Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Η Καθολική Εκκλησία έστειλε ΜΑΤ εναντίον αστέγων στη Θεσσαλονίκη

by ΜπαρμπαΝίκος Αρβανίτης

=== Η φωτογραφία είναι από το indymedia. Δείχνει την κλούβα των ΜΑΤ έξω από το πρώην νοσοκομείο όπου είχαν βρει καταφύγιο οι άστεγοι συνάνθρωποί μας.
  === Το Χριστουγεννιάτικο Πρόσωπο της απάνθρωπης Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα.
 === Η «Επιβίωση», στην οδό Φράγκων, δίπλα στην Καθολική εκκλησία, είναι το...
αυτοδιαχειριζόμενο καταφύγιο που δημιούργησαν άνθρωποι που νιώθουν στο πετσί τους την οικονομική κρίση, άστεγοι, άνθρωποι που έχουν χάσει δουλειά και σπίτι, ακόμα και οικογένειες με μικρά παιδιά. Το πρωί της Δευτέρας, η «Επιβίωση» εκκενώθηκε, έπειτα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση. Μάλιστα, άνδρες των ΜΑΤ προχώρησαν και στην προσαγωγή 25 ενοίκων, μεταξύ των οποίων ήταν και ένα 8χρονο κορίτσι!
 === Ρεπορτάζ: Λευτέρης Αρβανίτης (ομάδα tvxs Θεσσαλονίκης)
 === Η «Επιβίωση», στην οδό Φράγκων, δίπλα στην Καθολική εκκλησία, είναι το αυτοδιαχειριζόμενο καταφύγιο που δημιούργησαν άνθρωποι που νιώθουν στο πετσί τους την οικονομική κρίση, άστεγοι, άνθρωποι που έχουν χάσει δουλειά και σπίτι, ακόμα και οικογένειες με μικρά παιδιά. Το πρωί της Δευτέρας, η «Επιβίωση» εκκενώθηκε, έπειτα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση. Μάλιστα, άνδρες των ΜΑΤ προχώρησαν και στην προσαγωγή 25 ενοίκων, μεταξύ των οποίων ήταν και ένα 8χρονο κορίτσι!
Η «Επιβίωση» λειτουργούσε τους τελευταίους μήνες στο χώρο του πρώην νοσοκομείου Άγιος Παύλος, ιδιοκτησίας της «Μονή Βικεντίου Αδελφών Ελέους Αγ. Παύλου» και στέγαζε περίπου 30 άτομα, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά με τις οικογένειες τους.
Μάλιστα η προσπάθεια δημιουργία από αστέγους ενός αυτοδιαχειριζόμενου χώρου, που θα δίνει λύση στη βασική ανάγκη της στέγασης, είχε προβληθεί εκτενώς το προηγούμενο διάστημα από τα ΜΜΕ πανελλαδικά, ενώ η τοπική κοινωνία είχε αγκαλιάσει αυτό το «κοινωνικό πείραμα», προσφέροντας χρήματα, εργασία και αλληλεγγύη στους ενοίκους της κατάληψης στέγης.
Η «Επιβίωση» είναι «παιδί» του κινήματος των πλατειών, καθώς οι πρώτοι ένοικοι συναντήθηκαν στις συνελεύσεις του Λευκού Πύργου και έπειτα από πολλές ώρες συζητήσεων πήραν την απόφαση των περασμένο Σεπτέμβρη να προχωρήσουν στην κατάληψη του άδειου εδώ και πολλά χρόνια κτιρίου.
Οι ένοικοι έφτασαν πολύ γρήγορα τους 30. Άνθρωποι που για χρόνια έμεναν στον δρόμο, οικογένειες με μικρά παιδιά, μετανάστες, βρήκαν καταφύγιο στο πρώην νοσοκομείο και ταυτόχρονα επιχείρησαν να πράξουν αυτό που για χρόνια δεν θεωρούνταν καθόλου αυτονόητο: ν’ αυτοοργανωθούν, να καλύψουν βασικές τους ανάγκες, να δημιουργήσουν μια κοινότητα διαφορετική από τις άλλες και μάλιστα στον πυρήνα της άγριας οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών. Να επιβιώσουν…
Από την πρώτη στιγμή συνάντησαν, ωστόσο, την έντονη αντίδραση της καθολικής εκκλησίας, της ιδιοκτήτριας του κτιρίου, της «Μονής Βικεντίου Αδελφών Ελέους Αγ. Παύλου»! Τη Δυετέρα, κατόπιν μήνυσης της ιδιοκτησίας, διμοιρίες των ΜΑΤ εισέβαλαν στο χώρο, προσήγαγαν τους ενοίκους της «Επιβίωσης» και σφράγισαν το κτίριο. Τελικά, έπειτα από παρέμβαση δικηγόρων, πολιτών, αλλά και πολιτικών οργανώσεων και κομμάτων οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, η Καθολική Εκκλησία απέσυρε τη μήνυση, ενώ οι ένοικοι μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, όπου θα παραμείνουν έως και τις 5 Ιανουαρίου, καθώς φιλανθρωπικές οργανώσεις ανέλαβαν να καλύψουν κάποια πρώτα έξοδα.
Το άδειο, πλέον, κτίριο της «Επιβίωσης» φρουρείται από χθες σε 24ωρη βάση από δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ οι ένοικοι σταδιακά παραλαμβάνουν τα προσωπικά τους αντικείμενα.
Η επιχείρηση εκκένωσης προκάλεσε κύμα σφοδρών αντιδράσεων στη Θεσσαλονίκη, με οργανώσεις, φορείς και κόμματα να κάνουν λόγο για προκλητική ενέργεια σε περίοδο κρίσης και να ζητούν να δοθεί άμεσα οριστική λύση στα στεγαστικά προβλήματα εκατοντάδων συνανθρώπων μας.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, ο οποίος παρενέβη προκειμένου να απελευθερωθούν οι προσαχθέντες, δήλωσε στο tvxs: «Όταν το σύστημά τους νιώθει ότι απειλείται από την επιβίωση και επιστρατεύει τις δυνάμεις καταστολής για να την εκκενώσουν βίαια, τότε η υπεράσπιση της Επιβίωσης δεν είναι απλά πράξη αλληλεγγύης, αλλά και μέρος της πάλης για την ανατροπή αυτού του συστήματος».
Το κτίριο σκάνδαλο
Δεν είναι η πρώτη φορά που το κτίριο του πρώην νοσοκομείου «Άγιος Παύλος” απασχολεί τη δημοσιότητα,. Πριν από αρκετά χρόνια, το υπουργείο Υγείας εκπόνησε σχέδιο δημιουργίας ενός αστικού πολυϊατρείου για το οποίο επενδύθηκαν εκατομμύρια ευρώ. Τελικά, μετά το ναυάγιο των σχεδίων του υπουργείου Υγείας να το λειτουργήσει, το κτίριο επέστρεψε στην καθολική Μονή Αδελφών του Ελέους, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα.
Όπως γράφει ο Τύπος της εποχής και μαρτυρούν και όσοι βρέθηκαν για εργασίες στο κτίριο το τελευταίο διάστημα, τα σημάδια μιας αποτυχημένης προσπάθειας για την οποία εκταμιεύτηκε ένα τεράστιο ποσό είναι εμφανή. Μάλιστα η υπόθεση απασχολεί τα δικαστήρια μέχρι και σήμερα.
ΠΗΓΗ: alfavita.gr

1 σχόλιο:

  1. Το λιγότερο που θα μπορούσατε να κάνετε πριν δημοσιεύσετε αυτό το άρθρο, θα ήταν να βρείτε το ιδιοκτησιακό καθεστός και τον επικαρποτή του κτηρίου του πρώην νοσοκομείου.
    Το κτήριο δεν επεστράφει ποτέ στην Μονή και το Ελληνικό κράτος εξακολουθεί να πληρώνει (χρωστά μερικά χρόνια) ενοίκιο. Η μονή ζήτησε να της επιστραφεί στην κατάσταση που ήταν πρην εγκαταληφθεί από το κράτος και η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια.΄Τα ΜΑΤ λοιπόν θα μπορούσε να τα καλέσει μόνο το Ελληνικό κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή