ΠΟΠ: διαβολικό να επιμένουμε στα λάθη μας.
Μαυρούλης Θανάσης
Errare humanum est… perseverare diabolicum λέγανε οι Λατίνοι (Το λανθάνει είναι
ανθρώπινο, να συνεχίζεις στο λάθος διαβολικό). Η εφαρμογή στην χώρα μας της
ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα παραδοσιακά προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ έγινε εδώ και 18 χρόνια, ίσως από απειρία, με τρόπο τελείως λαθεμένο που ανέτρεψε την προστατευτική φιλοσοφία των ευρωπαϊκών κανονισμών για τις γεωγραφικές ζώνες προέλευσης αυτών των προϊόντων προς υπεράσπιση του εισοδήματος των παραγωγών και της καταπολέμησης της παραπλάνησης των καταναλωτών.
Έτσι η ελληνική νομοθεσία, κάτω και από την πίεση του ξέφρενου λαϊκισμού της εποχής
και της...
εξίσου δημαγωγικής αντίληψης ότι η αγορά τα λύνει όλα, άνοιξε τον ασκό του
Αιόλου από τον οποίο ξεπήδησαν:
- ο παράλογος τοπικισμός που καθόριζε για το ίδιο προϊόν πλήθος ΠΟΠ-ΠΓΕ (στην
Μεσσηνία 5-6 από τα οποία το Υπουργείο, για το λάδι, άφησε μόνο αυτό της Καλαμάτας
χωρίς να διευρύνει την γεωγραφική ζώνη).
- η απουσία συμμετοχής της αγροτοβιομηχανικής τοπικής αλυσίδας στην διαχείριση του
προϊόντος και της διαδικασίας παραγωγής. Της τοπικής κοινωνίας·
-προδιαγραφές και τυποποίηση προσαρμοσμένες στα συμφέροντα του πιο ισχυρού απ’ αυτούς που τραβούσαν το σακάκι του Υπουργού. Σαν αυτές, π.χ., του ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτα που είναι απλώς ένα έκτρωμα με σκοπό την διευκόλυνση ποιος ξέρει τίνος παράγοντα·
- προδιαγραφές που ταυτίζουν την ποιότητα μόνο με την προέλευση ακόμη κι όταν αυτή
βρομάει!
Κι ενώ παρουσιάζαμε τις προδιαγραφές αυτές στην Ευρώπη, τότε και σήμερα, δεν δίναμε
μια ματιά σ’ αυτές των άλλων χωρών για παρόμοια προϊόντα. Μαζοχιστική δικαιολογία μας: δεν είναι οι έλληνες για τέτοια πράγματα!
Έτσι στην πράξη η τεράστια πλειοψηφία αυτών των προϊόντων δεν απογειώθηκε παρόλο που στο σύνολό τους έχουν δυνητικά όλα τα προσόντα.
Ποιος από τους οικογενειάρχες αγρότες μας ύστερα από μια λαθεμένη και αποτυχημένη
δεκαπεντάχρονη προσπάθεια μιας νέας καλλιέργειας δεν θα έκανε ένα απολογισμό αλλά θα συνέχιζε να καλλιεργεί χωρίς αποτέλεσμα;
Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί εισήγαγαν με τα ΠΟΠ-ΠΓΕ το τοπικό προστατευτισμό αυτών των
προϊόντων για να επιτρέψουν την διαφοροποίηση των τιμών και ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών για να εξασφαλίσουν την παραγωγή αυτών των προϊόντων.
Ύστερα από 20 σχεδόν χρόνια ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε;
Κι όμως το Υπουργείο και οι άλλοι αρμόδιοι παράγοντες συνεχίζουν διαβολικά σ’ αυτό το
λάθος με την προώθηση ενός νέου, με σκοπό την διαιώνιση του προηγούμενου: η αλλαγή να γίνει διαδοχικά, κάθε 20 χρόνια, αν κάποιος μας το υπενθυμίσει, θα αλλάζουμε ένα κομμάτι από το σώμα του αρχικού λάθους. Δηλ. να αλλάξουμε χωρίς να αλλάξει τίποτε Λες και η αλλαγή των προδιαγραφών και της εθνικής νομοθεσίας θα αποτελούσε μια επανάσταση. Έτσι μετά από έναν αιώνα όταν οι αγρότες δεν θα υπάρχουν πια θα κάνουμε τα ΠΟΠ-ΠΓΕ για τις πολυεθνικές.
Σ’ αυτό το πλαίσιο ήρθε και τοποθετείται η απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη ζητώντας να προσαρμοστεί η νομοθεσία για το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα στην φιλοσοφία των ευρωπαϊκών κανονισμών επί της ύλης. Κι αν αυτό αποτελεί επανάσταση για την Ελλάδα ας γίνει κι επανάσταση.
Η θέση αυτή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του νέου αυτού διοικητικού θεσμού του ελληνικού Κράτους, αποτελεί ένα νέο σημάδι των καιρών και μια στρατηγική αλλαγή στην αντίληψη της ποιότητας , της προώθησής της και της υπεράσπισής της στον τομέα των ΠΟΠ-ΠΓΕ. Θέση, μη πελατειακή σαν άλλες στο ίδιο θέμα, που πρέπει να αξιοποιηθεί και επεκταθεί στην προσπάθεια χτισίματος μιας νέας αγροτικής πολιτικής.
Μια σωστή ανάπτυξη των προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ βασισμένη στην εξασφάλιση της ποιότητας, θα αποτελούσε ντε φάκτο ένα μεγάλο πιλοτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη μιας στρατηγικής αγροτικής πολιτικής διεύρυνσης και βελτίωσης της ποιότητας σε όλους τους γεωργικούς τομείς
όπως προσπαθούν να κάνουν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η οποία αποτελεί στις σημερινές συνθήκες το μοναδικό μέσο για την περαιτέρω ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.
Ας ελπίσουμε ο Κύριος, τουλάχιστον αυτή την φορά , να φωτίσει του Υπουργείο!
http://www.elies-ladikalamatiano.gr
Τετάρτη 18 Μαΐου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου