Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011

Άρνουνται να γίνουν σάκος του μπόξ

Γράφει ο βασίλης χήτος

Προ των πυλών είναι η δημιουργία «κίνηματος» ανυπακοής στις τάξεις της αστυνομίας. Ο φόβος για συνθήκες κοινωνικής έκρηξης και πολιτικού χάους , έχουν κάνει τους ένστολους να βρίσκονται με το πιστόλι στον κρόταφο. Ο πυρπολισμός στο Σύνταγμα άνδρα της ομάδας «ΔΕΛΤΑ» που κινδύνεψε να καεί ζωντανός στα επεισόδια της περασμένης Τετάρτης, πυροδότησε τις πρώτες αντιδράσεις συναδέλφων του αλλά και συνδικαλιστών, αφού και οι οικογένειές τους βιώνουν τις ίδιες δυσκολίες με το μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που ξεσηκώνεται για την οικονομική ανέχεια, το χαράτσι και τις περικοπές στις αποδοχές τους. Ο...
πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Χρήστος Φωτόπουλος μίλησε στο Crimes on air δίνοντας το στίγμα των νέων ανεξέλεγκτων δεδομένων που διαμορφώνονται, κατά βάση από την κοινωνική αδικία. « Η ομοσπονδία –μας αναφέρει- εν όψει αυτών των συνθηκών με τις εκρήξεις του κόσμου ακόμη και σε κράτη, όπως η Αίγυπτος, η Λιβύη και η Τυνησία, όπου υπήρχε μια ηρεμία δεκαετιών, προειδοποίησε τους αρμόδιους, για να μη χρησιμοποιούνται συνάδελφοί μας για την επίλυση ή αντιμετώπιση αυτών των κοινωνικών εντάσεων. Εμείς δεν μπορούμε ως κατασταλτικός μηχανισμός να καλύψουμε τις ανάγκες της πολιτείας. Είναι άλλο το αγαθό της ασφάλειας που καλούμαστε και προσπαθούμε να υπηρετήσουμε και άλλο αυτό που γίνεται. Να φανταστείτε πέρα από τους μισθούς μας, ότι μας έχουν κόψει ακόμη και τα έξοδα για το σέρβις των περιπολικών. Κινδυνεύουμε δηλαδή να πάμε ακόμη και από τυχαίο τροχαίο ατύχημα. Όπως το πάνε σε λίγο θα κατεβάσουμε ρολά …». Ο πρόεδρος της μεγαλύτερης αστυνομικής ομοσπονδίας τονίζει πως αυτό που έγινε στο Σύνταγμα δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό και προέβαλε την Κερατέα ως παράδειγμα μαζικού ξεσηκωμού και συνεχών ταραχών των κατοίκων με τις αστυνομικές δυνάμεις που … προασπίζονται αποφάσεις του κράτους, λάθος ή σωστές. «Ο συνάδελφος που χτυπήθηκε στο κεφάλι με βόμβα μολότοφ και τυλίχθηκε ακαριαία στις φλόγες, διέτρεξε θανάσιμο κίνδυνο, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί». Το σκηνικό βίας που στήνεται στην Πλατεία Συντάγματος, στην Κερατέα, στους αθλητικούς χώρους και σε άλλα σημεία του Λεκανοπεδίου, ανάλογα με την περίσταση, πρέπει να αποτελέσει, επιτέλους, αντικείμενο ενδελεχούς διερεύνησης διότι προφανώς δεν πρόκειται για μεμονωμένα και ανεξάρτητα κρούσματα βίαιων συμπεριφορών». Το αστυνομικό σώμα βρίσκεται σε αναβρασμό και αυτό επιβεβαιώνει στο Crimes on air και ο κ. Σπήλιος Κρικέτος συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. «Μας έκαναν σάκο του μποξ, εμείς δεν είμαστε αναλώσιμη έχουμε οικογένειες πίσω μας. Ο συνάδελφος στο Σύνταγμα είναι νέο παιδί, στην καλύτερη περίπτωση αν δεν είχε καεί ζωντανός, θα μπορούσε να είχε πεθάνει από ασφυξία από τους καπνούς. Όποιος αποφασίζει να πάρει ένα φορολογικό μέτρο για παράδειγμα θα πρέπει πρώτα να πείσει τον κόσμο να κατέβει στην κοινωνία. Το ίδιο μας κάνουν και στην Κερατέα. Η αρμόδια υπουργός κ. Μπιρμπίλη που είναι η πλέον αρμόδια κρύβεται και δεν πάει να συζητήσει με τους ξεσηκωμένους κατοίκους. Την νύφη την πληρώνουνε νέα παιδιά που κάθονται εκεί μέρα, νύχτα. Αναρωτιέμαι αυτή είναι η δουλειά μας. Τι κάνει η κυβέρνηση στρέφει τη μια κοινωνική ομάδα κατά της άλλης; Αυτό πρέπει να σταματήσει και να ξέρετε εμείς σύντομα θα αντιδράσουμε αποτελεσματικά και αποφασιστικά…».
Τα πρώτα δείγματα … ανυπακοής πάντως για μέτρα που στρέφονται κατά της κοινωνίας δόθηκαν από τη Φθιώτιδα. Ο Δημήτρης Γεωργαντάς [φωτο] πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του νομού, με αφορμή τα αστυνομικά μέτρα που νομοθετήθηκαν δια χειρός Ρέππα, για την καταπολέμηση του κινήματος «δεν πληρώνω» στα διόδια, μας μίλησε για «πάρεργο» και «αστυνομικούς που κάποιοι θέλουν να τους μετατρέψουν σε εισπράκτορες». Ο κ. Γεωργαντάς μάλιστα που έχει το βαθμό του Ανθυπαστυνόμου και υπηρετεί στην Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων της εθνικής οδού Αθηνών –Λαμίας, είπε στο Crimes on air ότι: «Είναι φύση αδύνατον να κόβουμε κλήσεις 200 ευρώ και να καλούμαστε να αφαιρούμε πινακίδες και διπλώματα από τους οδηγούς ως μέτρο πίεσης και προς όφελος ιδιωτικών εταιρειών. Ο καθένας ας αναλογιστεί τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις του, αυτό είναι θέμα του υπουργείου Μεταφορών. Ας καταγράφουν στα διόδια τους αριθμούς κυκλοφορίας των οδηγών και ας τους στέλνουν ταχυδρομικώς το πρόστιμο υπάλληλοι του ίδιου υπουργείου. Και αυτήν την αντίδραση του κόσμου δεν μπορεί να την εισπράξει η αστυνομία. Αυτό είναι πάρεργο με εμάς σε ρόλο εισπράκτορα. Η κοινωνία απ’ εμάς έχει την απαίτηση να κάνουμε κάτι για την εγκληματικότητα που εξαπλώνεται και όχι να κάνουμε τον χωροφύλακα στα διόδια. Ας μας δώσουν χρήματα για το σέρβις σ τα υπηρεσιακά οχήματα που πάνω από 80 χιλιόμετρα δεν τρέχουν …».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου