Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

"Patriotaki", ερχόμαστε Αυστραλία


Πολλοί Έλληνες ψάχνουν την... λύση στην Αυστραλία
«Γεια σας. Είμαι 60 ετών γεννημένη στην Αυστραλία με αυστραλιανή υπηκοότητα, όπως άλλωστε και ο σύζυγός μου. Θέλουμε να επιστρέψουμε στην Αυστραλία, όπου δικαιούμαστε σύνταξη, αλλά μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια μας που έχουν ελληνικό διαβατήριο, τι να κάνουμε;» γράφει με αγωνία η 60χρονη Ελληνοαυστραλέζα στο...
forum του www.patriotaki.com. Εδώ, τους τελευταίους μήνες οι συζητήσεις γύρω από τις «εξόδους κινδύνου» από το πλοίο που ονομάζεται Ελλάδα, έχουν φουντώσει. Χιλιάδες Έλληνες, κάθε ηλικίας αλλά και κοινωνικών καταβολών, δηλώνουν ότι βρίσκονται σε «μεταναστευτική ετοιμότητα».
H επιλογή των προορισμών έχει άρωμα δεκαετίας ’60, αφού από την Ευρώπη το ενδιαφέρον εστιάζεται στις σκανδιναβικές χώρες -κυρίως τη Σουηδία- και από την υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία και το Βέλγιο- λόγω και των θέσεων εργασίας στα όργανα και τις υπηρεσίες της Ε.Ε. Ωστόσο, ισχυρότερος πόλος έλξης γίνεται ολοένα και περισσότερο η μακρινή Αυστραλία, όπου μεταπολεμικά είχαν μεταναστεύσει δεκάδες χιλιάδες Έλληνες.
«Εκτός από το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που εκφράζεται καθημερινά από τον Μάρτιο του 2010 από Έλληνες που θέλουν να μεταναστεύσουν εδώ, ήδη μια μεγάλη μερίδα παλιννοστούντων Ελληνοαυστραλών επιστρέφει στα γενέθλια εδάφη» αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, κ. Κώστας Μάρκος. Η Ελληνική Κοινότητα, μάλιστα, διαπιστώνοντας τα νέα δεδομένα, έχει κινήσει τις διαδικασίες ώστε να διαπραγματευτεί με το Υπουργείο Μετανάστευσης της Κοινοπολιτείας ευνοϊκότερους όρους για τη μετανάστευση Ελλήνων υπηκόων. Εντός των ημερών, αντιπροσωπεία της ελληνικής κοινότητας θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στον υπουργό Μετανάστευσης κ. Κρις Μπόουεν, για την απλοποίηση και επιτάχυνση της γραφειοκρατικής διαδικασίας που συνεπάγεται η μετανάστευση στην Αυστραλία.
Κάποιοι, ωστόσο, πατριώτες μας βρίσκονται ήδη εκεί. Η «Κ» συνομίλησε (μέσω skype) με τον 35χρονο Γιώργο από την Άμφισσα. «Ήρθαμε οριστικά με τη γυναίκα μου και την κόρη μου τον Δεκέμβριο» και «προς το παρόν παρακολουθώ τα σεμινάρια του αντίστοιχου ΟΑΕΔ, ενώ παράλληλα ψάχνω για δουλειά». Όπως διηγείται, τα τελευταία δύο-τρία χρόνια αναζητούσε ένα «σχέδιο Β», καθώς από παντού έπαιρνε απογοητευτικά μηνύματα. Σήμερα, η ζωή της τριμελούς οικογένειας σε μια επαρχιακή πόλη στη Βικτώρια είναι ικανοποιητική. «Το δεκαπενθήμερο επίδομα της συζύγου μου και το δικό μου ξεπερνά το ελληνικό μου μηνιάτικο» επισημαίνει, «εδώ το κράτος είναι σύμμαχος του πολίτη».
Όπως μας εξηγεί, η οικονομική στήριξη από πλευράς κράτους δεν σταματά ποτέ, απλώς έχει διακυμάνσεις ανάλογα με τα εισοδήματα, ενώ και τα οικιακά αναγνωρίζονται ως επάγγελμα. «Όταν είσαι άνεργος το επίδομα είναι πλήρες, μόλις βρεις εργασία μειώνεται, κ.ά. Όμως, η οικονομική αυτή βοήθεια σε συνοδεύει πάντα». Εξίσου ευχαριστημένος είναι και από το σύστημα υγείας. «Παρ’ ότι ακόμα έχουμε πρόσβαση μόνο στα δημόσια νοσοκομεία, το επίπεδο της περίθαλψης μας εντυπωσίασε. Η κόρη μου έσπασε το πόδι της και απευθυνθήκαμε στο δημόσιο επαρχιακό νοσοκομείο, όπου η περιποίηση ξεπέρασε ακόμα και τα ελληνικά ιδιωτικά: έβαλαν στο παιδί κινούμενα σχέδια για να ξεχαστεί και οι γιατροί μας ρωτούσαν στην αίθουσα αναμονής, αν θέλαμε καφέ!»
ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ *
http://neoskosmos.com/news/el/node/14665

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου