Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Γιώργος Μιχελής (Δήμαρχος Σκοπέλου): Να αφεθούν οι Δήμοι ελεύθεροι να ασκήσουν πλήρη διαχείριση


Στις εργασίες του διήμερου συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που διεξάγεται στην Κομοτηνή συμμετείχε ο Δήμαρχος Σκοπέλου Γιώργος Μιχελής, ο οποίος από βήμα του συνεδρίου έκανε παρέμβαση και μεταξύ άλλων είπε:
«...Δεν έχει νόημα να γίνονται δημοτικές εκλογές, όταν οι εκλεγμένοι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια εξακολουθούν να είναι υποχείρια της κεντρικής διοίκησης. Προτείνω λοιπόν να αφεθούν οι δήμοι να ασκούν πλήρη διαχείριση (οικονομική και διοικητική), αποδεσμευόμενοι από την κεντρική διοίκηση, με την προϋπόθεση ότι θεσπίζεται ο απαραίτητος πόρος που θα διατεθεί στην αυτοδιοίκηση για το σκοπό αυτό. Αν γίνει αυτό, τότε θα αποκτήσουν οι δήμοι και καλούς δημάρχους και αποτελεσματικές δημοτικές αρχές και θα μπορούν να δίνουν λόγο στους δημότες τους...»
Διαβάστε όλη η παρέμβαση Γιώργου Μιχελή, Δημάρχου Σκοπέλου στo Συνέδριο της ΚΕΔΕ:
«Είμαι δήμαρχος ενός μικρού...
νησιού, το οποίο αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερους περιορισμούς στον προϋπολογισμό του. Αν αυτό συνδυαστεί με την γενικότερη οικονομική κρίση, την μείωση των εισοδημάτων και την οικονομική ύφεση, καθώς και με την αβεβαιότητα ως προς την έκβαση της φετινής τουριστικής περιόδου, τότε δημιουργείται στο νησί ένα εκρηκτικό μείγμα με δεινές συνέπειες.
Ταυτόχρονα, είμαι σε πλήρη αδυναμία να ελέγξω ή να διαχειριστώ υπηρεσίες κοινωνικού ή άλλου χαρακτήρα, τη λειτουργία και τον έλεγχο των οποίων εξακολουθούν να έχουν οι διάφορες κεντρικές υπηρεσίες και τα υπουργεία, τα οποία όμως δεν έρχονται αντιμέτωπα με τις συνέπειες των μη-αποδοτικών υπηρεσιών που προσφέρουν.
Είμαι με άλλα λόγια ένας αιρετός του οποίου τα περιθώρια για συζητήσεις ή διεκδικήσεις ιδεολογικού, οικονομικού και κοινωνικού περιεχομένου είναι από πολύ περιορισμένα έως ανύπαρκτα.
Νομίζω λοιπόν (και αυτή είναι η πρότασή μου) ότι πρέπει να δούμε άμεσα την εφαρμογή και στην Ελλάδα όσων προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας. Δεν έχει νόημα να γίνονται δημοτικές εκλογές, όταν οι εκλεγμένοι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια εξακολουθούν να είναι υποχείρια της κεντρικής διοίκησης. Προτείνω λοιπόν να αφεθούν οι δήμοι να ασκούν πλήρη διαχείριση (οικονομική και διοικητική), αποδεσμευόμενοι από την κεντρική διοίκηση, με την προϋπόθεση ότι θεσπίζεται ο απαραίτητος πόρος που θα διατεθεί στην αυτοδιοίκηση για το σκοπό αυτό. Αν γίνει αυτό, τότε θα αποκτήσουν οι δήμοι και καλούς δημάρχους και αποτελεσματικές δημοτικές αρχές και θα μπορούν να δίνουν λόγο στους δημότες τους. Παράλληλα, θα αναζωογονηθεί το ενδιαφέρον των δημοτών για τα του δήμου τους και θα ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους στα κοινά, όπως έχει αποδειχθεί σε χώρες με πραγματικά συστήματα αυτοδιοίκησης.
Εν κατακλείδι, προτείνω τη συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας, η οποία θα ασχοληθεί με το θέμα και θα διαπραγματευθεί με την κεντρική διοίκηση την οριστική αποδέσμευση των δήμων από την κυριαρχία της

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου