Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Το "επιχειρησιακό" λάθος της Πυροσβεστικής που απελευθέρωσε την πύρινη λαίλαπα στη Κώμη της Χίου!


Ούτε οι δόκιμοι στων σχολών Πυροσβεστικής δεν θα θα λειτουργούσαν τόσο σπασμωδικά-ερασιτεχνικά.
Ενώ οι ένστολοι άντρες (συμβασιούχοι, εθελοντές ,η μόνιμοι Πυροσβέστες) με τις μάνικες είχαν αρχίσει να καταπολεμούν το "βέλος" του πύρινου μετώπου που ακολουθούσε την φορά του ανέμου (πορτοκαλί κύκλος), μια μικρή αναζωπύρωση στο σημείο που ξεκίνησε η φωτιά (δίπλα από το δρόμο) δημιούργησε αδικαιολόγητο πανικό. Το αποτέλεσμα ήταν (δεν γνωρίζουμε αν έγινε με πρωτοβουλία τοων ανδρών η με διαταγή του επικεφαλής αξιωματικού), οι πυροσβέστες να εγκαταλείψουν την κρίσιμη στιγμή το προελαύνον βέλος της φωτιάς, και να...
επιστρέψουν 30-40 μέτρα στο αρχικό σημείο με την μικρή εστία, που ούτως η άλλως δεν μπορούσε να επεκταθεί λόγω αντίθετης φορά του ανέμου, και θα έσβηνε ακόμα και μόνη της .
Περιττόν να σας πούμε ότι στο πηγεν- έλα  οι μάνικες ξεσυνδέονταν, και η εμφανής έλλειψη εκπαίδευσης,  σπαταλούσαν πολύτιμο χρόνο στη αποκατάσταση.
Όταν τελικά η δύναμη κρούσης επέστρεψε στο hop point, η φωτιά είχε ξεφύγει. Και παρ όλο που είχαν συγκεντρωθεί αρκετά πυροσβεστικά οχήματα, η έλλειψη συντονισμού, οδηγούσε τους άντρες να παλεύουν σπασμωδικά, και αντι να περιμένουν την φωτιά (με την σταθερή κατεύθυνση του ανέμου)  την κυνηγούσαν από πίσω.
Για να είμαστε ειλικρινείς αν (όχι με δική μας ευθύνη) είχαμε να φάμε στην μάπα (μάτια και πνευμόνια)  τον καπνό, χωρίς να διαθέτουμε προστατευτικά γυαλιά και αντιασφυξιογόνες μάσκες, θα ήμασταν βλάκες να πάμε κόντρα στον καπνό.
Όπως μερικοί ίσως καταλάβουν, γνωρίζουμε το αντικείμενο της Πυρόσβεσης, γι αυτό και με τις επόμενες φωτογραφίες θα επισημάνουμε μερικά αδικαιολόγητα (κατά την γνώμη μας) λάθη και παραλήψεις, ελπίζοντας ότι σε κάποιους θα φανούν χρήσιμα.
Ειδικά στους επικεφαλείς τη Π.Υ., που έχουν την ευθύνη, αλλά εκ του αποτελέσματος κρίνονται ανεύθυνοι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου