Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Ήξερε ο Κινέζος πρωθυπουργός πόσο κόστισε το νέο Μουσείο της Ακρόπολης?




Η αξίας ενός κατασκευαστικού "έργου"  είναι συνάρτηση του οικονομικού κόστους.
Και η παραδοσιακή εικόνα του εξειδικευμένου εργάτη ανασκαφών (που ακόμα διενεργούνται στο υπόγειο ,λέμε τώρα) που κουβαλάει τον αραμπά με το τσιγάρο στο στόμα, είναι ενδεικτικό της σύγχρονης Ελληνικής τεχνοτροπίας.
Πάντως  δεν  θα  καμαρώναμε  σαν γύφτικα σκεπάρνια στους Κινέζους, για το τσιμεντένιο τριόροφο κτίριο του μουσείου, αν ο υψηλός επισκέπτης είχε δει την (σχεδόν κρυμμένη-απομακρυσμένη) πινακίδα, όπου αναφέρεται το κόστος κατασκευής .
Με τα...
130 εκατομμύρια που κατα-ξοδέψαμε , οι Κινέζοι θα μας είχαν φτιάξει τρεις φορές την πιστή αρχική απομίμηση της Ακρόπολης, στο 1/3 του χρόνου που μας πήρε να δημιουργηθεί αυτό το "αριστούργημα" της ΑΚΤΩΡ  Α.Τ.Ε.  Ειδικά όταν το 1/4 του κτιρίου είναι μια απέραντη καφετέρια (που τώρα θα  δώσουν  την εκμετάλλευση σε ιδιώτες).
Τυχαίο,  τσανκ τσονκ.=(Δεν νομίζω)...

2 σχόλια:

  1. H Λυρική Σκηνή που ετοιμάζεται να ξεκινήσει στο φαληρικό Δέλτα, θα κοστίσει 550.000.000Ε (με το μεγάλο ποσοστό χρημάτων να προέρχεται από χορηγία του Ίδρυματος Νιάρχου). Που θες να καταλήξεις ; Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος (στεγασμένη στον ιστορικό κινηματογράφο Λαϊς κόστισε περίπου 5.000.000Ε). Υπάρχουν μικρής κλίμακος δημόσια έργα, μεσαίας και μεγάλης. Που ακριβώς θες να καταλήξεις ;

    Στη συγκεκριμένη περίπτωση λαμβάνεις υπόψη σου την υπεργολαβία των αρχαιολογικών ανασκαφών ή απλά πας με την κοινή λογική "τόσο η θεμελίωση, τόσο τα πέδιλα, τόσο υποστυλώματα, δοκοί, πλάκες και λοιπά" ; Τη μουσειολογική μελέτη ; Τη μεταφορά των μαρμάρων από το παλιό μουσείο (Βόρειοανατολικά του Παρθενώνα), μέσω πυργογερανών και λοιπών συστημάτων, στη Θρασύλλου και μετά απευθείας (δια αέρος) στου Μακρυγιάννη ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α, ξέχασα να αναφέρω (ναι, ο ίδιος είμαι με το παραπάνω άρθρο - σε περίπτωση που το δημοσιεύσεις) ότι η ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. είναι αμιγώς εργοληπτική εταιρία και όχι μελετητική. Το μελετητικό κομμάτι το είχε άλλο γραφείο. Είναι τα γράμματα που δεν διακρίνεις (όπως είναι τραβηγμένη η φωτογραφία) κάτω-κάτω στην πινακίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή