Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Το περίφημο Βελανιό στη Σκόπελο, επίσημη παραλία γυμνιστών


une plage de nature et de liberté
Οι αναγνώστες μας έχουν γνωρίσει αυτή την υπέροχη τοποθεσία από ανάρτηση (κλικ)

Ακατάληλον δια ενηλίκους Bloggers...

Τον χαρακτηρισμό της παραλίας του Βελανιού ως επίσημης παραλίας γυμνιστών στη Σκόπελο θα εισηγηθή ο Δήμαρχος Σκοπέλου Γιώργος Μιχελής στην οικονομική επιτροπή και αφού ψηφιστεί θα τέθει ως θέμα συζήτησης του Δημοτικό Συμβούλιο.
Διαβάστε όλη την εισήγηση του Δημάρχου:
«Από την εποχή που εμφανίστηκαν οι πρώτοι τουρίστες στη Σκόπελο, πολλές ήταν οι παραλίες του νησιού όπου οι λουόμενοι ήταν γυμνιστές, ενώ η τοπική κοινωνία έβλεπε με...
καλό μάτι τη λειτουργία τους. Οι Σάρες, το Λιμνονάρι, τα ακριανά τμήματα στις Μηλιές, το Καστάνι, το Γλυστέρι και άλλες περισσότερο ή λιγότερο απομονωμένες.
Ανάμεσα σε αυτές την πρώτη θέση κατείχε πάντοτε το Βελανιό, που δέχτηκε τους πρώτους γυμνιστές από το τέλος της δεκαετίας του ’60. Οι λόγοι που βοήθησαν σ’ αυτό, εκτός της φυσικής του ομορφιάς ήταν: α) η ιδανική του θέση, ερημική μεν και ήσυχη αλλά πολύ κοντά στην πόλη της Σκοπέλου, και β) το ευτύχημα ότι περιβάλλεται από δασική έκταση (κατά συνέπεια μη «αξιοποιήσιμη» οικιστικά ή γεωργικά) που δεν δημιούργησε ποτέ την ανάγκη διάνοιξης δρόμου. Το Βελανιό καθιερώθηκε ως η πιο γνωστή «ανεπίσημη» παραλία γυμνιστών του νησιού, αποσπώντας θετικά σχόλια από τους ξένους επισκέπτες, απέκτησε φήμη και έγινε διάσημο στο εξωτερικό ως “the unofficial nudist beach of Skopelos” και “une plage de nature et de liberté.
Με την πάροδο του χρόνου η κατάσταση άρχισε να αλλάζει σε όλες τις παραλίες και κατά διαστήματα οι γυμνιστές δέχονταν τις επισκέψεις των αρχών για «τυπικούς» λόγους ύστερα από καταγγελίες «αγανακτισμένων» πολιτών, που επεκτείνονταν και καταλάμβαναν όλες τις παραλίες, εκτοπίζοντάς τους από παντού.
Δεν ήταν λίγες οι φορές που γίναμε αποδέκτες προφορικών αλλά και γραπτών παραπόνων επισκεπτών, για το πόσο το νησί μας άλλαζε, δυστυχώς προς το χειρότερο και χωρίς σεβασμό προς τη φύση. Το κίνημα όμως καθώς και η ιδεολογία του γυμνισμού διέπονται και ορίζονται από έννοιες όπως η φυσιολατρία, η ελευθερία της έκφρασης, η απενοχοποίηση, η αυτοεκτίμηση και η φυσικότητα. Οι γυμνιστές προωθούν απόλυτα τον υγιεινό τρόπο ζωής, είναι φιλήσυχα άτομα και ταυτόχρονα απόλυτοι φυσιολάτρες. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα ο γυμνισμός γίνεται όλο και περισσότερο δημοφιλής στους νέους ανθρώπους που αναζητούν εναλλακτικές μορφές διακοπών.
Εν τω μεταξύ η ανεξέλεγκτη και χωρίς προγραμματισμό εκμίσθωση και παραχώρηση ακτών σε όλο το νησί από τον δήμο σε ιδιώτες, για τοποθέτηση και εκμετάλλευση ομπρελοκαθισμάτων, κινητών καντινών, σκαφών ή/και θαλασσίων μέσων αναψυχής κλπ, προκάλεσε την απόλυτη «τουριστικοποίησή» τους με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχει έστω και μια παραλία, σε σχετικά κοντινή απόσταση από την πόλη της Σκοπέλου η οποία να παραμένει και να διατηρείται στη φυσική της κατάσταση.
Συγκεκριμένα στο Βελανιό, η παράλογη εκμίσθωση χώρου προς ιδιώτες για την τοποθέτηση κινητής καντίνας σε συνδυασμό με την ανυπαρξία δρόμου είχε ως αποτέλεσμα τη σωρεία κακόγουστων κατασκευών και παραπηγμάτων τα οποία εδράζονταν πάνω σε σιδηρές κατασκευές με ή χωρίς ψεύτικες ρόδες και τα οποία στο τέλος της θερινής περιόδου εγκαταλείπονταν στο έλεος της κάθε κακοκαιρίας, ώστε την επόμενη άνοιξη η παραλία να είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Ήδη, από το τέλος Οκτωβρίου του 2011, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, κ. Φύβγας, ανέλαβε τη σταδιακή απομάκρυνση όλων αυτών των αυτοσχέδιων κατασκευών από το Βελανιό.
Στη χώρα μας νόμος που να απαγορεύει τον γυμνισμό δεν υφίσταται. Σε ότι αφορά στην άσκηση του γυμνισμού σε οργανωμένους χώρους και απομονωμένες ακτές, το σχετικό άρθρο 353 του Ποινικού Κώδικα για την προσβολή της δημοσίας αιδούς έχει τροποποιηθεί. Η υποβολή μήνυσης κατά γυμνού κολυμβητή γίνεται πλέον κατ’ έγκληση και όχι αυτεπαγγέλτως. Ο μηνυτής πρέπει να αποδείξει με αδιάσειστα στοιχεία ότι ο μηνυόμενος (γυμνιστής) προσέβαλε τη δημόσια αιδώ. Επίσης, σε υπόθεση γυμνισμού, κατόπιν αίτησης κατοίκων της περιοχής, η απόφαση 340/1980 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου έκρινε ότι «η ηθική αντίληψη του μέσου ανθρώπου δεν ταυτίζει τον γυμνισμό με την ανηθικότητα» και απέρριψε την αίτησή τους.
Να σημειώσουμε εδώ πως εκπρόσωπος των γυμνιστών το καλοκαίρι του 2007 είχε δηλώσει στο ράδιο RS Show στη Θεσσαλονίκη ότι οι έλληνες γυμνιστές απαριθμούν τις 600.000 και μαζί με τους αλλοδαπούς τουρίστες φτάνουν τα δύο εκατομμύρια. Νούμερα τα οποία δεν πρέπει να αγνοήσουμε. Ο γυμνισμός ως τουριστικό προϊόν κερδίζει συνεχώς «έδαφος» και γειτονικές μας χώρες που διαθέτουν αρκετές παραλίες γυμνιστών επιλέγονται ως τουριστικοί προορισμοί. Ήδη, η εταιρεία eWaterways, που διατηρεί κεντρικά γραφεία στο Λονδίνο και τις ΗΠΑ και ειδικεύεται σε κρουαζιέρες, πραγματοποίησε το πρώτο της οικολογικό ταξίδι τον Αύγουστο του 2011 στις ακτές της Κροατίας. Συνεχίζει έκτοτε να δραστηριοποιείται με συμμετοχές από όλη την Ευρώπη αλλά κυρίως από Γερμανούς, οι οποίοι έχουν παράδοση στον γυμνισμό.
Είναι καθαρά λοιπόν θέμα μάρκετινγκ για το πόσο φιλικό είναι το νησί μας στο θέμα του γυμνισμού. Πιστεύω πως στη Σκόπελο είμαστε σε καλό επίπεδο όσον αφορά τη νοοτροπία μας, οπότε μια καλή διαφημιστική εκστρατεία θα μπορέσει να φέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα στην προώθηση της ειδικής αυτής μορφής τουρισμού.
Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα ανωτέρω προτείνω:
Α. Για να διαφυλάξουμε την ασφάλεια των επισκεπτών που θέλουν να χαρούν το νησί μας αλλά και για να σεβαστούμε την επιθυμία όσων διαφωνούν ή προσβάλλονται από τον γυμνισμό, να καθορίσουμε και να χαρακτηρίσουμε επίσημα τουλάχιστον μια παραλία ως παραλία γυμνιστών -αυτήν του Βελανιού- και να προβούμε στην επισήμανσή της με διακριτές ταμπέλες.
Β. Την τροποποίηση της υπ’ αριθ. 320/2000 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου με την οποία εγκρίθηκε ο «Κανονισμός Χρήσης Παραλιών Δήμου Σκοπέλου», ώστε η παραλία Βελανιό να μην συμπεριλαμβάνεται πλέον στις παραλίες εκείνες τις οποίες δημοπρατεί ο δήμος μας για την τοποθέτηση και εκμετάλλευση ομπρελοκαθισμάτων, κινητής καντίνας, μηχανοκίνητων και μη σκαφών αναψυχής, θαλασσίων μέσων αναψυχής κλπ.
Γ. Την ολοκλήρωση του καθαρισμού της παραλίας, ώστε να επανέλθει στη φυσική της κατάσταση πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Δ. Τη διαφήμιση και προβολή της παραλίας στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.
Ε. Η παρούσα απόφαση να κοινοποιηθεί στις Αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες (Αστυνομικό Τμήμα Σκοπέλου, Υπολιμεναρχείο Σκοπέλου κλπ).
Τέλος, σας ενημερώνω πως με την παρούσα μας απόφαση δεν θα προκληθεί δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του δήμου.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΧΕΛΗΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου