Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Αμφισβητεί το μισό Αιγαίο η Τουρκία

Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο μισό Αιγαίο, αμφισβητεί η Τουρκία, καθώς σύμφωνα με βιβλίο της Ακαδημίας ιστορίας της γείτονος, υπάρχουν βραχονησίδες και θαλάσσιες περιοχές που δεν παραχωρήθηκαν ποτέ.


Όπως... αναφέρει η "Καθημερινή της Κυριακής" το βιβλίο δημοσιεύθηκε το 2004 και παρά το ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας υποστηρίζει ότι η θεωρία των "γκρίζων ζωνών" έχει ατονήσει, ο τίτλος αλλά και το περιεχόμενο μαρτυρούν το αντίθετο.

Το βιβλίο έχει τίτλο "Οι ζώνες του Λυκόφωτος στο Αιγαίο - Τα μη Λησμονημένα Τουρκικά Νησιά" και επαναλαμβάνει τα γνωστά "επιχειρήματα" για τα νησιά και τις βραχονησίδες του Αιγαίου. Μάλιστα αναφέρονται και βραχονησίδες που κατά τους Τούρκους ιστορικούς δεν έχουν δοθεί στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της "Καθημερινής της Κυριακής", το βασικό επιχείρημά τους είναι ότι νησίδες που αναφέρονται στις συνθήκες ως "εξαρτώμενες" ή "παρακείμενες" δεν έχουν μεταβιβαστεί ποτέ στη χώρα μας.

Βάσει αυτού του επιχειρήματος, αμφισβητούνται όχι μόνο ακατοίκητες βραχονησίδες, αλλά και κατοικημένα νησιά.

Στο βιβλίο αναφέρονται ως αμφισβητούμενα τα νησιά:Αρκοί, Φαρμακονήσι, Ψέριμος, Λέβητα, Κίνναρος, Λιάδι, Κανδελιούσσα, Αδέλφια, Σύρνα, Πλακίδα, Σοφράνα και Αστακίδα".
Επίσης, οι Τούρκοι ιστορικοί, αναφέρουν ότι με τη Συνθήκη της Λοζάνης δεν παραχωρήθηκαν ποτέ τα νησιά:Οινούσσα και οι γύρω βραχονησίδες, Βάτος και Ποντικονήσι ανάμεσα στη Χίο και τη Μικρά Ασία, αλλά και τα Αντίψαρα, οι Φούρνοι και οι γύρω βραχονησίδες τους και η Φιμένα.
Επιπλέον, αμφισβητώντας τις βραχονησίδες του συμπλέγματος Σύρνα, κάτω από την Αστυπάλαια και τις νησίδες Λέβιθα και Κίνναρος και τη γύρω θαλάσσια περιοχή, ουσιαστικά αμφισβητούν ένα μεγάλο μέρος του Αιγαίου.

Οι Τούρκοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει λύση στο θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, αν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα της κυριαρχίας των νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο, την οποία συνεχίζουν να αμφισβητούν.

Read more: http://www.enimerwsi.com/2011/06/blog-post_7325.html#ixzz1PpE44r2P

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου