Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Μ. Ξαφά:«Το μνημόνιο είναι μονόδρομος»


-Πέρα από αυτά που προβλέπει το μνημόνιο και τα οποία κάποιος μπορεί να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει ανάλογα από πια οπτική γωνία τα βλέπει, υπάρχει μια σχεδόν κοινή αντίληψη ότι κάποιοι σε όλο αυτό το πλαίσιο κερδοσκοπούν. Δηλαδή η κρίση στην Ελλάδα χρησιμοποιείται για να κερδοσκοπούν κάποιοι και μπορεί σε μεγάλο βαθμό να δημιουργήθηκε κι απ’ αυτό.
ΞΑΦΑ: Δεν νομίζω ότι η κρίση δημιουργήθηκε απ’ αυτό. Δημιουργήθηκε από ...αυτό που είπαμε, από το μέγεθος του κράτους και τις παρεμβάσεις του στην οικονομία. Τώρα πολλοί απ τους επενδυτές σε ελληνικά ομόλογα, ήτανε είτε ασφαλιστικά ταμεία, είτε τράπεζες, είτε άλλοι θεσμικοί επενδυτές, ασφαλιστικές εταιρείες. Αυτοί, από το καταστατικό τους δεν επιτρέπεται να κατέχουν ομόλογα που έχουνε βαθμολογία κάτω από ένα ορισμένο σημείο πιστοληπτικής ικανότητας. Αυτοί, με το που υποβαθμίστηκε η Ελλάδα, η πιστοληπτική της ικανότητα, έπρεπε υποχρεωτικά να πουλήσουν. Αυτοί δεν είναι και κερδοσκόποι, αυτοί είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές που απλώς έπρεπε να πουλήσουν.
-Αυτό είναι όμως ένα κόλπο.
ΞΑΦΑ: Κόλπο είναι;
-Βεβαίως γιατί όταν υποβαθμίζει η Moody’s, το θέμα είναι τι είναι η Moody’s που υποβαθμίζει. Η Moody’s και η Fitch όλοι αυτοί οι παράγοντες των τραπεζών ή των επιχειρήσεων ή των κρατών ήταν αυτοί που λίγο πριν καταρρεύσει η Leeman Brothers είχαν αποφανθεί ότι είναι το τέλειο προϊόν.
ΞΑΦΑ: Δεν είχαν αποφανθεί ότι είναι το τέλειο προϊόν και είχαν ήδη αρχίσει να υποβαθμίζουν αυτά τα σύνθετα προϊόντα. Αλλά ας αφήσουμε αυτή τη συζήτηση και ας έρθουμε στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα όταν το χρέος συσσωρεύεται, όταν έχουμε αρνητική ανάπτυξη, δηλαδή το ΑΕΠ πέφτει, όποιος καλόπιστος παρατηρητής θα δει αυτά τα στοιχεία θα πει ότι εδώ πέρα υπάρχει ένα θέμα πιστοληπτικής ικανότητας. Δεν μπορεί μια οικονομία που μπαίνει όλο και βαθύτερα στην ύφεση να δανείζεται όλο και περισσότερο. Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Βάση αυτής της λογικής υποβάθμισαν την Ελλάδα και ορθώς την υποβάθμισαν....
http://www.koutipandoras.gr/?p=7692

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου