Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Σοκ από την κατάργηση των... «Φρανκεστάιν»!



Σοφία Βούλτεψη
 Σοκ και δέος προκαλεί η παταγώδης παραίτηση των δύο οικονομικών εισαγγελέων πριν κλείσει χρόνος από την μετά πολλών επαίνων δημιουργία του θεσμού, τον οποίο σε υπουργικό συμβούλιο του Φεβρουαρίου του 2010, ο κ. Βενιζέλος, ως υπουργός Άμυνας, είχε αποκαλέσει… «θεσμό Φρανκεστάιν», μιλώντας για «μια ανεξέλεγκτη και αδιαφανή υπερεξουσία» και προσθέτοντας ότι «η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, δεν μπορεί να ...
υπερβεί τα όρια του Συντάγματος και τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου».

Η είδηση έπεσε σαν βόμβα την επομένη μιας δωδεκάωρης συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια του οποίου ο κ. Γ. Παπανδρέου δήλωσε πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθεί να γίνει το «εξιλαστήριο θύμα».

Είναι γνωστό ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς ασχολούνταν με υποθέσεις που αγγίζουν το στενό οικογενειακό και φιλικό-υπουργικό περιβάλλον του κ. Παπανδρέου, όπως η υπόθεση της ανάμιξης του αδελφού του σε εταιρία που επένδυσε σε cds και οι καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ, με τα βέλη να στρέφονται κατά του κ. Παπακωνσταντίνου.

Είναι επίσης γνωστό ότι οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Παπανδρέου να ζητά «εγγυήσεις» προκειμένου να αποχωρήσει. Η αλληλουχία των γεγονότων οδηγεί στη σκέψη πως οι «εγγυήσεις» αφορούν σε μια σειρά από τέτοιες σοβαρές υποθέσεις.

Ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης και ο αναπληρωτής του Σπύρος Μουζακίτης παραιτήθηκαν με επιστολή τους στον αρμόδιο αντεισαγγελέα Νίκο Παντελή, καταγγέλλοντας σαφώς παρεμβάσεις στο έργο τους και δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως δεν δέχονται να είναι «εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ' υπαγόρευση».

Δηλώνουν δε ότι η επικείμενη (δια τροπολογίας) ανάθεση των καθηκόντων του οικονομικού εισαγγελέα σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αποτελεί ουσιαστικά απόπειρα αντικατάστασή τους, με σκοπό την «απαλλαγή από την παρουσία μας».

Όπως γράφουν, «δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε άλλοθι και μια θεσμική κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στη γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος».

Η απάντηση που έδωσαν με κοινή τους δήλωση οι υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Βενιζέλος και Μ. Παπαϊωάννου, κάθε άλλο παρά πειστική είναι – και οπωσδήποτε δεν απαντά στο μείζον πολιτικό πρόβλημα που έχει ανακύψει και το οποίο σχετίζεται με το γεγονός ότι οι δύο εισαγγελείς ουσιαστικά καταργούνται, αφού η αρμοδιότητα πηγαίνει σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και όχι σε αντεισαγγελέα εφετών, όπως είναι ο κ. Πεπόνης.

Παραδέχονται, όμως, ότι υπήρχε διαδικασία ανάθεσης των καθηκόντων του οικονομικού εισαγγελέα σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου – χωρίς να εξηγούν για ποιον λόγο χρειάστηκε αυτή η αλλαγή – και ζητούν να δοθούν στη δημοσιότητα συγκεκριμένα στοιχεία από τους παραιτηθέντες οικονομικούς εισαγγελείς.

Υποστηρίζουν επίσης ότι η συγκεκριμένη αλλαγή αποφασίστηκε «με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του θεσμού σε πανελλαδικό επίπεδο» - χωρίς να κάνουν αναφορά σε κάποια συγκεκριμένη «δυσλειτουργία».

Αποκαλύπτουν μάλιστα ότι το θέμα είχε τεθεί κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής κατά της Φοροδιαφυγής που συνήλθε υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών.

Όπως λένε, ετέθη (σ.σ. από ποιον;) τότε το ερώτημα αν θα ήταν προτιμότερο για λόγους δικονομικούς, αλλά και λειτουργικούς, να τοποθετηθεί αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ως Οικονομικός Εισαγγελέας - δηλαδή να αντικατασταθεί ο κ. Πεπόνης.

Και συνεχίζουν: «Το ερώτημα αυτό απετέλεσε αντικείμενο ευρείας συζήτησης στην οποία μετείχε ο αντεισαγγελέας εφετών κ. Πεπόνης, αλλά και οι παριστάμενοι αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Νικολούδης και πρώην αντεισαγγελέας εφετών κ. Διώτης, Ειδικός Γραμματέας ΣΔΟΕ, που θεώρησαν ότι ο θεσμός λειτουργεί ικανοποιητικά ως έχει».

Παραδέχονται δηλαδή πως οι άμεσα εμπλεκόμενοι - και μάλιστα ο ίδιος ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου - θεωρούσαν ότι ο θεσμός λειτουργεί ικανοποιητικά. Αλλά παρ’ όλα αυτά η πολιτική ηγεσία επέμενε να παρέμβει.

Στο μεταξύ χθες, πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο τους κατήγγειλαν και οι εφοριακοί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη 48ωρη απεργία τους, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες Χ. Νικολακόπουλο να κατονομάζει μάλιστα τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αστέριο Ροντούλη.

Ο κ. Νικολακόπουλος υποστήριξε ότι ύστερα από παρέμβαση του υφυπουργού ακυρώθηκε η συγχώνευση των ΔΟΥ Αγιάς και Τυρνάβου στη Λάρισα. Σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο, ο κ. Ροντούλης ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να μην προχωρήσει η συγχώνευση των συγκεκριμένων ΔΟΥ, αίτημα το οποίο έγινε δεκτό.

Την ώρα που συνέβαιναν όλα αυτά, ο πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος πραγματοποιούσε σύσκεψη για τις «Δράσεις κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης» με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο και Θ. Πάγκαλο, τους υπουργούς Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση, Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, Επικρατείας Γιώργο Σταυρόπουλο, Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο Παντελή Καψή και τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργος Καμίνη.

Ουδέν από όσα αποφασίστηκαν αποτελεί κάτι το καινούργιο – όλα είναι δράσεις στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που όφειλαν να λειτουργούν και να εξελίσσονται χωρίς προπαγανδιστικές συσκέψεις.

Το σοβαρό θέμα, αυτό της παραίτησης των οικονομικών εισαγγελέων, μέχρι στιγμής αντιμετωπίζεται με μια νεφελώδη κοινή υπουργική δήλωση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου