Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Καταγγελία για δήμους και άδειες μουσικής.

Θέλουμε να καταγγείλουμε το γεγονός ότι Δήμοι ανά την Ελλάδα, 80 ημέρες μετά την αποστολή της περιβόητης Εγκυκλίου του Υπουργείου... Εσωτερικών που μας δικαιώνει, συνεχίζουν να κάνουν "τα στραβά μάτια".
Ενώ στις 10 Μάη 2011 το Υπουργείο Εσωτερικών, μετά από Γνωμοδότηση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, απέστειλε στους Δήμους την Εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία, οι επιχειρηματίες που επιθυμούν να εκτελούν δημόσια μη... εκπροσωπούμενα έργα από ΟΣΔ και ιδιαίτερα από την ΑΕΠΙ και ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, μπορούν να προσκομίζουν υπεύθυνη δήλωση στον οικείο Δήμο αναφορικά με τη μη εκτέλεση του ως άνω ρεπερτορίου".
Άρα όλοι οι συνδρομητές μας με την Εγκύκλιο αυτή λαμβάνουν κανονικά ΝΟΜΙΜΗ ΑΔΕΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ χωρίς καμία αμφιβολία.
Μετά την οριστική δικαίωση του αγώνα μας, διαπιστώσαμε ότι πολλοί Δήμοι συνεχίζουν να έχουν αναρτημένες πληροφορίες στις ιστοσελίδες τους που παραπλανούν τους επιχειρηματίες σχετικά με την υποχρέωση προσκόμισης σύμβασης μόνο με την ΑΕΠΙ-ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. Επικοινωνήσαμε μάλιστα τηλεφωνικά με Δήμους και μας είπαν πάλι τα ίδια παραπλανητικά μην έχοντας εναρμονίσει τα δικαιολογητικά και την αίτηση χορήγησης αδείας μουσικής σύμφωνα με την Εγκύκλιο.

Αυτή τους η συμπεριφορά, πέρα από την οικονομική ζημία για εμάς, αποτελεί παραπλάνηση για τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες που, εν μέσω βαθύτατης οικονομικής κρίσης, τους αποκρύπτουν δολίως -όπως φαίνεται- μία σαφώς οικονομικότερη και προσιτή επιλογή.
Ορισμένοι Δήμοι δε, όχι μόνο δεν τροποποίησαν τη διαδικασία βάσει της Εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά παραθέτουν στην ιστοσελίδα του Δήμου (!!!) τα στοιχεία του τοπικού αντιπροσώπου-εισπράκτορα της ΑΕΠΙ με τα διαθέσιμα τηλέφωνα επικοινωνίας (!!!). Και αν δεν το πιστεύετε και θεωρείτε ότι είναι απίθανο, παραθέτουμε ενδεικτικά 3 Δήμους από την πανέμορφη Κρήτη μας:

Δήμος Ηρακλείου Κρήτης
http://www.heraklion.gr/business/licences/permits-musical-instruments.html
Δήμος Αρκαλοχωρίου Κρήτης
http://www.arkalochori.gr/e-services/adeies-kat/adeia-mou-org.html
Δήμος Ρεθύμνου Κρήτης
http://www.rethymno.gr/e-services/shops-bussiness-permissions/permissions-for-music.html

Βλέπει επομένως την ανάρτηση στο Δήμο ο επιχειρηματίας και εξαπατάται ότι είναι η μόνη του επιλογή. Άραγε ποιό κίνητρο έχουν οι Δήμοι για να αναρτούν αυτά τα στοιχεία στις ιστοσελίδες τους; Είτε κάποιοι το θέλουν είτε όχι, η κατάσταση στις Άδειες Μουσικής καταστημάτων άλλαξε. Το δικαίωμα του δημιουργού να προσφέρει τα έργα του με άδειες Creative Commons στο κοινό είναι αδιαμφισβήτητο. Το δικαίωμα του επιχειρηματία να επιλέγει αν θα παίξει στο κατάστημά του μουσικά έργα προστατευμένα από ΟΣΔ, επίσης κατοχυρωμένο. Ευελπιστούμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα μεριμνήσει και ως Εκτελεστική Εξουσία θα εποπτεύσει την εφαρμογή της Εγκυκλίου από τους Δήμους των οποίων προΐσταται. Αλλιώς, θα φέρει και αυτό ακέραια την ευθύνη για τη μη τήρηση της Εγκυκλίου από τους Δήμους. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει ουσιώδης διαφορά μεταξύ ταχυδρόμου και Υπουργείου.

Μείνετε μαζί μας. Το ταξίδι μόλις ξεκίνησε. Ανοίξτε τα αυτιά σας...
Διαχείριση FAIRMUSIC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου