Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Ο ΕΦΕΤ δουλεύει για τους καταναλωτές, η απλώς μας δουλεύει?

Προκλητική η "κάλυψη" των Πολυεθνικών, κύριε Νυχά...
Κατά την προσφιλή του τακτική ο Φορέας Ελέγχου Τροφίμων δημοσιοποίησε μέσα από την (άγνωστη) επίσημη ιστοσελίδα του www.efet.gr. Παρασκευή βραδάκι, τις κυρώσεις ύψους 327.000 ευρώ σε επιχειρήσεις. Φυσικά τι ποσά στην πραγματικότητα (από προηγούμενους ελέγχους) έχει καταφέρει να εισπράξει, αποτελεί (παρανόμως) Κρατικό μυστικό. Όσο για τους πρόσφατους ελέγχους επίσης αποτελεί μυστήριο πότε διενεργήθηκαν. Άποψή μας παραμένει (όπως και για την Γ.Γραμματεία του Καταναλωτή) ότι αυτές οι "Αρχές" είναι εκτός από διακοσμητικές, στο σύνολό τους ,ανεπαρκείς , αδιάφορες, η και διεφθαρμένες. Θεωρούμε ότι δρουν (και τιμωρούν) εκτός από σπάνια και αναποτελεσματικά, άκρως επιλεκτικά. Και  ορίστε  μερικές εξόφθαλμες "ενδείξεις".
Και στην τελευταία ανακοίνωση, το σκήπτρο των παραβάσεων κατέχει η...
Πολυεθνική Καρφούρ, όμως  προκλητικά  της φέρονται μετά φόβου και σεβασμού, με ποινές  χάδια (συγκριτικά με άλλες μικρές επιχειρήσεις για παρόμοια παραπτώματα). Το πλέον όμως επιλήψιμο στην συμπεριφορά τους (και θανάσιμα  επικίνδυνο για τους πολίτες )είναι όλες οι ακόλουθες παραβάσεις διαπιστώνονται σε επανέλεγχο!!!
Αποδεικνύεται ότι οι άκρως επικίνδυνες τακτικές της εταιρείας  συνεχίζονται, μια και τα υπερκέρδη από την μη υποχρεωτική συμμόρφωση με την νομοθεσία , υπερκαλύπτουν  τα γελοία πρόστιμα που επιβάλει (κι ανάθεμα αν ποτέ εισπράξει) ο ΕΦΕΤ.
Η γελοιότητα της όλης υπόθεσης φαίνεται από το γεγονός ότι στην παρούσα ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ, δημοσιοποιείται και το πρόστιμο που επεβλήθη σe κατάστημα της αλυσίδας  ALDI, που ως γνωστόν 'εχει κλείσει και εξαφανισθεί από την Ελλάδα εδώ και μήνες.

Καταλαβαίνουν λοιπόν οι αναγνώστες μας ότι ο Φορέας-Προστάτης (ορισμένων επιχειρήσεων) δεν επιθυμεί  οι καταναλωτές να γνωρίζουν άμεσα, πια  καταστήματα  και επιχειρήσεις τους εξαπατούν η θέτουν σε κίνδυνο της υγεία τους, ώστε να τα αποφεύγουν. Βγαίνουν καθυστερημένα  με "πυροτεχνήματα" τύπου "κυρώσεις 327.000 ευρώ να δικαιολογήσουν τον...μισθό τους.
Κι αν διαφωνεί ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Νυχάς  με τις εκτιμήσεις μας , ευχαρίστως να δημοσιεύσουμε τον αντίλογο. Με την ευκαιρία ελπίζουμε να μας απαντήσει και για το σκάνδαλο με τους μολυσμένους κιμάδες του Lidl.
Προς το παρόν διαβάστε τα "κατορθώματα της Carrefour Μαρινόπουλος και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα...

#11. Πρόστιμο στην ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. διότι κατά τον επανέλεγχο που διενεργήθηκε , διαπιστώθηκε ότι :
- Στο τμήμα περάτωσης έψησης ο ψημένος άρτος παρέμενε, μέχρι να αποκτήσει θερμοκρασία περιβάλλοντος και να τοποθετηθεί σε συσκευασία, εκτεθειμένος σε λαμαρίνες, στην είσοδο του καταστήματος, με κίνδυνο επιμόλυνσης.
- Στην προθήκη που διατηρούνταν τα αλίπαστα η θερμοκρασία ήταν 10ο C.- Λόγω της μικρής χωρητικότητας των αποθηκευτικών θαλάμων ψύξης, σε σχέση με τον όγκο των αποθηκευμένων τροφίμων, διαπιστώθηκε συναποθήκευση διαφορετικών κατηγοριών τροφίμων στον ίδιο θάλαμο.
Οι παραπάνω παραβάσεις αφορούν σε :
- Μη τήρηση ορθών πρακτικών υγιεινής.
- Μη τήρηση ορθών αποθηκευτικών πρακτικών.
- Ουσιώδεις αποκλίσεις.
#20. Πρόστιμο € 3.000  ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. διότι κατά τον επανέλεγχο που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι :
- Γινόταν διασταύρωση των έτοιμων προς κατανάλωση τελικών προϊόντων με νωπά κρέατα, με κίνδυνο επιμόλυνσης.
Η παραπάνω παράβαση αφορά σε :
- Μικρές αποκλίσεις από τις προδιαγραφές της νομοθεσίας σε σχέση με τις μη ορθές πρακτικές υγιεινής..
#24. Πρόστιμο € 8.000 στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία CARREFOUR ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ διότι κατά τον επανέλεγχο που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι :
- Η αποθήκη στεγαζόταν σε χώρο φτιαγμένο από ελενίτ ο οποίος δεν προβλεπόταν από το εγκεκριμένο από την υγειονομική υπηρεσία σχεδιάγραμμα και δεν πληρούσε τις απαιτήσεις της νομοθεσίας.
31. Πρόστιμο € 6.000 στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. που εδρεύει στη Λεωφ. Βουλιαγμένης 140 & Μεσολογγίου 3 στη Δάφνη, διότι κατά τον επανέλεγχο που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι :
- Ο θερμοθάλαμος των πουλερικών γειτνίαζε άμεσα με το ψυγείο των αλλαντικών.
- Η προετοιμασία των πουλερικών γινόταν στο ψυγείο, πάνω στα κιβώτια που τα περιείχαν.
- Το πάτωμα και οι τοίχοι της αποθήκης εμφάνιζαν εκτεταμένες φθορές που καθιστούσαν δύσκολο τον καθαρισμό της.
- Επικρατούσε πλήρη αταξία.
- Βρέθηκαν ακατάλληλα προϊόντα χωρίς την ανάλογη επισήμανση.
Οι παραπάνω παραβάσεις αφορούν σε :
- Μη ορθή παρασκευαστική πρακτική.
- Μη ορθές πρακτικές υγιεινής.
#39. Πρόστιμο € 6.000 στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ  διότι κατά τον επανέλεγχο που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι :
- Οι θάλαμοι ψύξης και κατάψυξης παρουσίαζαν προβλήματα καθαριότητας.
- Στο χώρο της ξηρής αποθήκευσης υπήρχε ακαταστασία ενώ συσκευασμένα τρόφιμα βρίσκονταν δίπλα σε προϊόντα καθαρισμού και εντομοκτόνα.
Οι παραπάνω παραβάσεις αφορούν σε :
- Μη ορθές πρακτικές υγιεινής.
#41. Πρόστιμο € 6.000 στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. που εδρεύει στην Κανάρη 9 στην Αθήνα, διότι κατά τον επανέλεγχο που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι :
- Στο πάτωμα και στους τοίχους της αποθήκης παρέμεναν οι εκτεταμένες φθορές που καθιστούσαν δύσκολο τον καθαρισμό της.
- Επικρατούσε και αυτή τη φορά πλήρη αταξία.
- Η κατάσταση, με διάσπαρτα ακατάλληλα προϊόντα, χωρίς την ανάλογη επισήμανση, παρέμενε η ίδια.
Οι παραπάνω παραβάσεις αφορούν σε :
- Μη ορθές πρακτικές υγιεινής.

#48. Πρόστιμο € 3.000 στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ALDI ΕΛΛΑΣ SUPER MARKET ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ Ε.Π.Ε. ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε. που εδρεύει στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου, διότι διαπιστώθηκε ότι :
- Δείγμα σοκολάτας εξετάστηκε ως προς την παρουσία γάλακτος (προσδιορισμός καζεΐνης) και βρέθηκε θετικό. Επειδή το εν λόγω συστατικό δεν αναγραφόταν στην ετικέτα του προϊόντος το δείγμα κρίθηκε μη κανονικό – μη ασφαλές με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η διάθεση του προϊόντος στην αγορά.
Και του χρόνου.
P.s. Μη σας παραπλανεί η φωτό που δείχνει τον ΕΦΕΤ να  ειναι  υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Σήμερα (άλλαξε τα ρούχα ο Μανωλιός) βρίσκεται υπό την εποπτεία του  Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Αύριο , ποιος ξέρει  ποιο Υπουργείο (με δικό τους άνθρωπο) θα επιλέξουν  οι Πολυεθνικές...

.

1 σχόλιο: