http://moriasnews.gr
Τι έκαναν οι κυβερνητικοί παράγοντες της Μεσσηνίας
Τι κάνανε από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι σήμερα για να αποτραπούν οι απάτες
Μετά την αποκάλυψη του νοθευμένου ελαιολάδου που κυκλοφορούσε στην αγορά της Νέας Υόρκης, με το εμπορικό σήμα LAKONIA και ονομασία προϊόντος extra virgin oil KALAMATA, οι κυβερνητικοί παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Μεσσήνιος Υφυπουργός Οικονομικών κ. Κουσελάς «έσκισαν τα ιμάτιά τους» και δήλωσαν ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν να προστατεύσουν τα ελληνικά προϊόντα και κυρίως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην αγορά των ΗΠΑ.
Επειδή όμως και η υποκρισία έχει τα όριά της, οφείλουμε να...υπενθυμίσουμε στους πολίτες ότι ανάλογη περίπτωση νοθείας με δήθεν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο το οποίο υποτίθεται ότι είχε εξαχθεί από την Καλαμάτα, με το εμπορικό όνομα Castella, είχε αποκαλυφθεί τον Αύγουστο του 2010. Και τότε τα ίδια είπαν, αλλά μετά από 10 μήνες είχαμε την αποκάλυψη του δεύτερου κρούσματος.
Τα ερωτήματα λοιπόν, στα οποία οφείλουν να απαντήσουν και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και οι Μεσσήνιοι κυβερνητικοί παράγοντες είναι:
1) Τι κάνανε από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι σήμερα για να αποτραπούν οι απάτες και οι νοθείες στα ελληνικά προϊόντα; Υλοποίησαν κάποιες από τις υποδείξεις και προτάσεις που είχε κάνει τότε η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Α. Μεσσηνίας; Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης τόνιζε χαρακτηριστικά ότι:
α) «Εμπορικοί οίκοι που εδρεύουν στις ΗΠΑ συστηματικά προβαίνουν σε ενέργειες (παραπλανητικές σημάνσεις), χρησιμοποιώντας τις ονομασίες φημισμένων διεθνώς ελληνικών προϊόντων, όπως το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ελιές Καλαμάτας, ελαιόλαδο Καλαμάτας κ.λπ., με συνέπεια να θίγονται τα συμφέροντα των παραγωγών, αλλά και των εμπόρων της Μεσσηνίας και ευρύτερα της χώρας, χωρίς οι υπηρεσίες του ελληνικού κράτους στις ΗΠΑ να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των προϊόντων μας».
β) Πρότεινε να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες η ελληνική κυβέρνηση ώστε «ο οργανισμός North American Olive Oil Association, ο οποίος προβαίνει τους ελέγχους στις ΗΠΑ να εντείνει τους ελέγχους για την πάταξη και των παραπλανητικών πρακτικών και για την πάταξη της νοθείας και να εξετάσει τη δυνατότητα συνεργασίας με τον οργανισμό αυτό, συμβάλλοντας και οικονομικά αν χρειαστεί στα έξοδα των αυξημένων ελέγχων που θα αποσκοπούν στην προστασία των ελληνικών προϊόντων».
2) Είναι διατεθειμένοι έστω και τώρα να ακολουθήσουν τις υποδείξεις που είχαν κάνει υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Α. Μεσσηνίας;
3) Τι ενέργειες έχει κάνει μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση προς την Ε.Ε., αλλά και ανεξάρτητα ώστε να αναγνωρίζονται τα προϊόντα ονομασίας προελεύσεως (Π.Ο.Π.) και στις αγορές εκτός Ε.Ε. και κυρίως στις ΗΠΑ και την Κίνα, οι οποίες παίζουν μεγάλο ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο; Προφανώς τίποτα.
4) Είναι διατεθειμένοι έστω και τώρα να θέσουν το θέμα στην Ε.Ε., ώστε να προϊόντα Π.Ο.Π. να αναγνωρίζονται και στις αγορές εκτός Ε.Ε.;
Αυτά είναι τα ερωτήματα στα οποία οφείλουν να δώσουν απάντηση και το Υπουργείο και ο κ. Κουσελάς και η Περιφέρεια και όχι να κάνουν βαρυσήμαντες δηλώσεις όταν στον Τύπο αποκαλύπτεται μία νέα περίπτωση απάτης, νοθείας ή παραπλάνησης.
6/6/2011
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου