Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Η "ΓΑΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ" κι άλλοι δύο τολμηροί εξετάζουν την είσοδό τους στο Χ.Α.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1190138

Βρίσκονται στην ευχάριστη θέση όχι απλά να επιβιώνουν σε ένα έντονα υφεσιακό περιβάλλον αλλά να εμφανίζουν σταθερό ρυθμό ανάπτυξης. Εξωστρεφείς, με ισχυρό brand name, εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων στο εξωτερικό και ισχυρές εξαγωγές που τους επιτρέπουν να εξισορροπούν τις πιέσεις από την εγχώρια αγορά. Με δεδομένη, όμως, την ανάγκη για ανάπτυξη και με την πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση να είναι περιορισμένη (ή και ασύμφορη) λόγω των συνθηκών, εξετάζουν να πάρουν ένα μεγάλο «στοίχημα»: την...
εισαγωγή των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με διοικητικά στελέχη της ΕΧΑΕ, την περίοδο αυτή τρεις εταιρείες βρίσκονται σε διαδικασία προετοιμασίας φακέλου για την εισαγωγή των μετοχών τους στο Χ.Α. Οριστικές αποφάσεις για την υλοποίηση του εγχειρήματος δεν έχουν ληφθεί ακόμη (δικαιολογημένα ενδεχομένως αφού το επόμενο δίμηνο είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας), πλην και μόνο ότι υπό αυτές τις συνθήκες το Χρηματιστήριο μπορεί να κληθεί να επιτελέσει τον πρωταρχικό του ρόλο –αυτόν του μηχανισμού άντλησης κεφαλαίων από τις επιχειρήσεις– αποτελεί μια θετική εξέλιξη.

Αν και δύο από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε καινοτόμους κλάδους δείχνουν περισσότερο επιφυλακτικές, οι χρηματιστηριακές αρχές είναι ενήμερες για το ενδιαφέρον αυτό και αν και κρατούν «μικρό καλάθι», δεν κρύβουν ότι ένα listing σε μια τέτοια περίοδο θα τόνωνε την αυτοπεποίθηση της αγοράς.

Πάντως, σε πιο προχωρημένο στάδιο φαίνεται πως βρίσκονται οι προετοιμασίες για την είσοδο των μετοχών της «Γαία Τρόφιμα» στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία σύνταξης του φακέλου, ενώ έχουν γίνει και οι απαιτούμενοι έλεγχοι. Ωστόσο, όπως τονίζεται στο Capital.gr, ο χρόνος που θα πραγματοποιηθεί μια εισαγωγή δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Η Γαία αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρισμένα ελληνικά brand τροφίμων στο εξωτερικό. Ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1995 και σήμερα με αιχμή το ελαιόλαδο πραγματοποιεί εξαγωγές που φθάνουν το 80% της ετήσιας παραγωγής της, με κύριες αγορές τη Γερμανία και τη Μ. Βρετανία. Ο επικεφαλής της Α. Κεφαλογιάννης σχεδιάζει την ενίσχυση της παρουσίας της εταιρείας στις ΗΠΑ προσβλέποντας σε σημαντική αύξηση των πωλήσεων που το 2010 ξεπέρασαν τα 12 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι σχετικά πρόσφατα υπήρξαν ελληνικές εταιρείες που προχώρησαν σε εισαγωγή των μετοχών τους σε ξένες αγορές. Μεταξύ αυτών η Internetq στο ΑΙΜ του Λονδίνου αλλά και ναυτιλιακοί όμιλοι στη Wall Street. Η τελευταία εισαγωγή εταιρείας στο Χ.Α. χρονολογείται από τον Ιούλιο του 2009, όταν η Mig Real Estate έκανε το ντεμπούτο της στην αγορά, ενώ είχε προηγηθεί το listing της Pasal Development τον Ιανουάριο του 2008.

Ν. Χρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου