Σε «θεοσεβοκρατούμενο» παραδικαστικό, παραπέμπει η πρόταση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς το Ποινικό Τμήμα να αναιρεθεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Θράκης, που είχε καταδικάσει την εφέτη Μαρία Ψάλτη σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή, για παράβαση καθήκοντος και παραβίαση δικαστικού απορρήτου. Την ίδια ποινή είχε επιβάλει το δικαστήριο στον ηγούμενο Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ και τον μοναχό Αρσένιο που τους έκρινε ενόχους για ηθική στις πράξεις της δικαστικής λειτουργού.
Η ...
πρωτοδίκης Μαρία Ψάλτη το΄τε πρόεδρος Πρωτοδικών προήδρευσε της σύνθεσης που δίκασε την αγωγή της Μονής Βατοπεδίου κατά του ελληνικού δημοσίου. Παρά την αρνητική εισήγηση της κυρίας Σακάλογλου, με την οποία συναινούσε ο έτερος δικαστής, κύριος Γιοβανόπουλος, η Μαρία Ψάλτη, καθυστέρησε να δημοσιεύσει την απόφαση και η δίκη διεκόπη, μετά από αίτημα της Μονής και συναίνεσης του ελληνικού Δημοσίου με την υπογραφή του τότε υφυπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα, περί μη έκδοσης απόφασης.
Δεν είναι δε καθόλου τυχαίο ότι η πρόταση αναίρεσης της απόφασης, έρχεται σε μία στιγμή όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια, να παραπεισθεί η κοινή ότι το σκάνδαλο Βατοπεδίου δεν υπήρξε, αλλά επρόκειτο περί συνομωσίας.
Η αναίρεση της απόφασης, θα οδηγήσει σε παραγραφή των αδικημάτων, καθώς ο χρόνος της παραγραφής, συμπληρώνεται αρχές 2012. Πράγμα που σημαίνει ότι όταν η υπόθεση επιστρέψει να ξαναδικαστεί στο Πενταμελές Εφετείο Κομοτηνής, θα έχει επέλθει ήδη η παραγραφή.
Είναι πλέον προφανές ότι παραπέμπει σε μεθόδευση, για μεθόδευση, με τα γνωστά τερτίπια των αναβολών και των καθυστερήσεων για την εκδίκαση από βολικές συνθέσεις.
Αυτή είναι μια πρακτική των τελευταίων ετών της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, να εφαρμόζει διαφορετικές τακτικές με το ίδιο αποτέλεσμα, όταν έχει να αποφασίσει για αποφάσεις κατώτερων δικαστηρίων εις βάρος δικαστών, που ο εγκαλούμενος συνδέεται με ενέργειές του που εξυπηρετούν μεγάλα συμφέροντα. Η Ολομέλεια, άλλοτε προτρέχει, απαλλάσσει και προκαταλαμβάνει την απόφαση και άλλοτε καθυστερεί μέχρι την έκδοση απόφασης του αρμόδιου δικαστηρίου.
Αυτό έγινε με τον Ζαγοριανό και τώρα γίνεται αντίστροφα με την Ψάλτη και τους Μονοαχούς.
Στην περίπτωση Ζαγοριανού τον απήλαξε ενώ στην περίπτωση της Ψάλτη και των μοναχών ανέβαλε την κρίση της η Ολομέλεια μέχρι να υπάρξει αμετάκλητη καταδίκη του ποινικού δικαστηρίου. Δηλαδή έστειλε την υπόθεση στις καλένδες και την παραγραφή. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου