Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

«Μέτρια» είναι η ποιότητα των νερών κολύμβησης σε 13 παραλίες της Σκοπέλου!

Η πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων του νησιού εξαρτάται από τα καθαρά νερά κολύμβησης των παρακείμενων σε αυτές παραλιών…

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (European Environment Agency, website: www.eea.europa.eu) διατηρεί δεδομένα της ποιότητας των νερών κολύμβησης για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ιστοσελίδα του Οργανισμού επισκέπτονται χιλιάδες χρήστες καθημερινά, από όλον τον κόσμο.

Η ποιότητα των νερών κολύμβησης στις ακτές της χώρας μας παρακολουθείται συστηματικά από το 1988, στο πλαίσιο του “Προγράμματος παρακολούθησης ποιότητας νερών κολύμβησης στις ακτές της Ελλάδας”. Στόχος του “Προγράμματος” είναι η ...προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας των λουομένων.


Το “Πρόγραμμα” επαναλαμβάνεται κάθε έτος κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου, από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο και τα αποτελέσματά του καθώς και η ετήσια έκθεση παρακολούθησης κοινοποιούνται από τους υπεύθυνους σταθμούς μέτρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα δεδομένα στη συνέχεια δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο, στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (Eye on Earth, website: www.eyeonearth.eu), που τον επισκέπτονται χιλιάδες χρήστες καθημερινά, από όλον τον κόσμο.

Έτσι, πολύ εύκολα, μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος επισκέπτης, από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου κι αν βρίσκεται, να πληροφορηθεί, on-line μέσω του υπολογιστή του, για την ποιότητα των νερών κολύμβησης σε όποιο ελληνικό νησί επιθυμεί και όχι μόνον, πριν οργανώσει τις καλοκαιρινές του διακοπές και ανάλογα με τα αποτελέσματα να επιλέξει ή να απορρίψει έναν τουριστικό προορισμό.

Για λόγους τους οποίους δεν γνωρίζουμε -εφόσον η νυν δημοτική αρχή ουδέποτε μας ενημέρωσε για τα αποτελέσματα- 13 αντιπροσωπευτικά σημεία δειγματοληψίας σε παραλίες της Σκοπέλου βαθμολογήθηκαν “μέτρια” το έτος 2009. 
Τα σημεία αυτά δειγματοληψίας βρίσκονται στις εξής παραλίες του νησιού: ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΒΕΛΑΝΙΟ, ΣΤΑΦΥΛΟΣ (i), ΣΤΑΦΥΛΟΣ (ii), ΑΓΝΩΝΤΑΣ, ΛΙΜΝΟΝΑΡΙ, ΠΑΝΟΡΜΟΣ, ΜΗΛΙΑ, ΧΟΒΟΛΟ, ΕΛΙΟΣ, ΚΑΡΚΑΤΖΟΥΝΑ, ΚΑΛΥΒΕΣ και ΑΡΜΕΝΟΠΕΤΡΑ.

Όλες αυτές οι παραλίες, με τη μέτρια ποιότητα νερών κολύμβησης, είναι ελεύθερες στη διάθεση και χρήση του συνόλου των κατοίκων του νησιού μας, αλλά και του κάθε επισκέπτη. Ειδικότερα μάλιστα, οι περισσότερες από αυτές, βρίσκονται κοντά και εξυπηρετούν πελάτες διαφόρων μορφών τουριστικών μονάδων (ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, studio, διαμερίσματα, βίλες, κλπ), πελάτες παραθαλάσσιων εστιατορίων και ταβερνών, αλλά και όσων κάνουν χρήση με πληρωμή των ομπρελοκαθισμάτων επί των ακτών. Μια τεράστια δηλαδή μερίδα των επαγγελματιών του νησιού εξαρτάται από την ποιότητα των νερών κολύμβησης αυτών των παραλιών.

KΛIK ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
Δείτε τον παραπάνω χάρτη, που είναι διαθέσιμος σε όλους τους χρήστες του διαδικτύου. Για ποιον λόγο να επιλέξει ο επισκέπτης τη Σκόπελο, ή ακόμα κι αν την επιλέξει γιατί να πάει στις συγκεκριμένες “μέτριες” παραλίες; Σε όλα τα σημεία δειγματοληψίας, που περιβάλλουν σχεδόν το νησί, έχει ανάψει το ΚΙΤΡΙΝΟ (βαθμολογία: μέτρια). Δείτε τα δεδομένα on-line στο Eye on Earth: www.eyeonearth.eu. Αν ο επισκέπτης επιθυμεί οπωσδήποτε Σποράδες, μάλλον θα οδεύσει προς τη γειτονική μας Σκιάθο, που όλα τα σημεία δειγματοληψίας είναι ΠΡΑΣΙΝΑ (βαθμολογία: καλή).

Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης αποτελεί βασική μας προτεραιότητα για:
Την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος
Τη δημόσια υγεία των λουομένων 
Την απόκτηση “Γαλάζιων Σημαιών”
Την προσέλκυση επισκεπτών

ο Συνδυασμός
Όλοι μαζί για μια Νέα Αρχή στη Σκόπελο
http://ekloges-sporades.blogspot.com/2010/10/13.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου