Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΟ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ ΧΙΟΥ

http://www.tvpatrida.gr/


Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο χαρακτηρισμός «Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης»  για το μανταρίνι Χίου αφού δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το "ενιαίο έγγραφο" για την απόδοση του χαρακτηρισμού Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), σύμφωνα με ανακοίνωση του Κ.Μουσουρούλη.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 510/2006 για τον χαρακτηρισμό των προϊόντων ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ, αυτό αποτελεί το τελευταίο στάδιο πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Η...
δημοσίευση γίνεται προκειμένου εντός έξι (6) μηνών να διατυπωθεί, αν υπάρχει, η όποια ένσταση. Αν δεν υπάρξει κάποια αποδεκτή ένσταση το Μανταρίνι Χίου θα καταχωρηθεί στο Κοινοτικό Μητρώο ως ΠΓΕ. Η Ελλάδα έχει καταχωρήσει, έως τον Ιούνιο του 2011, ογδόντα οκτώ (88) ονομασίες στο Μητρώο ΠΟΠ και ΠΓΕ και είχε υποβάλλει 9 ακόμη ονομασίες μεταξύ των οποίων και το Μανταρίνι Χίου.
Η καταχώρηση ως ΠΓΕ προσδίδει προστιθεμένη αξία στο μανταρίνι Χίου καθώς πλέον προστατεύεται από: α) οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση εμπορική χρήση από άλλα μανταρίνια που δεν καλύπτονται από το χαρακτηρισμό. β) οποιαδήποτε απομίμηση ή αντιποίηση  γ) ψευδή ή παραπλανητική ένδειξη (προέλευση, καταγωγή, ιδιότητες) δ) όποια πρακτική μπορεί να παραπλανήσει τον καταναλωτή.
Για το θέμα είχε κατατεθεί ερώτηση του Κωστή Μουσουρούλη προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τον Μάιο του 2011, ενώ σε συνεργασία με τους Ευρωβουλευτές της ΝΔ κκ Παπαστάμκο και Τσουκαλά είχε γίνει ανάλογη ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Μάρτιο του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου