Αφιερωμένο στον (αδιάβαστο) Μ. Χρυσοχοίδη
Συντάκτης: Aλέξανδρος Γιατζίδης,M.D., medlabnews.gr
Χιλιάδες επιχειρήσεις από όλη την επικράτεια υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα digi mobile για χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ.
Το ποσό που περιμένουν να πάρουν είναι από 1400Ευρώ έως 7000Ευρώ και η επιδότηση είναι 70%.
Βλέπετε εδώ και δύο χρόνια έχουν τρέξει ελάχιστα προγράμματα του ΕΣΠΑ με αποτέλεσμα χωρίς καμιά δεύτερη σκέψη έτρεξαν όλοι να υποβάλλουν συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό. Επίσης λόγω του ...ύψους των κονδυλίων δεν απαιτεί ιδιαίτερα χαρτιά οπότε παρέχεται σε μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων η δυνατότητα να συμμετέχουν.
Το πρόγραμμα Digi Mobile (της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του υπουργείου Ανάπτυξης) ενισχύει επιχειρήσεις που θέλουν να αξιοποιήσουν καινοτόμες εφαρμογές (mobile application) που λειτουργούν σε κινητά τηλέφωνα και tablets online ή offline.
Όπως αναφέρεται στους στόχους του προγράμματος, αποσκοπεί σε κάποιο από τα εξής:
- Μείωση του κόστους λειτουργίας και βελτίωση της παραγωγικότητας, με αξιοποίηση εφαρμογών επί "έξυπνων" συσκευών κινητών επικοινωνιών, που διευκολύνουν την κινητικότητα (mobility) των εργαζομένων και επιτρέπουν την άμεση πρόσβαση σε εταιρικά δεδομένα και την αξιοποίησή τους από οπουδήποτε.
- Συνθήκες ολοκληρωμένης προσέγγισης υφιστάμενων πελατών και νέων κοινών, με αξιοποίηση των δυνατοτήτων των "έξυπνων" συσκευών κινητών επικοινωνιών και των tablet-pc για την παροχή προσωποποιημένης - στοχευμένης πληροφόρησης.
- Ευκαιρίες εξωστρεφούς ανάπτυξης και βελτίωσης των πωλήσεων και των παρεχόμενων υπηρεσιών, αξιοποιώντας έξυπνες κινητές συσκευές.
Μη έχοντας άλλη διέξοδο οι επιχειρήσεις, αφενός εταιρείες πληροφορικής, που μπορούν να πουλήσουν προγράμματα - προϊόντα τους και αφετέρου οι επιχειρήσεις που αιτούν επιδότηση έτρεξαν να συμμετάσχουν στο digi mobile.
Την Τετάρτη για την περιοχή της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας υποβλήθηκαν, ή επιχειρήθηκε να υποβληθούν, χιλιάδες αιτήσεις (πενταπλάσιες περίπου όσων μπορεί να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα βάσει των προβλεπόμενων κονδυλίων) . Όμως ο server που φιλοξενεί το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής έκανε τα …δικά του και ουσιαστικά καθόρισε την προτεραιότητα υποβολής κάθε αίτησης, προσδιορίζοντας με αυτό τον τρόπο ποιες προτάσεις θα χρηματοδοτηθούν και ποιες όχι, αφού στους όρους του προγράμματος προβλέπεται ότι οι υποβληθείσες προτάσεις αξιολογούνται (δεν βαθμολογούνται) κατά σειρά προτεραιότητας υποβολής και εγκρίνεται η χρηματοδότησή τους μέχρι να τελειώσουν τα διαθέσιμα κονδύλια ανά περιοχή. Άλλοι εκ των χρηστών δεν μπορούσαν να εισέλθουν στον ηλεκτρονικό πίνακα υποβολής για αρκετά λεπτά της ώρας, άλλους τους έβγαζε εκτός συστήματος και τους εμφάνιζε ως συνδεδεμένους και σε άλλους (λιγότερους) έκανε αμέσως το χατίρι της απρόσκοπτης υποβολής.
Και παλαιότερα είχε παρατηρηθεί αντίστοιχο πρόβλημα στο πρόγραμμα e-security, πριν τρία χρόνια, όπου χιλιάδες επιχειρήσεις προετοιμάστηκαν και πήγαν να υποβάλουν αίτηση αλλά μέσα σε δύο ώρες το πρόγραμμα είχε εξαντληθεί και όλοι έμειναν με την πρόταση στο χέρι!!
Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Είναι όμως ένα τέτοιο πρόγραμμα πραγματικά κάτι που μπορεί να προσφέρει στην ανάπτυξη της χώρας;
Διαθέτουν οι υπό πτώχευση συμπολίτες μας τόσα tablets ή smart συσκευές κινητών που θα μπορέσουν όλες αυτές οι επιχειρήσεις να βρουν υποψήφιους πελάτες;
Και ας υποθέσουμε ότι πράγματι διατίθενται στην Ελληνική αγορά τόσες συσκευές. Είναι διατεθειμένος ο καθένας τελικός χρήστης να γεμίσει το κινητό του με τις εκατοντάδες εφαρμογές που θα παραχθούν από αυτήν την επιδότηση έτσι ώστε να έχουμε την εφαρμογή του τάδε ξενοδοχείου ή του τάδε φαγάδικου ή την εφαρμογή του κάποιου ηλεκτρονικού εντύπου έτσι που να χρησιμοποιηθούν και να αξιοποιηθεί η προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών;
Πόσοι σήμερα παρόλο που στην παγκόσμια αγορά υπάρχουν εκατομμύρια αντίστοιχες εφαρμογές, ιδιαίτερα σημαντικές, για όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων μας, χρησιμοποιούν στο κινητό τους τις εφαρμογές αυτές;
Aκόμα και στην Ελλάδα ήδη έχουν αναπτυχθεί πολύ δυνατές εφαρμογές κυρίως από μέσα ενημέρωσης που όμως παρόλο που δίνονται δωρεάν δεν χρησιμοποιούνται παρά μόνο από ένα ελάχιστο ποσοστό. Μεγαλύτερο ποσοστό βέβαια τις κατέβασε αλλά λίγοι τις χρησιμοποιούν.
Βέβαια δεν μπορώ να αγνοήσω και εφαρμογές που ελληνικές εταιρίες ανέπτυξαν, με την προοπτική να τις μεταπωλήσουν, μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων, στην παγκόσμια αγορά. Έτσι υπήρξαν εφαρμογές έξυπνες, όπως το ibeer, παλαιότερα, αλλά και νεότερες που πούλησαν ιδιαίτερα σημαντικό αριθμό φέρνοντας ανέλπιστα καλά οικονομικά αποτελέσματα στις εταιρείες που τις ανέπτυξαν. Εδώ πρέπει να πω ότι δεν σημαίνει ότι έφεραν οφέλη οικονομικά στο Ελληνικό κράτος, γιατί φρόντισαν αυτές οι εταιρείες, αξιοποιώντας το διαδίκτυο, να έχουν τα έσοδα τους σε χώρες του εξωτερικού.
Τι λοιπόν μπορεί να προσφέρει στην σημερινή Ελλάδα, ένα τέτοιο πρόγραμμα που σχεδιάστηκε στο κέντρο της Ευρώπης;
Εισαγωγή κινητών τηλεφώνων και tablets; Δηλαδή τόνωση στην αγορά των βόρειων Ευρωπαϊκών χωρών και την αγορά της Αμερικής και της Κίνας;
Tόνωση των εταιρειών πληροφορικής, που έχει μειωθεί την τελευταία τριετία ο τζίρος τους και μόλις και μετά βίας επιβιώνουν πολλές από αυτές;
Oμως έτσι σχεδιάζεται αυτή η πολυπόθητη Ανάπτυξη προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση;
Και βέβαια αν πει κανείς "είναι, μόλις 15 εκατομμύρια," μπαίνουμε σε λάθος δρόμο. Γιατί 15 σε αυτό, 30 για το άλλο, 40 για το επόμενο, τελικά εξανεμίζονται τα λεφτά του ΕΣΠΑ.
Με όλα αυτά που έχουν γίνει κατά καιρούς αλλά και με την ταλαιπωρία που υποβάλλονται οι επιχειρήσεις για την αίτηση, την εκπόνηση και την πληρωμή των προγραμμάτων αυτών, τελικά οι επιχειρήσεις μετανιώνουν την ώρα και την στιγμή που έμπλεξαν σε μια τέτοια διαδικασία. Έτσι σοβαρά προγράμματα περνούν απαρατήρητα και χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη συμμετοχή.
Τελικά μήπως θα πρέπει να ξανασχεδιαστεί επειγόντως το ΕΣΠΑ με βάση τις ανάγκες της χώρας μας, που δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες ακόμα και των γειτόνων μας των Ιταλών ή των Ισπανών, για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν πραγματικά τα κονδύλια και όχι να χαθούν όπως έχει γίνει μέχρι σήμερα σε πάρα πολλά Ευρωπαϊκά κονδύλια.
Είναι κρίμα επειδή έχει καθυστερήσει τραγικά η απορρόφηση των 15 δις που περιμένουν στο ΕΣΠΑ να χαθούν σε προγράμματα που σχεδιάστηκαν στο πόδι. Μπορεί να μπουν στην αγορά αυτά τα λεφτά και θα τονώσουν την οικονομία αλλά θα είναι πρόσκαιρη αυτή η ανάπτυξη αφού δεν βασίζεται στην ανάπτυξη της παραγωγής, της χώρας. Ας δοθούν αυτά τα χρήματα σε επιχειρήσεις αλλά και στην έρευνα που είναι ανύπαρκτη πια στην Ελλάδα. Όσο για τα μεγάλα έργα, πρώτα φτιάχνεις παραγωγή και μετά ή παράλληλα υποστηρίζεις αυτήν την παραγωγή, διαφορετικά τα χρήματα για τα έργα υποδομής τονώνουν την οικονομία προσωρινά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου