Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Aσυδοσία και χάος στο «ΕΛΠΙΣ»

Φίλιππος Καραμέτος
Φαινόμενα διάλυσης και διαφθοράς παρατηρούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο ιστορικό δημοτικό νοσοκομείο της πόλης των Αθηνών, «ΕΛΠΙΣ», με τους ψιθύρους να έχουν γίνει πλέον κραυγές, όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας του.
Τρεις παραιτήσεις υπαλλήλων, μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών, πέντε μετακινήσεις-αποσπάσεις εργαζομένων πο...
υ ήταν τοποθετημένοι σε νευραλγικές θέσεις, παραγκώνιση του διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος και επιβολή ενός εργασιακού «Γκουαντάναμο» συνθέτουν την εικόνα που παρατηρεί κάποιος διαβαίνοντας τους διαδρόμους και τα γραφεία του νοσοκομείου.

Με τις ευλογίες του δημάρχου Αθηναίων, Γ. Καμίνη, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος τοποθετήθηκε μία πρώην νοσηλεύτρια και δημοτική σύμβουλος του συνδυασμού του κ. Καμίνη. Η Σταυρούλα Αγγελίδου. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της λησμονεί επιδεικτικά ποια είναι τα όρια των αρμοδιοτήτων της, παίρνει αποφάσεις αυθαίρετα, δίχως τη γνωμοδότηση του διοικητή ή των υπόλοιπων μελών του Δ.Σ., προκαλεί το προσωπικό επιδεικνύοντας αλαζονική συμπεριφορά, ενώ μάλιστα καταγγέλλεται για κωλυσιεργία του έργου της διοίκησης και για την απόφαση διοργάνωσης σεμιναρίου… με το αζημίωτο.

Το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Η ΕΛΠΙΣ» υπάγεται στο Ν.Δ. 2592/1953 και σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.1397/83 : «4. Κατ εξαίρεση, το διοικητικό συμβούλιο του Δημοτικού Νοσοκομείου Αθηνών ''Η ΕΛΠΙΣ'' που υπάγεται στις διατάξεις του Ν.Δ. 2592/1953 σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 6 του νόμου αυτού, αποτελείται από επτά (7) μέλη:

α) τον δήμαρχο Αθηναίων ή δημοτικό σύμβουλο, που ορίζεται από αυτόν ως πρόεδρος
β) έναν (1) εκπρόσωπο του Δήμου Αθηναίων, που ορίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο
γ) έναν (1) εκπρόσωπο των γιατρών και των άλλων επιστημόνων της ιατρικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου που εκλέγεται από αυτούς και έναν (1) εκπρόσωπο των υπόλοιπων εργαζομένων στο Νοσοκομείο που εκλέγεται από αυτούς
δ) τρία (3) πρόσωπα που ορίζονται από τον υπουργό Υγείας και Πρόνοιας».

Τα έργα και οι ημέραι…

Στις 2/12/2011 συντάσσεται η καταγγελία του Σωματείου των εργαζομένων στο ΕΛΠΙΣ και αποστέλλεται στον δήμαρχο Αθηναίων, Γ. Καμίνη. Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, παρουσιάζονται αναιτιολόγητες αντιπαραθέσεις, κωλυσιεργώντας το έργο της διοίκησης, τορπιλίζοντας τις συνεδριάσεις, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επείγουσα ανάγκη λήψης απόφασης, πριν λήξουν οι προθεσμίες, προκειμένου να απορροφηθούν επιχορηγήσεις του Υπουργείου Υγείας, χωρίς αυτό να καταστεί εφικτό λόγω της διακοπής της συνεδρίασης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μη αποπληρωμή των χρεών των νοσηλευτών, τη μη καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.

Από τις πρώτες ημέρες ως νέα πρόεδρος του Δ.Σ., η κα Αγγελίδου λαμβάνει αυθαίρετα την απόφαση διεξαγωγής επιμορφωτικού σεμιναρίου, με απευθείας ανάθεση στο ιδιωτικό ΚΕΚ «Γαία Α.Ε», συμφερόντων του προέδρου του Ε.Ε.Σ.. Όσοι γνωρίζουν κάνουν λόγο για ιδιοτελή επιλογή, καθώς η νυν πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΛΠΙΣ εργαζόταν παλαιότερα στον Ερυθρό Σταυρό. Μάλιστα, ο κατάλογος των καταρτιζομένων του Νοσοκομείου περιελάμβανε 30 άτομα, ωστόσο διαπιστώθηκε ότι πραγματικά παρόντες ήταν 4…



Το μυστήριο των παραιτήσεων

Τον τελευταίο καιρό παρατηρήθηκε ένα περίεργο φαινόμενο. «Διώξεις» του προσωπικού, με αποτέλεσμα τρεις υπάλληλοι να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, καθώς η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και με όσα δράμια ευθιξίας είχαν απομείνει, να θέσουν τους εαυτούς τους εκτός νοσοκομείου. Δεν μπορούσε άλλωστε να υπάρξει αγαστή συνεργασία με την πρόεδρο του Δ.Σ., η οποία εντελώς αυταρχικά, βάσει των καταγγελιών, έβαζε υποθέσεις στο συρτάρι, ελάμβανε αυθαίρετα αποφάσεις, δημιουργώντας ένα δικό της «κράτος εν κράτει», έχοντας στο πλευρό της την ποινικά «γνώριμη» διοικητική διευθύντρια, Αικ. Μεταξάκη. Προφανώς, μη αναλογιζόμενη τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Υγείας, ζήτησε υπηρεσιακό αυτοκίνητο, διά οδηγού… για τις μετακινήσεις της.

   

Οι απειλές…

Πριν από λίγες ημέρες, σημειώθηκε ένα απίστευτο περιστατικό σε ένα από τα γραφεία του… απέλπιδος Νοσοκομείου. Η πρόεδρος του Δ.Σ. απειλούσε με κλήση σε απολογία και πειθαρχικές κυρώσεις τις προϊσταμένες του τμ. Γραμματείας και Οικονομικού, διότι αρνήθηκαν να πρωτοκολλήσουν την κατάρτιση του προϋπολογισμού 2012, δίχως να έχει λάβει γνώση και να υπογράψει ο διοικητής…

«Ράμπο» του Ρακιντζή στο ΕΛΠΙΣ

Κάπου εδώ αναλαμβάνουν δράση οι ελεγκτές του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίοι έπειτα από ενδελεχή έρευνα συνέταξαν πόρισμα για τον τρόπο λειτουργίας, αποσαφηνίζοντας το πλαίσιο αρμοδιοτήτων του εκάστοτε προέδρου του Δ.Σ. του «ΕΛΠΙΣ».

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 16 παρ. 2 του ν. 2519/1997, η πρόεδρος δεν έχει την αρμοδιότητα να αποφασίζει τις μετακινήσεις των υπαλλήλων του νοσοκομείου. Επιπλέον, στην περίπτωση της κας προέδρου διαπιστώθηκε ότι δρούσε καθ’ υπέρβαση των υπό του νόμου προβλεπόμενων αρμοδιοτήτων της.

  

Ο κ. Καμίνης γνωρίζει τα καμώματα της προέδρου που τον εκπροσωπεί; Ο επικεφαλής της 1ης ΥΠΕ έχει επιληφθεί της κατάστασης. Ο διοικητής έχει γνωστοποιήσει τις καταγγελίες στον αρμόδιο υπουργό για τις δικές του περαιτέρω ενέργειες;
www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου