Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Πρόγραμμα για καταστάσεις κρίσεων και ατυχημάτων πλοίων.

Την 14η Ιουλίου 2011, ώρα 12:00 το μεσημέρι, θα δοθεί στο κτίριο* του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος - Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, συνέντευξη τύπου ομάδας ερευνητών από το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία με τη συνεργασία ερευνητών από τη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός δίκτυου ενημέρωσης των παράκτιων και νησιωτικών πληθυσμών για καταστάσεις κρίσεις και ατυχήματα πλοίων.  
Το χαρακτηριστικό ...ακρωνύμιο του προγράμματος S.A.V.E (Shore Awareness of Vessel Emergencies) αποδίδει την εστίαση της πρωτοβουλίας αυτής στην αξιοποίηση της συσσωρευμένης γνώσης και του ενδιαφέροντος για τα πλοία και τη θάλασσα που υπάρχει στις ναυτικές, αλιευτικές και τουριστικές κοινότητες των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών.  
Το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία μηχανισμού υπεύθυνης ενημέρωσης για τους τρόπους αντιμετώπισης των καταστάσεων distress των πλοίων και αποσκοπεί στον περιορισμό φαινομένων πανικού στον πληθυσμό που δημιουργείται διαφορετικά μέσω διάχυσης ανεύθυνων ή λανθασμένων πληροφοριών. Η έλλειψη ενημέρωσης έχει αποδειχθεί πως δημιουργεί προβλήματα τόσο στη διαχείριση των emergencies των πλοίων όσο και στην τελική έκβαση αυτών των κρίσεων με συνέπειες που θίγουν και τις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές.
Η πρόταση S.A.V.E, στην εκκίνηση της οποίας από το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών το Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης – Ίδρυμα Μαρία Τσάκος, έχει έρθει αρωγός από πολύ νωρίς και με πολλούς τρόπους - έχει ήδη υποβληθεί επίσημα σε αρμόδια όργανα του ναυτιλιακού χώρου.
Μέχρι τώρα έχει συγκεντρώσει την ηθική στήριξη όλων των φορέων που έχουν ενημερωθεί, δημόσιων και κοινωφελών όπως η ΗΕLMEPA - όσο και ιδιωτικών φορέων. Έχει επίσης, συγκεντρώσει από την αρχή τη συμπαράσταση γνωστών Χιωτών της ναυτιλίας, όπως του κ. Ν. Φιστέ της New Lead και του Δρ. Ν. Τσάκου της T.E.N.
http://www.kounoupi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου