Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Οι Έλληνες παραγωγοί ελαιολάδου δεν πιστεύουν στα Βεγγαλικά των Πολιτικών.

Φούσκες τα περί λήψεων μέτρων...
Μεταξύ των νοθευμένων λαδιών βρέθηκε και ένα ελληνικό λάδι. Πρόκειται για το λάδι «Αιγαίο» οι εισαγωγείς του οποίου το απέσυραν από την αγορά αμέσως μόλις ειδοποιήθηκαν από το εργαστήριο για την σύστασή του. Σύμφωνα με την χημική ανάλυση, το λάδι «Αιγαίο» βρέθηκε να έχει αυξημένα οξέα και η ένδειξη έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην συσκευασία του δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.
Ο εισαγωγέας του «Αιγαίο» ανέφερε στο «Νέο Κόσμο» ότι το λάδι έχει ήδη καταστραφεί και ότι ήταν αδύνατο να γνωρίζουν αν το λάδι ήταν νοθευμένο μιας και η αγορά του από την Ελλάδα γίνεται καλή τη πίστη. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι συνθήκες μεταφοράς του ελαιόλαδου πολλές φορές μπορούν να επηρεάσουν και την ποιότητά του.
Το ελαιόλαδο που βρέθηκε να πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ήταν κυρίως αυτό που παράγεται στην Αυστραλία.
Μεταξύ των νοθευμένων ελαιολάδων ;htan και το ιταλικής προέλευσης λάδι Isabella Extra Virgin Oil, αλλά και το Mio Organic Extra Virgin Oil. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι εισαγωγείς ελαιολάδου δεν υποχρεώνονται στην χημική ανάλυση του προϊόντος πριν αυτό κυκλοφορήσει στην αγορά. Η νοθεία διαπιστώθηκε από τυχαίο έλεγχο που γίνεται κατά καιρούς από την αγορανομία της χώρας και λόγω του υψηλού ποσοστού νοθείας που διαπιστώθηκε τώρα η κυβέρνηση μελετά την καθιέρωση υποχρεωτικού ελέγχου του λαδιού που μπαίνει στην χώρα.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτρο Οικονόμου, από την ελληνική εταιρεία εισαγωγής ελληνικών προϊόντων Delta Sales, που εισάγει το ελαιόλαδο Spartan, οι εισαγωγείς στην Αυστραλία μπορεί να ελέγχουν την ποιότητα του λαδιού όταν το αγοράζουν από την Ελλάδα, αλλά είναι δύσκολο να γνωρίζουν αν τελικά το λάδι που αγόρασαν είναι αυτό που φτάνει στην Αυστραλία.
Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι η Ισπανία μέσω του International Olive Oil Association εμποδίζει στην καθιέρωση του υποχρεωτικού ελέγχου του λαδιού που εισάγεται στην Αυστραλία. «Θέλουμε να γίνει υποχρεωτικός ο έλεγχος», είπε ο κ. Οικονόμου. «Αν τελικά εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, θα σταματήσει και η νοθεία», λέει ο κ. Οικονόμου. «Αν η ελληνική εταιρεία γνωρίζει ότι το λάδι που θα στείλει είναι νοθευμένο και ότι θα χρεωθεί όχι μόνο τα έξοδα μεταφοράς του στην Αυστραλία αλλά και τα έξοδα επιστροφής του στην Ελλάδα αν τελικά αποδειχθεί νοθευμένο, τότε σίγουρα δεν θα κάνουν τη λαδιά» είπε χαρακτηριστικά.
Να αναφέρουμε ότι οι περισσότερες μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ που εμπορεύονται πολλά και διαφορετικά ελαιόλαδα δεν ζητούν από τους προμηθευτές τους να τους δώσουν πλήρη χημική ανάλυση του προϊόντος πριν το βάλουν στα ράφια τους.
Η μόνη αλυσίδα σουπερμάρκετ που απαιτεί χημική ανάλυση του προϊόντος πριν το αγοράσει είναι η Aldi.
P.s. Adena.gr: Διαβάστε επίσης παρόμοιο το άρθρο του ΕΘΝΟΥΣ για την Αμερική Κλικ
 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου