Εξαιρετικό, όχι μόνο ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, αλλά και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται από την κορωνέικη ποικιλία στην περιοχή του Δήμου Μεσσήνης, καθώς η περιεκτικότητά του σε ελαιασίνη και ελαιοακανθάλη εμφανίζεται σημαντικά αυξημένη σε σχέση με αυτή που περιέχουν ελαιόλαδα της ίδιας ποιοτικής κατηγορίας από άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών. Η ελαιοακανθάλη έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και νευροπροστατευτική δράση, ενώ η ελαιασίνη είναι η πιο ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία του ελαιολάδου.
Στην εξαιρετικά σημαντική αυτή διαπίστωση προέβη ο ...δρ. Προκόπης Μαγιάτης, επίκουρος καθηγητής στο Φαρμακευτικό Τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα σχετικής έρευνας που διενήργησε σε 135 δείγματα έξτρα παρθένου ελαιολάδου, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας -μεταξύ των οποίων αυτή του Δήμου Μεσσήνης- αλλά και τις ΗΠΑ (Καλιφόρνια).Η ανακοίνωση έγινε το Σάββατο, στο Δημαρχείο Μεσσήνης, στη διάρκεια της εκδήλωσης «Δίαιτα, νηστεία, υγιεινή διατροφή: Με τους καρπούς της μεσσηνιακής γης, με έμφαση στο ελαιόλαδο» παράλληλη εκδήλωση του διήμερου 4ου Συνεδρίου Υγείας Μεσσηνίας, το οποίο ολοκλήρωσε προχθές το βράδυ τις εργασίες του στην Καλαμάτα.
Η έρευνα του καθηγητή έδειξε ότι η περιεκτικότητα των δύο συγκεκριμένων συστατικών στα ελαιόλαδα του Δήμου Μεσσήνης, είναι σημαντικά υψηλότερη από τον ελληνικό μέσο όρο, με τον καθηγητή να εκτιμά ότι η σημαντική αυτή ιδιαιτερότητα μπορεί να οφείλεται -μεταξύ άλλων- στο μικροκλίμα της περιοχής, στον τρόπο καλλιέργειας, συγκομιδής και έκθλιψης του ελαιοκάρπου. Τόνισε πάντως ότι θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να αποκαλυφθεί η αιτία του φαινομένου.
Παράλληλα επισήμανε ότι ακόμα και ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα ελαιόλαδα της έρευνας διέφεραν σημαντικά μεταξύ τους, παρά το γεγονός ότι όλα ήταν έξτρα παρθένα.
Οπως τόνισε ο καθηγητής, η κλασική ταξινόμηση με βάση την οξύτητα δεν αρκεί για να διακρίνει τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα μεταξύ τους, σημειώνοντας ότι απαιτούνται νέοι δείκτες, που μπορούν να τα ξεχωρίσουν σε διάφορες επιμέρους ποιότητες. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι με βάση τη νέα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι ισχυρισμοί στην ετικέτα για τις υγειοπροστατευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου θα ισχύουν μόνο για τα λάδια εκείνα που θα πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια σχετικά με την περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες -στοιχείο που, με βάση τα ευρήματα της έρευνας, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τους Μεσσήνιους παραγωγούς.
Επιπλέον, ο Πρ. Μαγιάτης, αναφέρθηκε στην αποδεδειγμένη ωφέλεια της μεσογειακής διατροφής στον ανθρώπινο οργανισμό, σημείωσε δε ότι ενώ στο εξωτερικό υπάρχει στροφή προς τη συγκεκριμένη διατροφή, στην Ελλάδα φαίνεται να ακολουθούμε δυτικά πρότυπα της δεκαετίας του 1980, που επιβαρύνουν σημαντικά την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, αναδεικνύοντας παράλληλα τη χώρα μας σε πανευρωπαϊκό “πρωταθλητή” σε ποσοστό παχύσαρκων παιδιών.
Καταλήγοντας, τόνισε τη σημασία της νηστείας, επισημαίνοντας ότι μεταξύ των παραγόντων που αναδεικνύουν επωφελή τη μεσογειακή δίαιτα περιλαμβάνεται και η αποχή για συγκεκριμένες ημέρες κάθε μήνα, από το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα αβγά.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος -παρουσιάζοντας στοιχεία από τη διδακτορική του διατριβή- σημείωσε ότι σε μεγάλο βαθμό τα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του μεσσηνιακού ελαιολάδου θα πρέπει να αποδοθούν και στην περίοδο που διενεργείται η ελαιοκομιδή, από τα μέσα Δεκεμβρίου ώς τα μέσα Ιανουαρίου.
Οπως είπε, την συγκεκριμένη περίοδο, ο καρπός βρίσκεται στην ιδανικότερη φάση ωρίμανσης και είναι πλούσιος σε στοιχεία. Ο Στ. Αναστασόπουλος τόνισε ότι το μεσσηνιακό ελαιόλαδο θα πρέπει να έχει κοινή ονομασία προέλευσης η οποία μέχρι τώρα περιορίζεται αποκλειστικά στο ελαιόλαδο που παράγεται στην πρώην επαρχία Καλαμάτας. Οπως εξήγησε, η συνολική παραγωγή της Μεσσηνίας ανέρχεται σε περίπου 45.000 τόνους, αποτελώντας το 15% της ετήσιας παραγωγής της χώρας μας -με το 95% της ποσότητας αυτής να είναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Παράλληλα επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει στροφή και στην βρώσιμη ελιά, την χοντρολιά ποικιλίας Καλαμών, η ετήσια παραγωγή της οποίας στη Μεσσηνία περιορίζεται μόλις στους 1.500 τόνους, όταν την ίδια στιγμή στη Λακωνία η παραγωγή κατ’ έτος φθάνει τους 12.000 τόνους.
Στη συνέχεια, ο δρ. Βασίλης Δημόπουλος, επίκουρος καθηγητής του ΤΕΙ Καλαμάτας, γνωστοποίησε τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου του δήμου. Οπως τόνισε, μεταξύ 27 δειγμάτων από τα χωριά του καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης που αξιολόγησε η ομάδα γευσιγνωσίας του ΤΕΙ, καταδείχθηκε ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο του Δήμου Μεσσήνης συνολικά είναι ελαφρύ και καλά ισορροπημένο.
Η εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο αρμόδιος για θέματα υγείας αντιδήμαρχος Γιώργος Στραβόλαιμος, ολοκληρώθηκε με γευσιγνωσία δειγμάτων ελαιολάδου από διάφορες περιοχές του δήμου, ενώ ιδιαίτερα εκτίμησαν οι παρευρεθέντες τα παραδοσιακά εδέσματα της περιοχής που προσέφεραν οι γυναίκες από το Σύλλογο Γυναικών Δήμου Μεσσήνης.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 4ου Συνεδρίου Υγείας Μεσσηνίας Παντελής Αβαρλής και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Χρήστος Καρύδης εκπροσωπώντας τον επικεφαλής Νίκο Τζώρτζη. Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Πετρόπουλος, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του Δήμου Μεσσήνης, περιφερειακοί σύμβουλοι και πολύς κόσμος...
http://www.eleftheriaonline.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου