ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («Νιου Γιορκ Τάιμς»). Πολλές γυναίκες με καρκίνο του μαστού σε αρχικό στάδιο δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε μια επώδυνη διαδικασία, η οποία εδώ και χρόνια θεωρείται ως υπόθεση ρουτίνας: την αφαίρεση ενός καρκινικού λεμφαδένα από τη μασχάλη τους.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες ύστερα από σχετικές έρευνες που πραγματοποίησαν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι γιατροί εδώ και περίπου 100 χρόνια αφαιρούσαν τους λεμφαδένες αυτούς από τις γυναίκες που έπασχαν από καρκίνο του μαστού, καθώς πίστευαν ότι με τον τρόπο αυτό...παρέτειναν σημαντικά τη χρονική διάρκεια της ζωής των ασθενών.
Σήμερα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι για συγκεκριμένες γυναίκες, που πληρούν κάποιες προϋποθέσεις (πρόκειται περίπου για το 20% των ασθενών, ή αλλιώς 40.000 γυναίκες το χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες) η αφαίρεση αυτών των όζων δεν τους δίνει κάποιο πλεονέκτημα.
Οπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, η αφαίρεση των όζων δεν αλλάζει το σχέδιο θεραπείας της ασθενούς, δεν βελτιώνει τις προοπτικές της για επιβίωση και δεν περιορίζει τις πιθανότητες για επανεμφάνιση της ασθένειας, όπως πιστευόταν ευρέως μέχρι σήμερα.
Αντίθετα, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές στην υγεία, όπως είναι ένα χρόνιο πρήξιμο στο μπράτσο που μπορεί να οδηγήσει σε μικρής έκτασης αναπηρία.
Η απομάκρυνση των καρκινικών όζων αποδείχθηκε μη απαραίτητη λόγω του γεγονότος ότι οι γυναίκες στην έρευνα είχαν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και ακτινοβολία, που κατά πάσα πιθανότητα κατάφερναν να απομακρύνουν κάθε είδους ασθένεια από τους λεμφαδένες, όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες.
Ειδικοί του χώρου της υγείας υποστηρίζουν ότι τα νέα αυτά ευρήματα, σε συνδυασμό με παρόμοια ευρήματα από προηγούμενες μελέτες θα πρέπει να αλλάξουν την ιατρική πρακτική για πολλές ασθενείς.
Κάποια ιατρικά κέντρα έχουν ήδη προσαρμόσει τις θεραπείες με βάση τα νέα αυτά ευρήματα. Το αντικαρκινικό κέντρο «Memorial Sloan Kettering» στο Μανχάταν άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις ασθενείς ήδη από τον Σεπτέμβριο, καθώς οι γιατροί εκεί γνώριζαν για τα αποτελέσματα της έρευνας πολύ πριν εκείνα δημοσιοποιηθούν επίσημα.
Γενικευμένες αλλαγές, πάντως, θα εφαρμοστούν ύστερα από χρόνια, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, καθώς η αντίληψη ότι η απομάκρυνση των όζων είναι σωστή είναι βαθιά ριζωμένη στην ιατρική κοινότητα.
«Πρόκειται για μια ριζική αλλαγή που θα είναι δύσκολο να αποδεχθούν όλοι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», είπε χαρακτηριστικά η Δρ. Μόνικα Μόροου, η οποία είναι στέλεχος του «Sloan-Kettering» και παράλληλα μια από τους συντάκτες της εν λόγω επιστημονικής έρευνας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο ήταν ο φορέας που χρηματοδότησε την εν λόγω έρευνα.
Τα νέα αυτά ευρήματα αποτελούν μέρος μιας γενικότερης τάσης που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα για τον περιορισμό των επεμβάσεων για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Τα ποσοστά των μαστεκτομών άρχισαν να μειώνονται από τη δεκαετία του 1980 και μετά, αφού πρώτα επιστημονικές έρευνες είχαν καταδείξει ότι τα ποσοστά επιβίωσης για τις γυναίκες που είχαν υποστεί μαστεκτομή, ήταν παρόμοια με αυτά των γυναικών που είχαν υποβληθεί σε ακτινοβολία.
Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι τα νέα αυτά αποτελέσματα δεν αφορούν όλες τις γυναίκες, αλλά μόνο αυτές των οποίων η ασθένεια και η θεραπεία πληρούν τα κριτήρια της εν λόγω έρευνας.
Οι όγκοι ήταν σε αρχικό στάδιο, «T1» ή «T2», πράγμα που σημαίνει ότι ήταν μικρότεροι από δύο ίντσες. Οι βιοψίες σε έναν από τους δύο όζους στη μασχάλη βρήκαν καρκίνο, αλλά οι όζοι αυτοί δεν ήταν αρκετά μεγάλοι ώστε να εντοπιστούν κατά τη διάρκεια εξέτασης, ενώ ο καρκίνος δεν είχε εξαπλωθεί οπουδήποτε αλλού.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 115 ιατρικά κέντρα και σε 891 ασθενείς.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Πρίνστον «ξεκλείδωσαν» τα μυστικά των εν δυνάμει φονικών μεταστάσεων του καρκίνου του μαστού στα οστά.
Συγκεκριμένα, εντόπισαν μια πρωτεϊνη που ονομάζεται «Jagged1» και η οποία, όπως είδαν, εντοπίζεται σε μεγάλες ποσότητες σε δείγματα όγκων του μαστού τα οποία έχουν εξαπλωθεί στα οστά. Η νέα ανακάλυψη θεωρείται άκρως σημαντική, καθώς στον προχωρημένο καρκίνο του μαστού η νόσος κάνει μετάσταση στα οστά στο 80% των περιπτώσεων. Σήμερα οι θεραπείες για τη μεταστατική μορφή του καρκίνου του μαστού περιορίζονται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και σε μια μικρή μόνο επιμήκυνση της επιβίωσης των ασθενών.
Οι ερευνητές είδαν ότι η πρωτεϊνη «Jagged1» πυροδοτεί μια αλυσίδα αντιδράσεων που ονομάζονται μονοπάτι Νotch και προσφέρουν στον καρκίνο σημαντικό «πάτημα» ώστε να εξαπλωθεί στα οστά.
Από τη μελέτη προέκυψε ότι μόλις η πρωτεϊνη «Jagged1» ανοίξει τον «διακόπτη», η φυσιολογική διαδικασία αποσύνθεσης των οστών επιταχύνεται και έτσι ανοίγει ο δρόμος ώστε τα καρκινικά κύτταρα να... πάρουν το επάνω χέρι. Παράλληλα, η πρωτεϊνη οδηγεί στην έκλυση χημικών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου σε μια διαδικασία η οποία μοιάζει με «φαύλο κύκλο» αφού οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη παραγωγή της «Jagged1».
Τα νέα αποτελέσματα δείχνουν έναν καινούργιο δρόμο για τη θεραπεία αυτών των ασθενών. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία Μerck έχει αναπτύξει ένα φάρμακο το οποίο μπλοκάρει ένα σημαντικό βήμα στην αλυσίδα των αντιδράσεων που πυροδοτεί η «Jagged1».
Το πειραματικό φάρμακο έχει ήδη δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε πειράματα σε ζώα και η ομάδα από το Πρίνστον ελπίζει ότι θα το δοκιμάσει σύντομα σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού που έχει «πλήξει» τα οστά. Αν οι δοκιμές δώσουν θετικά αποτελέσματα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η νέα φαρμακευτική προσέγγιση θα μπορεί να έχει ευρεία χρήση σε τουλάχιστον πέντε χρόνια. Μάλιστα, όπως λένε οι ερευνητές, ίσως τέτοιου είδους φάρμακα αποδειχθούν χρήσιμα και σε άλλους καρκίνους με μεταστάσεις στα οστά, όπως του προστάτη, του πνεύμονα και του δέρματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου