Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Συζήτηση «καφενείου» για το μεσοπρόθεσμο στο Δήμο Παλλήνης -


Στρουθοκαμηλισμός, ατολμία και “στρατιωτική πειθαρχία”
Ενώ ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα βρεθεί αντιμέτωπη, με την τρόικα, που θα παίρνει ακόμη και τα Δημαρχεία


Δημοτική Συνεδρίαση στην Παλλήνη (19/7) και πρώτο θέμα συζήτησης το μεσοπρόθεσμο, μετά από πρόταση των μειοψηφιών.
Θα περίμενε κανείς να γίνει μία... σοβαρή συζήτηση, γιατί το μεσοπρόθεσμο, δεν μπορεί να το δει κανείς αποσπασματικά, αφού ισοπεδώνει κυριολεκτικά όλους τους θεσμούς και τη χώρα, ξεπουλάει δημόσια περιουσία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα βρεθεί αντιμέτωπη, με την τρόικα, που θα ξεπουλάει ακόμη και τα Δημαρχεία. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά στάθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων.
Ο Δήμαρχος εξέθεσε όλα τα αρνητικά του μεσοπρόθεσμου για τον κάθε πολίτη, έκρινε όμως σκόπιμο (κομματικό “όργανο” ων) να μην παρθεί καμία απόφαση. Συζήτηση στο καφενείο δηλαδή. Κατηγόρησε τον Θ. Γκοτσοπουλο, ότι εψεύσθη, γιατί του ειπε ότι θα γίνει συζήτηση στο συμβούλιο και τίποτα άλλο!
Οι μειοψηφίες απ’ την άλλη, εκείνο που ήθελαν, ήταν να περάσουν ένα ψήφισμα, έτσι για να καταγραφεί στα πρακτικά! Μόνο ο Αρ. Βίτσιος προσπάθησε για απόφαση με συναίνεση.
Ο Πρόεδρος κράτησε σκληρή, αμετακίνηση στάση, γιατί το θέμα στην ημερήσια διάταξη μιλούσε για συζήτηση και όχι για απόφαση! Ετσι έβαλε σε ψηφοφορία στο σώμα, την πρόταση «να πάρουμε απόφαση;» Και η πλειοψηφία ως “στρατιωτάκια ακούνητα κι αγέλαστα” σήκωσαν το χεράκι τους αρνητικά. Να μην πάρουμε απόφαση. Πολύ ορθά είπε ο Γαβρας: «τέτοιες αλχημείες, τόσα χρόνια στα δημοτικά συμβούλια πρώτη φορά βλέπω».
Γελοιοποίησαν και τους θεσμούς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση· ίσως παίρνοντας παράδειγμα από τη Βουλή των Ελλήνων με τους 155!
Είπαμε να το συζητήσουμε, όχι και να αποφασίσουμε, ήταν τα λόγια του Δημάρχου Θ. Ζούτσου προς τον Θ. Γκοτσόπουλο, στη δημοτική συνεδρίαση 19/7, όπου μεταξύ των άλλων θεμάτων είχε και το μεσοπρόθεσμο και μάλιστα επί δύο. Ως πρώτο και τελευταίο 32 θέμα!
Η εξήγηση, που μπήκε δύο φορές, δόθηκε από τον πρόεδρο Αν. Μπουντουβά.
Προτάθηκε η συζήτηση του μεσοπρόθεσμου στο Δ.Σ. από την μειοψηφία (Θ. Γκοτσόπουλο) και ο Δήμαρχος συμφώνησε. Ετσι μπήκε στην ημερήσια διάταξη ως πρώτο θέμα.
Παράλληλα όμως την επομένη ημέρα πρωτοκολλήθηκε ανάλογη αίτηση με υπογραφές όλων των παρατάξεων της μειοψηφίας, και ως εκ τούτου το έβαλε και ως τελευταίο θέμα (βάσει νόμου είναι υποχρεωμένος ο πρόεδρος).
Το είχαμε παρουσιάσει και εμείς στην ιστοσελίδα μας. Και θεωρούμε άκομψο να κυκλοφορεί αίτηση προς το Δήμο χωρίς καν να έχει πρωτοκολληθεί στο Δήμο, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα.
Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Θ. Γκοτσόπουλο να εισηγηθεί το θέμα, αφού είναι και μέλος της ΚΕΔΚΕ. «Συμφωνήσαμε και ως προς τον τίτλο, να είναι καθαρά αυτοδιοικητικος» ξεκαθάρισε ο δήμαρχος.
Το μεσοπρόθεσμο, όσοι έχουμε ασχοληθεί, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είναι καταστροφικό για την παραπέρα επιβίωσή μας και ως λαού και ως χώρας.
Θα περίμενε επομένως ο ακροατής να ακούσει μία σοβαρή συζήτηση πάνω στο θέμα, αλλά διαψεύστηκε.
Αφ’ ενός οι παρατάξεις της μειοψηφίας είχε φέρει η κάθε μια και από ένα ψήφισμα (λες κι αυτό είναι το ζητούμενο), αφετέρου ο Δήμαρχος είχε αποφασίσει να μείνει το θέμα στη συζήτηση και μόνο στη συζήτηση.
Εισάγοντας το θέμα λοιπόν ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι είναι σοβαρό και αφορά άμεσα όλους μας. Η στρεβλή οικονομική ανάπτυξη τα 30 τελευταία χρόνια οδήγησε τη χώρα σε έναν υπερδανεισμό.
Οτι το μεσοπρόθεσμο δημιουργεί νέα αρνητικά δεδομένα για την κοινωνία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.).
Εκτός της μείωσης κατά 30% της κρατικής επιχορήγησης στους Δήμους, που είχαμε το 2010 για το 2011 οι αριθμοί που αναγράφονται στον φετινό προϋπολογισμό ήδη ανατρέπονται από το μεσοπρόθεσμο.
― 285 εκατ. € μείωση των εσόδων της Τ.Α. το 2011
― 250 εκατ. € μείωση το 2012
Οτι πλήττεται ο θεσμός της Τ.Α. και η λειτουργία της.
Οτι πρέπει να δουν πώς θα εξοικονομήσουν πόρους χωρίς να μειώσουν τις παροχές στους δημότες.
Στη συνέχεια το θέμα εισηγήθηκε ο Θ. Γκοτσόπουλος τονίζοντας ότι αν εφαρμοστεί το μεσοπρόθεσμο η Τ.Α. δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει.
Επεσήμανε ότι: «την τετραετία 2010-2015 καλείται η Τ.Α. να αυξήσει από ίδιους πόρους τα έσοδά της κατά 700 εκατομμύρια ευρώ (βλ. αύξηση τοπικής φορολογίας, τελών), και μείωση των δαπανών κατά 685 εκατ. € (δηλ. εξοικονόμηση χρημάτων από απολύσεις - συνταξιοδοτήσεις και μείωση επενδύσεων).
Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής ήδη φαινονται με σαφή τροπο:
― όλο και μεγαλύτερη οικονομική δυσκολία των δήμων να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους.
― αδυναμία λειτουργίας κοινωνικών δομών (βρεφονηπιακοί σταθμοί, βοήθεια στο σπίτι, ΚΔΑΠ, κ.ά.) οι οποίες οδηγούνται στην ιδιωτικοποίηση.
― πλήρης αδυναμία εκτέλεσης οποιουδήποτε αναπτυξαικού έργου, αφού το ΕΣΠΑ λιμνάζει, ο “Θησέας” τελείωσε, το περίφημο “ΕΛΛΑΔΑ” καρκινοβατεί επειδή δεν υπάρχουν χρηματα».
Και καταλήγοντας σημειώνει ότι «το Δ.Σ. εκφράζει την αντίθεσή του στη συγκεκριμένη αυτή πολιτική. Καλεί την κυβερνηση και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να μην οδηγησουν τη χώρα, με τη εφαρμογη αυτού του προγραμματος, στην κοινωνική χρεωκοπία, στην πτωχευση των πολιτων, στη διάλυση των Δήμων. Δηλώνει ότι:
1. Θα αγωνιστεί με το σύνολο της αυτοδιοίκησης και με τους πολίτες για την ακυρωση αυτής της πολιτικής.
2. Θα υπερασπιστεί από τυχόν εκποίηση - τσιμεντοποίηση τις μεγάλες αδόμητες δημόσιες εκτάσεις του Δήμου μας (στρατόπεδο Λάμπρου, Λόφος Κεραίας).
3. Οχι μόνο θα αρνηθεί την αύξηση των δημοτικών τελών, αλλά θα επιδιώξει την μείωσή τους συνολικά στο κατώτερο συντελεστή, όπως επίσης και όλων των συνεισφορών των δημοτών μας (τροφεία, εισφορά στα προγράμματα του Δήμου).
4. Θα αρνηθεί τις απολύσεις των εργαζομένων είτε άμεσα, είτε με άλλες μορφές (εργασιακή εφεδρεία).
5. Θα επιδιώξει σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, τις τοπικές επιχειρήσεις, να απασχολήσει ανέργους κατοίκους της περιοχης μας.
6. Δημιουργία δικτύου κοινωνικής προστασίας για τους έχοντες ανάγκη συμπολίτες μας (παροχή δωρεάν υπηρεσιών από επαγγελματίες της πόλης, κοινωνικά παντοπωλεία κλπ.) τα δύο τελευταία σε στενή συνεργασία με τους πολίτες και τους φορείς της πόλης, ιδιαίτερα με την ενεργοποίηση και της επιτροπής διαβούλευσης.
Τέλος κατέληξε ότι η «η ακραία επιβάρυνση των δημοτών, καταλύει την Τ.Α. και την κάνει παράρτημα της κεντρικής διοίκησης».
Ομοφωνία ζήτησε ο Βίτσιος
Ο Αρ. Βίτσιος δήλωσε, χάριν ομοφωνίας αν συμφωνεί το σώμα στα 6 σημεία της εισήγησης θα συμφωνήσει ως παράταξη. Αλλά η συζήτηση γίνεται για τη συζήτηση, τόνισε και κατεληξε: «προτιμάτε να δούμε την ουσία ή τον τύπο;»
“Ασπιρίνη για τον καρκίνο”, χαρακτήρισε τα ψηφίσματα ο Νικ. Γαβράς. και αναφέρθηκε γενικότερα στη λαίλαπα που φέρνουν τα μέτρα και το μεσοπρόθεσμο στον μέσο και χαμηλόμισθο εργαζόμενο και στην οικογένεια.
Βασιλικότερος του
Βασιλέως ο Δ.Βελιώτης
Κι αφού μας είπε ο Βελιώτης ότι δεν ήρθε στο Δ.Σ. να ακούσει τις θέσεις των κομμάτων, αφού τις ακούει στις πλατείες, στη Βουλή και “φτάνει πια” αναλώθηκε στο τί έκαναν και δεν έκαναν οι κυβερνώντες επί Ν.Δ.!
Δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με τη θέση της αντπολίτευσης για το θέμα γιατί: «θεωρώ ότι έχει κατά κόρον συζητηθεί, από όλους τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, έχει εξαντληθεί και έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Ή σεβόμαστε τους θεσμούς ή δεν τους σεβόμαστε(!)
...Δηλαδή, τί θέλεις κ. Γκοτσόπουλε, την τοπική αυτοδιοίκηση να μη συμμετέχει στην προσπάθεια της πατρίδος σου για να βγει από το αδιέξοδο;
...Από όλες τις σοβαρές συζητήσεις που έγιναν τόσο στη Βουλή των Ελλήνων όσο και στα διάφορα πάνελς, πείστηκα τελικά ότι το μεσοπρόθεσμο ήταν μονόδρομος για την πατρίδα μας.
...Αλλωστε δε νομίζω ότι όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν την καταστροφή τους πατρίδος μας».
Σ.Σ.: Μήπως κορτάρει κάποια καρέκλα μια που (από λάθος υπολογισμό) βρέθηκε στην αντιπολίτευση;
Και συνεχίζει περισπούδαστα: «Η Τ.Α. μπορεί να επιβιώσει με τα χρήματα που έχει. Η οικογένεια μπορει επιβιώσει με τα χρήματα που έχει. Βεβαίως και να μειώσουν· και ακόμη περισσότερο να μειώσουμε.
Θα πρέπει να συμβάλλουμε κι εμείς όταν βλέπουμε ότι η χώρα μας κινδυνεύει».
Ο Σπ. Κωνσταντάς ήταν ο μόνος, μετά το Ν. Γαβρά, που αναφέρθηκε στην πραγματικοτητα που βιώνουμε σημερα· το ξεπούλημα της χωρας.
Στάθηκε σε 2 σημεία: στη μείωση της εθνικής μας κυριαρχίας και στο ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας. «Με φοβίζει» τόνισε. και επεσήμανε ότι διαταράσσεται ο κοινωνικός ιστός του λαού και της πόλης. Τα γρανάζια θα πρέπει να εξυπηρετούν την μηχανή της κοινωνίας. Και κατέληξε: «Ας διαφυλάξουμε τον κοινωνικό ιστό στις τοπικές κοινωνίες για να μην καταλήξουμε φοροεισπρακτικός μηχανισμός».
Ο Στ. Δρούγκας καυτηρίασε τους συμβούλους που μίλησαν κομματικά, δήλωσε ότι έχει φέρει την ομιλία του Ραγκούση, και θα μπορούσε να τη διαβάσει, αλλά δεν θα το κάνει και μνημόνευσε την Σημίτεια εποχή!
πηγή εφημερίδα ΕΒΔΟΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου