Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Κάθε γενιά ψάχνει το “Πολυτεχνείο” της #greekrevolution


Έχουμε γράψει κι άλλες φορές ότι τα πολιτικά κόμματα θα την “πατήσουν” με το αποκαλούμενο “Κίνημα των Αγανακτισμένων”, όπως την “πάτησαν” και με το Πολυτεχνείο του 1973.


Αραγμένες οι τότε πολιτικές ηγεσίες στα αντιστασιακά “καφέ” των Παρισίων και του Μονάχου, ή στα επαναστατικά κοζερί στα σαλόνια του Κολωνακίου, άργησαν πολύ να πάρουν χαμπάρι τι ...συνέβαινε τότε γωνία Πατησίων και Στουρνάρα.

Έτσι και σήμερα. Κλεισμένες στα πολιτικά τους γραφεία, αποκλεισμένες στην Βουλή, απομονωμένες από...στρατιές συμβούλων και ειδικών της επικοινωνίας θεωρούν τους ξεσηκωμένους πολίτες “προσωρινούς αγανακτισμένους”, κάτι αναμενόμενο μεν, παροδικό δε, και ελπίζουν ότι η θερινή ραστώνη και το χωνευτήρι των διακοπών θα τις σώσουν.

Η χθεσινή νέα μαζική συγκέντρωση τους διέψευσε. Δεν ήταν ο κόσμος της προηγούμενης Κυριακής, αλλά ήταν πάρα πολλοί εκείνοι που πήγαν πάλι πλατεία. Πολίτες κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης. Οικογένειες με τα παιδιά τους. Μανάδες με καροτσάκια. Πήγαιναν, περιδιάβαιναν, έφευγαν και συνεχώς έρχονταν κι άλλοι.

Και η στιγμή που έκαναν “δοκιμαστική” για τον αποκλεισμό της Βουλής την ημέρα κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου έδειξε την δύναμη και την οργή της μάζας, που θα έλεγε και ένας κοινωνιολόγος (δείτε το βίντεο). Ένα τσακ ήθελε για να πυρποληθούν τα πάντα.

Ξυπνήστε !!!

Δεν έχεις Όλυμπε θεούς, μηδέ λεβέντες Όσσα,

ραγιάδες έχεις μάνα γη, σκυφτούς για το χαράτσι,

κούφιοι και οκνοί καταφρονάν τη θεία τραχειά σου γλώσσα,

των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι …

Και δημοκόποι Κλέωνες και λογοκόποι Ζωίλοι,

και Μαμμωνάδες βάρβαροι,και χαύνοι λεβαντίνοι,

λύκοι ώ κοπάδια οι πιστικοί και ψωριασμένοι οι σκύλοι

κι οι χαροκόποι αδιάντροποι και πόρνη η Ρωμιοσύνη.

Κωστής Παλαμάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου