Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Μέτωπο εναντίον του Προεδρικού Διατάγματος του Υμηττού ανοίγουν ξανά οι δήμοι της Ανατολικής Αττικής, συνεταιρισμοί και δεκάδες ιδιοκτήτες


ymiΒροχή οι προσφυγές για να χτίσουν στον ορεινό όγκο της Αττικής
Και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον για τον Υμηττό

Μέτωπο εναντίον του Προεδρικού Διατάγματος του Υμηττού ανοίγουν ξανά οι δήμοι της Ανατολικής Αττικής, συνεταιρισμοί και δεκάδες ιδιοκτήτες, προετοιμάζοντας την κατάθεση μαζικών προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι μεταξύ των ενδιαφερομένων για το νέο καθεστώς που δημιουργεί στον Υμηττό το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ πριν από ενάμιση μήνα είναι και πλήθος επωνύμων, μεταξύ των οποίων ο...
ηθοποιός Φαίδων Γεωργίτσης και ο συνθέτης Σταμάτης Σπανουδάκης.

Οι δύο τελευταίοι μετακινήθηκαν λόγω του νέου Π.Δ. στην Α’ Ζώνη προστασίας (ήταν στην Β’), στην οποία απαγορεύεται ρητά η δόμηση και επιτρέπονται μόνο εργασίες οικολογικής διαχείρισης του οικοσυστήματος, εμφανίζονται όμως να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα καθώς οι κατοικίες τους στην περιοχή της Παιανίας είναι χτισμένες με οικοδομικές άδειες.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, οι προσφυγές στρέφονται κατά της αυστηριοποίησης του Π.Δ. για την προστασία του Υμηττού, το οποίο αύξησε στα 93.000 στρέμματα (από 76.000) τα όρια της Α’ Ζώνης προστασίας, με αποτέλεσμα μεγάλες αγροτικές εκτάσεις (ελαιόδεντρα, αμπέλια κ.ά.) των Μεσογείων που έως πρόσφατα ήταν στη Β’ Ζώνη να βρεθούν στην πρώτη και να μην μπορούν να καλλιεργηθούν.

Σε παρόμοια μοίρα αλλά με γκρίζα νομιμότητα είναι και ολόκληροι αυθαίρετοι επί το πλείστον οικισμοί, οι οποίοι με την αύξηση των ορίων βρέθηκαν «αγκαλιά» με την Α’ Ζώνη. Υποτίθεται ότι στο Π.Δ. υπάρχει η πρόνοια της άμεσης καταγραφής των αυθαιρέτων στον Υμηττό, ώστε όσα είναι παράνομα να κατεδαφιστούν. Με τις ρυθμίσεις όμως Παπακωνσταντίνου για την αυθαίρετη δόμηση ανοίγουν πολλά παράθυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντολή για την κατάθεση προσφυγών έως τις 14 Σεπτεμβρίου, που είναι η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων ακυρώσεως έχει δοθεί από τους Δήμους Παιανίας - Γλυκών Νερών και Κρωπίας, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Δήμος Ηλιούπολης για τον οποίο εκκρεμεί απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Επί ποδός βρίσκονται επίσης οι αγροτικοί συνεταιρισμοί των Μεσογείων, περίπου 800 ιδιοκτήτες και σύλλογοι αυθαίρετων οικισμών όπως το Κίτσι, Σκάρπιζα, Ανάληψη, Χέρωμα κ.ά.

Σύμφωνα με τον συνταγματολόγο κ. Απόστολο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος χειρίζεται νομικά τις υποθέσεις αυτές, θα υπάρξει ομαδοποίηση των περιπτώσεων, ανάλογα με την περιοχή και τη ζώνη στην οποία βρίσκονται ώστε να υποβληθούν μαζικές αγωγές. Τονίζει μάλιστα ότι εφόσον οι προσφυγές απορριφθούν από το ΣτΕ θα στραφούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου