένη εμφανίζεται και η ρευστότητα στο πρώτο τρίμηνο με τα υπόλοιπα απαιτήσεων από πελάτες μειωμένα κατά 4,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με το κλείσιμο του ισολογισμού της 31ης Δεκεμβρίου 2010.
Επιπλέον, ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός συρρικνώθηκε στα 22,7 εκατ. ευρώ, έναντι 26,98 εκ. ευρώ στο τέλος του 2010.
Ωστόσο, οι πωλήσεις της εταιρείας υποχώρησαν κατά 1,9 εκατ. ευρώ το πρώτο φετινό τρίμηνο, λόγω της μείωσης της κατανάλωσης στον κλάδο των τροφίμων πανελλαδικά.
 
Θέσεις των ΕΑΣ της Ηπείρου - μετόχων της Δωδώνη
Οι αδιαπραγμάτευτες  θέσεις των ΕΑΣ Μετόχων για την Γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, οι οποίες έχουν εκφραστεί  επανειλημμένα μέχρι σήμερα και οι οποίες έχουν γίνει  αποδεκτές από όλους τους φορείς της Ηπείρου καθώς και τα πολιτικά κόμματα είναι οι  εξής:
- Τήρηση της Ιδρυτικής πράξης της Βιομηχανίας. Η ΔΩΔΩΝΗ να παραμείνει στους φυσικούς της φορείς που είναι οι σημερινοί μέτοχοι  Συν/σμοί , οι παραγωγοί κτηνοτρόφοι που εκφράζονται σήμερα από τα συλλογικά τους όργανα.
- Αποκατάσταση της αδικίας και επιστροφή του 7,7 % στις Ενώσεις μετόχους για το οποίο ζήτημα η υπόθεση βρίσκεται σε εκκρεμοδικία μετά από αγωγές μας. Η όλη υπόθεση της παράνομης μεταβίβασης των μετοχών ήταν και είναι σε βάρος των κτηνοτρόφων αφού όπως είναι γνωστό  από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα η ΑΤΕ έχει ωφεληθεί από την ΔΩΔΩΝΗ τα μέγιστα και η εισφορά της σε αυτή πέραν του αρχικού κεφαλαίου ήταν ελάχιστη
- Συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας  μέσα από την Ηπειρωτική Ζώνη γάλακτος  και των ποιοτικών προϊόντων που  παράγονται με βάση το ανωτέρας ποιότητας και  χαρακτηριστικών γάλα της περιοχής μας, τα οποία σε αντίθετη περίπτωση και σε τυχόν  εμπλοκή άλλων στην εταιρεία, είναι σίγουρο ότι τα αλλοιωθούν 
- Στο δίκαιο αυτό αγώνα μας για τη διατήρηση της φυσιογνωμίας της εταιρείας θέλουμε και περιμένουμε την στήριξη όλων των φορέων της περιοχής. Υποδείξεις όμως για τη λειτουργία της, για το ιδιοκτησιακό της καθεστώς  και κατ επέκταση την περιουσία μας δεν δεχόμαστε.
Ε.Α.Σ.  ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ε.Α.Σ. ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Ε.Α.Σ. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Ε.Α.Σ. ΑΡΤΑΣ – ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ 
http://www.agronews.gr/content/view/66474/240/lang,el/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου