Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Στην τροχιά των αστεριών,

Αυτές οι καταπληκτικές φωτογραφίες από την πασίγνωστη από το έργο Mama Mia  τοποθεσία,  του Αι Γιάννη στη Γλώσσα Σκοπέλου τραβήχτηκαν από τον ντόπιο καλλιτέχνη Ζάχο Σταμούλη.
Ο ίδιος μας εξηγεί πως "συνέλαβε" τα γνωστά ως Startrails και την χρονοβόρα πολύπλοκη τεχνική που εφάρμοσε(κλικ φωτό για μεγένθυση):
Οι φωτεινοί κύκλοι είναι το φυσικό ίχνος που αφήνουν τα αστέρια στο «πέρασμα τους» στον ουρανό.
Όπως γνωρίζουμε όλα τα αντικείμενα του ουράνιου θόλου έχουν μια συγκεκριμένη φαινομενική κίνηση, ανατέλλουν και δύουν με τον ίδιο...
τρόπο όπως ο Ήλιος ή γενικότερα κάνουν έναν κύκλο (κάθε περίπου 24 ώρες) γύρω από έναν άξονα αναφοράς.
Αυτός ο άξονας είναι η κίνηση της Γης γύρω από τον εαυτό της όπου τυχαίνει εάν τον προεκτείνουμε νοητά να συμπέσει σχεδόν πάνω στον Πολικό Αστέρα.Πρόκειται για το αστέρι που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο των κύκλων.


Οι τροχιές των άστρων δημιουργούνται από αλλεπάλληλες φωτογραφίσεις τοπίου και αστεριών και ενώνονται στο τέλος για ν’ αποκαλυφθεί η περιστροφή της Γης σ’ αυτό το ξέφρενο πανηγύρι χρωμάτων που αφήνουν τα άστρα πίσω τους…


Η συγκεκριμένες εικόνες είναι αποτέλεσμα συνένωσης 300-400ων λήψεων σε διάρκεια 4ων ωρών.


Οι 2 μικρές κάθετες φωτεινές γραμμές που διασχίζουν τους ομόκεντρους κύκλους είναι διάττοντες αστέρες που έχουν καταγραφεί κατά την πολύωρη λήψη.
 Περισσότερες φωτό του ίδιου στο http://www.zahosartphoto.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου