Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Νέα θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα



Ενα νέο και πολυαναμενόμενο φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα φαίνεται τελικώς ότι διπλασιάζει την επιβίωση σε σύγκριση με τις συμβατικές θεραπείες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση όγκων με μια συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη.
Το φάρμακο, το οποίο ονομάζεται crizotinib, αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη στοχευμένη θεραπεία για τα περίπου 50.000 άτομα που εμφανίζουν σε παγκόσμιο επίπεδο τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου του πνεύμονα. Πρόκειται για... τον μη – μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα που εμφανίζει γενετική μετάλλαξη με αποτέλεσμα να υπερπαράγεται ένα ένζυμο το οποίο ενισχύει την ανάπτυξη και την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων – ο συγκεκριμένος τύπος αφορά το 4% των περιπτώσεων μη-μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα.
Το πρώτο μέλος μιας νέας οικογένειας
Το νέο φάρμακο, το οποίο ανήκει στη γενιά των εξατομικευμένων θεραπειών, είναι το πρώτο μιας νέας οικογένειας φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς ΑLK.
Λαμβάνεται σε μορφή χαπιού δύο φορές την ημέρα και σταματά τη δράση του ενζύμου που υπερπαράγεται στη συγκεκριμένη μορφή της νόσου. Η επίδραση είναι ταχεία και έχει μεγάλη χρονική διάρκεια, όπως ανέφερε η δρ Αλις Σο, ογκολόγος από το Κέντρο για τον Καρκίνο του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) που λαμβάνει χώρα στο Σικάγο των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με αποτελέσματα δοκιμής που παρουσίασε η δρ Σο στο συνέδριο,  το 74% των ασθενών που έλαβαν crizotinib παρέμενε στη ζωή έναν χρόνο μετά την έναρξη της θεραπείας ενώ σε ορίζοντα διετίας τα ποσοστά επιβίωσης ξεπερνούσαν το 50% (ήταν για την ακρίβεια 54%).
Σαφής υπεροχή
Παρότι στη συγκεκριμένη ομάδα δεν περιλαμβανόταν ομάδα σύγκρισης, η ειδικός τόνισε ότι άλλες μελέτες έδειξαν ότι μεταξύ ασθενών που έλαβαν συμβατικές θεραπείες για την ίδια μορφή καρκίνου του πνεύμονα το 44% επιβίωσε για ένα έτος ενώ τα ποσοστά επιβίωσης στη διετία δεν ξεπερνούσαν το 12%.
Σε κάθε περίπτωση η δρ Σο τόνισε ότι παρά τα καλά αποτελέσματα το νέο φάρμακο «δεν αποτελεί θεραπεία για τους συγκεκριμένους ασθενείς. Δυστυχώς ο καρκίνος εμφανίζει ανθεκτικότητα με την πάροδο του χρόνου». Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, οι ερευνητές βρίσκονται ήδη σε διαδικασία ανάπτυξης νέων θεραπειών ώστε να ελέγξουν μακροπρόθεσμα αυτόν τον «δύστροπο» καρκίνο.
Η παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου Pfizer ελπίζει ότι θα λάβει έγκριση για κυκλοφορία της νέας θεραπείας στις ΗΠΑ έως το τέλος του έτους.
 http://georgelaios.blogspot.com/2011/06/blog-post_7385.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου