Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας, υποδέχεται μαθητές και εκπαιδευτικούς, που παρακολουθούν τα προγράμματα αειφόρου εκπαίδευσης που έχει σχεδιάσει. Ιδρύθηκε το 2006 αλλά η λειτουργία του ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2007.
Πάνω από 5.500 μαθητές και 1.250 εκπαιδευτικοί έχουν παρακολουθήσει τα προγράμματά του και τα σεμινάρια που έχει διοργανώσει. Μαθητές και...
εκπαιδευτικοί προερχόμενοι κυρίως από το Νομό Λασιθίου (το 70% περίπου), ενώ το επισκέπτονται και από την υπόλοιπη Κρήτη αλλά και την υπόλοιπη χώρα.
Σε 2.500 ανέρχονται οι πολίτες που συμμετείχαν σε ημερίδες, σεμινάρια και δράσεις σχετιζόμενες με το περιβάλλον στα πλαίσια των προγραμμάτων του ΚΠΕ Ιεράπετρας για την Δια Βίου Μάθηση.
Υποδέχεται τους συμμετέχοντες στις δράσεις του, με πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια Φυσικής - Χημείας, πληροφορικής (με 15 Η/Υ και ιντερνετ), με ηλεκτρονικό υλικό για εργαστηριακές ασκήσεις για φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, με δανειστική βιβλιοθήκη με πάνω από 1500 τίτλους βιβλίων, με 45 ποδήλατα για μικρούς και μεγάλους και 6 ηλεκτροκίνητα οχήματα για παιδιά του νηπιαγωγείου, με θεματική αίθουσα νερού και θεματική αίθουσα ενέργειας για τα παιδιά του νηπιαγωγείου, με πάρκο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (έξι φωτοβολταϊκά πλαίσια και μια ανεμογεννήτρια παρέχουν δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα στις αίθουσες των εκδηλώσεων), με βοτανικό κήπο με πάνω από 120 αρωματικά φυτά και βότανα, με κάδους κομποστοποίησης και ανακύκλωσης για κάθε είδος που ανακυκλώνεται.
Εκείνα, όμως, που τραβούν την προσοχή και το ενδιαφέρον των μαθητών είναι το ανθρωποειδές ξύλινο ομοίωμα ενός ποδηλάτη που κινείται παίρνοντας ενέργεια από Φ/Β στοιχεία (πρόσφατα η κατασκευή δέχθηκε την επίθεση βανδάλων- χούλιγκαν που αποπειράθηκαν να την διαλύσουν, ωστόσο η κατασκευή άντεξε και προβλέπεται να συντηρηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα) και ο Ηλιακός Φούρνος που φωτογραφία του βλέπετε στο δημοσίευμα.
O Ηλιακός Φούρνος
Ο ηλιακός φούρνος, κατασκευής του τμήματος των μηχανολόγων του ΕΠΑΛ Ιεράπετρας το 2005, αποτελείται από τεμάχια καθρέπτη αλουμινίου, έχει διάμετρο 1,05μ και είναι ένα κοίλο κάτοπτρο, που συγκεντρώνει όλες τις ακτίνες του ήλιου στο κέντρο του, όπου τοποθετείται το σκεύος μαγειρέματος.
Ο Φούρνος είναι ο ισχυρότερος του είδους του, ισχύος 1000 watt, με δυνατότητα να μαγειρεύει όλα τα φαγητά. Οι μαθητές θαυμάζουν την πράσινη τεχνολογία, που χωρίς κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ή καυσόξυλων ή πετρελαίου, μπορούν να μαγειρέψουν πεντανόστιμα φαγητά όπως κακαβιά, μακαρονάδες, σπεντζοφάι, ριζότο με θαλασσινά, που είναι μερικά μόνο από αυτά που έχουν μαγειρευτεί σε αυτόν τον φούρνο.
Ο φούρνος διαθέτει χειροκίνητο σύστημα καθέτου τοποθέτησής του προς τις ακτίνες του ήλιου, ώστε να εκμεταλλεύεται πλήρως την ηλιακή ακτινοβολία.
Με βιωματικά εργαστήρια, για τα Φ/Β, τις ανεμογεννήτριες, την θέρμανση του νερού με τη βοήθεια του ήλιου (υπάρχει στο ΚΠΕ σύστημα θέρμανσης νερού που δεν χρησιμοποιεί την τεχνική του ηλιακού θερμοσίφωνα), τον ηλιακό φούρνο και τη βόλτα στη πόλη με τα ποδήλατα, ώστε οι μαθητές να μάθουν να τα χρησιμοποιούν και όταν ενηλικιωθούν, οι μαθητές αντιλαμβάνονται τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας, που έχει τις δυνατότητες να αλλάξει τη σημερινή βλαβερή για το περιβάλλον παραγωγική διαδικασία και να στραφεί η κοινωνία στην εξοικονόμηση ενέργειας και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Πηγή...
Δευτέρα 16 Μαΐου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου